Pripremite: pašteta od tune
Prehrana

Pripremite: pašteta od tune

Jedna od najcjenjenijih riba našeg, ali i drugih mora i oceana je tuna; plavorepa, žutorepa, prugasta i bijela tuna. Plavorepa i žutorepa tuna su najcjenjenije među tunama, dok se bijelu tunu još naziva i morskom piletinom, zbog boje mesa. Ova gipka, vretenasta riba, u Jadranu teži do 12 kilograma, živi između 15 i 30 godina, a zbog posebne kvalitete omiljena je među japanskim kupcima koji su ujedno i najveći uvoznici hrvatske tune.

Tuna je plava riba, iznimno nutritivno bogata, stoga je liječnici i nutricionisti preporučaju za održavanje dobre krvne slike, ali i za prevenciju bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, zato jer zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama, reduciraju loš kolesterol i povisuju dobar, HDL, koji smanjuje mogućnost nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka.

Pašteta od tune

Kada vam dosadi jesti ju na salatu ili s nekim oblikom tjestenine, možete si tu i tamo priuštiti ju u obliku napravljene paštete. Sami birajte sastojke!

Sastojci:

  • 2 limenke tunjevine (komadi)
  • 2-3 inčuna
  • 10 dkg maslaca (po želji, može i bez)
  • 10 dkg majoneze
  • 5 dkg senfa
  • 4 žlice kečapa
  • 10-tak kapara
  • 5 kiseli krastavaca
  • 2 komada “zdenka“ sira
  • 10-tak listića peršina
  • 2 feferončića
  • sol, papar

Priprema:

Sve sastojke dobro izmješajte. Ja koristim štapni mikser i jako sam zadovoljna. Ako ga slučajno nemate u kuhinji, slobodno ga kupite, jako je koristan i za točeve i krem juhe, a evo dobro je došao za ovu paštetu. Prije nego što poslužite paštetu malo je stavite u frižder.

Pašteta od tune

Od dvije konzerve tunjevine i svih drugih sastojaka u receptu stvarno će te dobiti izdašno jelo. Super je kao predjelo i odgovara skoro svakom ručku, pa ovu paštetu možete poslužiti i kao predjelo za mesni ili riblji ručak. Po svojoj kvaliteti okusa i količini slobodno ga možete poslužiti i kao međuobrok . U slast!

Pašteta od tune

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Ukusno i zdravo: Pašteta od pilećih jetrica x 16
    Životinjske iznutrice prema svojoj nutritivnoj vrijednosti i sastavu dostojne su svakog jelovnika, posebno ako se u obzir uzme njihova prihvatljiva cijena. Odlikuje ih visoki sadržaj vitamina B-skupin...
  • Kušajte carpaccio od tune! x 4
    Bilo da je carpaccio mesni ili riblji mogla bih ga jesti svaki dan za doručak, ručak i večeru. Za ovo jelo ima samo jedan jedini uvjet, a to je da meso ili riba moraju biti izuzetno svježi i radi zdra...
  • Pripremite ukusnu morsku hranu x 6
    Morska hrana je pravi izvor vitamina i minerala za naše zdravlje. Mnogi od nas jedu losos, tunu (makar i konzerviranu), ribe, školjke a da ne znamo ni što zapravo unosimo u organizam. Jedemo jer je uk...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Pripremite: pašteta od tune

Odlično hvala :)
medeni
22.11.12. u 19:41
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 13.02.2012
Piše:
Gastrodiva