Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Peciva sa šafranom - Lussekatter

Image
Složeno
4 osobe
90min

Ova žuta i mirisna peciva posebno su popularna u Švedskoj, gdje se smatra da svojom intenzivnom bojom simbolično donose svjetlost u hladne sjeverne dane. Mi smo tradicionalni recept malo prilagodile našoj kuhinji, a poželite li ovoga Božića u svoje kuće unijeti dašak Skandinavije, predlažemo vam da pripremite lussekattere.

Sastojci:

Za tijesto:

  • 400 g bijelog pirovog brašna
  • 75 g integralnog pirovog brašna (+ dodatno oko 40 g po potrebi)
  • pola žličice soli
  • 1 vrećica suhog kvasca, 7 g
  • 60 g maslaca
  • 250 ml mlijeka
  • 80 g javorovog sirupa (ili meda)
  • 55 g bademovog maslaca
  • 1 paketić niti šafrana (0,12 g; prethodno namočen oko sat vremena u vruću vodu)
  • 150 g kiselog vrhnja

Za premazivanje i ukrašavanje:

  • 1 žumanjak
  • žlica hladne vode
  • oko 50 grožđica namočenih u slatko vino ili rum

Peciva sa šafranom Lussekatter

Priprema:

  1. Brašna pomiješajte sa soli te im dodajte suhi kvasac.
  2. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu javorov sirup i bademov maslac i zagrijte da se sve poveže.
  3. Ulijevajte po malo mlijeka da nastane fina smjesa, a na kraju dodajte sve mlijeko da se sve fino zgrije i bude mlako.
  4. Umiješajte kiselo vrhnje. Smjesu dodajte u mješavinu brašna, soli i kvasca.
  5. Umijesite tijesto, a ako je potpuno mekano, dodajte još malo brašna. Tijesto i dalje treba biti meko, pa pazite da ne pretjerate s brašnom.
  6. Tijesto stavite u posudu, prekrijte krpama te ostavite sat vremena da se digne.
  7. Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu i razdvojite na manje buhtlice (oko 40 g).
  8. Svaku izvaljajte u traku valjkastog oblika, pa srolajte sa svake strane tako da dobijete oblik slova S.
  9. Poslažite na pleh prekriven papirom za pečenje te ostavite još 15-ak minuta da se diže.
  10. Premažite žumanjkom umućenim sa žlicom hladne vode.
  11. U svaki lussekatt utisnite po dvije grožđice, otprije natopljene u slatkom vinu ili rumu.
  12. Pecite otprilike 7-10 minuta na 220 °C.

Objavljeno 25.12.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti