Zdravo i ukusno: Pizza od prosa

Image
Jednostavno
2 osobe
90min

Od svih zamjena za tijesto za pizzu, moram priznati, ova mi je dosad najdraža. Ideja je nastala sasvim slučajno. Jela mi se pizza no ipak nisam htjela onaj teški osjećaj nakon klasičnog tijesta stoga mi je, kopajući po kuhinji, pod ruke došlo proso.

Recept za podlogu:

Sastojci:

  • 2 šalice kratko kuhanog i odstajalog prosa (prema uputama u nastavku)
  • 2 žlice psyllium ljuskica
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • sol

proso pizza

Priprema:

  1. Proso, koji ste kuhali 10 minuta u omjeru 2:1 (1 šalica prosa, 2 šalice vode) i pustili da odstoji poklopljen još 30 minuta, staviti u blender te dodati preostale sastojke.
  2. Miksati dok ne dobijete gustu smjesu nalik na ljepljivo tijesto kojem treba još brašna (no ipak nemojte dodavati brašno).
  3. Pripremiti papir za pečenje koji ste dodatno nauljili te mokrim ili nauljenim rukama uzimati smjesu te oblikovati manje pizze. Na vama je želite li veće ili manje, tanje ili deblje no imajte na umu da će deblje tijesto biti mekše a tanje puno hrskavije. Ja sam oblikovala dvije malo deblje pizzete (cca. 1 cm debljine i promjera 5 cm) te dvije mini pizze promjera 10 cm te cca 5 mm debljine. Za to sam koristila dva lima za pečenje.
  4. Staviti peći “tijesta” u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva cca 30 minuta. Nakon 30 minuta, odnosno kada je tijesto dobilo koricu, pažljivo preokrenuti tijesta na drugu stranu. Najbolji način za to je obložiti papirom za pečenje gornji dio te staviti dasku ili rešetku za pečenje preko papira te brzo okrenuti i pažljivo skinuti donji, sada gornji papir (trebao bi se bez problema skinuti – zato je bitno dobro nauljiti papir za pečenje prije pečenja).
  5. Peći još cca. 20 minuta drugu stranu. Kada je tijesto postalo hrskavo izvaditi iz pećnice te nadjenuti kremom od leće ili umakom od rajčica i ostalim dodacima po želji (na kremu od leće posipala sam origano te stavila mladi luk, crvenu papriku, cherry rajčice i šparoge).
  6. Staviti nadjevenu pizzu natrag u pećnicu još 10-ak minuta, sve dok povrće ne omekša.

U slast!

proso pizza

Objavljeno 07.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
6
0
Podijeli s prijateljima!