10 recepata za proteinske kolačiće

Image

Tražite način da začinite svoje međuobroke? Ili samo izgovor da se počastite ukusnim desertom nakon obroka, ili čak umjesto doručka? Ako je odgovor potvrdan, slijedi 10 recepata za zdrave proteinske kolačiće kako biste slobodno mogli uživati u slatkom okusu bez grižnje savjesti.

Svaki kolačić nutritivno je bogat, niske energetske vrijednosti, a visok udio proteina zahvaljuje dodatku proteinskog praška, kao i raznim orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama kao biljnim izvorima istoga. Što god izabrali za glavni sastojak, svaka od ovih kreativnih delicija zadovoljit će želju za slatkim, bez zapostavljanja zdravih navika.

Proteinski kolačići 1

proteinski kolacic

Sastojci (12 komada):

  • 400 g crnog graha iz limenke, ispranog i osušenog
  • 2 žlice maslinovog ili kokosovog ulja
  • 2 žlice brašna od smeđe riže
  • 1/2 žličice praška za pecivo ili sode bikarbone
  • 1/2 pola žličice soli
  • 6 žlica kakaa u prahu
  • 4 žlice kokosovog šećera
  • 2 žlice meda
  • 1 žlica kokosovog mlijeka (ili po izboru)
  • 1/4 žličice stevije u prahu 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/4 šalice sitno naribane crne čokolade

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva.

Sve sastojke po redu (osim čokolade) stavite u mikser te miksajte do fine i glatke smjese, 2-3 minute. Žlicom prebacujte smjesu na protvan prekriven papirom za pečenje.

Svaki keks pospite sa malo crne čokolade.

Pecite oko 20 minuta. Dobro ohladite da se keksi ne bi raspali.

Proteinski kolačići 2

proteinski kolacici

Sastojci (24 komada):

1. Smjesa:

2. Smjesa:

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva te dva pleha za pečenje obložite papirom. U manjoj posudi dobro zamiješajte sve sastojke za prvu smjesu, sve dok ne dobijete fino tijesto za oblikovanje. Zavisno o gustoći maslaca od badema dodajte još proteinskog praška ili malo vode.

U drugoj posudi zamiješajte sve sastojke za drugu smjesu te ponovite postupak. Žlicom uzimajte dio po dio od svakog tijesta te ga rukom formirajte u kuglicu, spajajući dvije smjese u jedan keks. Poravnajte kekse dlanom te postavite na pleh. Pecite 10-12 minuta ili dok rub keksa ne počne dobivati zlatnu boju.

Ohladite do 15 minuta te čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču.

Proteinski kolačići 3

proteinski kolacic

Sastojci (14 komada):

Priprema:

Pripremite heljdino brašno tako da heljdu usitnite u mikseru, 3-4 minute. Dodajte maslac od badema, datulje, vanilijin štapić i kokosovo ulje.

Pulsirajte par minuta pa miksajte 1-2 minute. Smjesu oblikujte u 14 loptica te slažite na plah obložen papirom a pečenje. Vilicom pritisnite smjesu da dobijete kekse te ih malo posolite. Kekse stavite u zamrzivač na 20-30 minuta da se stvrdnu, a kasnije ih možete pohraniti u hladnjak.

Proteinski kolačići 4

proteinski kolacic

Sastojci (15 komada):

  • 1,5 šalica zobenog brašna
  • 1 šalica brašna od badema
  • 1/2 šalice kvinoja pahuljice
  • 1/2 žličica sode bikarbone
  • 1/4 žličica soli
  • 6 žlica maslaca, otopljenog i ohlađenog na sobnoj temperaturi
  • 1/3 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice maslaca od badema
  • 2 jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 šalica lješnjaka, tostiranih i fino nasjeckanih
  • Šalica sitno naribane crne čokolade

Priprema:

Zobenom brašnu dodajte brašno od badema, kvinoja pahuljice, sodu bikarbonu i sol.

U drugoj posudi pomiješajte maslac, šećer i maslac od badema. Dodajte jaja i štapić od vanilije i dobro promiješajte.

Suhe sastojke umiješajte u mokre i dobro promiješajte do kompaktne smjese (ako smjesa bude pretvrda dodajte žlicu ili prema potrebi mlijeka). Smjesi dodajte lješnjake i naribanu čokoladu. Prekrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta

Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva. Smjesu formiranu u keks prebacujte u pleh za pečenje prekriven papirom. Pecite 12-16 minuta dok ne dobiju zlatnu boju. Ohladite ih par minuta prije nego ih maknete sa pleha.

Proteinski kolačići 5

proteinski kolacic

Sastojci:

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

Pomiješajte sve sastojke osim crne čokolade. Dodajte čokoladu te još šećera ako je potrebno. Tijesto rolajte u male kuglice, poravnajte ih prstima ili žlicom te posložite na pleh za pečenje obložen papirom.

Pecite 10 – 12 minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohladi, zbog rizika od pucanja.

Proteinski kolačići 6

proteinski kolacic

Sastojci:

  • 1 veliko jaje
  • 1/2 mjerice (šalice) whey proteina od čokolade
  • 1/4 šalice kokosovog brašna
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/4 šalice kokosovih pahuljica
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka
  • 10 brazilskih oraščića, mljevenih

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

Pomiješajte jaje, whey, kokosovo brašno, sodu bikarbonu, kokos, mlijeko i brazilske oraščiće. Formirajte smjesu, te služeći se žlicom oblikujte 12 keksa i posložite na pleh.

Pecite 15-20 minuta. Pazite da se ne prepeku da se ne bi osušili. Ohladite i uživajte.

Savjet: umjesto kokosovih pahuljica možete se poslužiti zobenim pahuljicama, brazilske oraščiće prema želji zamijenite orasima ili bademima, a okus obogatite kakao prahom.

Proteinski kolačići 7

proteinski kolacic

Sastojci:

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

Sve sastojke pomiješajte osim čokolade. Žlicom oblikujte kekse posložite ih na pleh za pečenje. Pecite 12 minuta te pustite da se hlade 5 minuta.

Čuvajte ih u hladnjaku ili zamrznite do mjesec dana.

Proteinski kolačići 8

proteinski kolacic

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 2/3 šalice mlijeka po želji
  • 1/2 šalice kokosovog brašna
  • 1/4 šalice mljevenih badema
  • 1/8 šalice meda
  • 1 mjerica whey proteina od vanilije
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Pomiješajte mokre sastojke pa im dodajte suhe. Dobro promiješajte, smjesu oblikujte u kekse te pecite 15 minuta. Dobro ohladite.

Proteinski kolačići 9

proteinski kolacic

Sastojci (21 kuglica):

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva. Pleh za pečenje obložite papirom.

U većoj posudici dobro promiješajte sve suhe sastojke. Dodajte smjesu lanenih sjemenki, kokos, ekstrakt vanilije, maslac od badema te bademovo mlijeko i miješajte dok ne formirate čvrsto tijesto. Rukama oblikujte manje kuglice, uvaljajte ih u kokosovo brašno te posložite na pleh.

Pecite 10-12 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju. Neka se potpuno ohlade prije posluživanja.

Proteinski kolačići 10

proteinske kuglice

Sastojci (15 komada):

Priprema:

Sve sastojke ubacite u posudu i dobro promiješajte. Žlicom oblikujte krugove od smjese, poslažite u prigodnu posudu te ostavite u hladnjaku na 5-7 minuta dok se ne stvrdnu. Čuvajte u hladnjaku ili zamrzivaču.

Objavljeno 05.02.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
14
1
Podijeli s prijateljima!