Božićna akcija: iskoristi do 40% popusta na sve kreatine!

U slast: nadjevena palamida

Image

Palamida je riba iz porodice skušovki, a uz samu skušu i tunu smatra se jednom od najukusnijih i najtraženijih predstavnika. Ukusno crveno meso može se pripremiti na razne načine, a najčešće se reže na odreske koji se zatim peku na žaru. Dobar je i brudet od palamide, a pogodna je i za mariniranje te konzerviranje.

Osim što je ukusna, palamida je i vrlo zdrava riba za ljudsku prehranu, baš kao i sve naše plave ribe. Nadijevanje palamide nije čest način pripremanja premda daje izvanredne rezultate i pravi je mali gastronomski praznik. Postoje razni načini na koje se riba može nadijevati, a ovaj ovdje opisani vrlo je jednostavan i atraktivna izgleda.

Važno je imati jednu veliku palamidu i odstraniti joj utrobu bez oštećivanja trbušnog dijela. Koristi se upravo taj srednji dio ribe, a čišćenje nije tako složeno kako bi se moglo pomisliti.

Nadjevena palamidai

Palamidi odstraniti glavu sa škrgama i repni dio od analnog otvora. Utroba se čisti jednostavnim izvlačenjem na mjestu škržnih otvora. Repni se dio ribe sačuva za kasnije pripremanje na neki od poznatih načina, a ovaj očišćeni srednji kao stvoren je za nadijevanje.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg palamide u komadu
  • narezani pršut
  • ovčji sir
  • sol
  • papar
  • sok od limuna

Za prilog:

  • krumpir
  • mrkva
  • svježa paprika
  • 2 luka narezana na 4 dijela
  • 1 patlidžan
  • 1 rajčica na dva dijela
  • 2 režnja češnjaka
  • vezica peršina i celera
  • maslinovo ulje
  • sol i papar

Priprema:

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva, pa pripremljeno i začinjeno povrće složeno u vatrostalnu zdjelu pokriveno staviti peći. Za to vrijeme palamidu blago posoliti i popapriti, pa je zarezati s leđne strane (pazeći da trbušni dio ostane neoštećen) na srednje debele odreske.

Nadjevena palamidai

Ribu položiti s trbuhom na dolje, pa između odrezaka nakapati limunovim sokom i umetnuti pršut i sir. Tako nadjevenu palamidu pričvrstiti uzduž leđnog dijela drvenim štapićima za ražnjiće. Nakon što se povrće peklo 15-ak minuta izvaditi zdjelu iz pećnice, te u sredinu povrća položiti pripremljenu ribu.

Politi s malo maslinova ulja i vode, te sve zajedno pokriveno vratiti u pećnicu da se peče još 30-ak minuta. Nakon toga otkriti jelo, pojačati temperaturu na 200 stupnjeva i dovršiti pečenje dok krumpir i palamida ne dobiju željenu boju i koricu.

Nadjevena palamidai

Odstraniti drvene štapiće kako bi se odresci mogli odvajati, pa poslužiti u posudi u kojoj se palamida pekla, poliveno hladnim maslinovim uljem i posuto fino kosanim peršinovim listom. Dobar plavac ili merlot savršeno će se sljubiti s ovim predivnim jelom. U slast!

Nadjevena palamidai

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Objavljeno 23.01.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!