Ekskluzivna ponuda
Iskoristi priliku za 50% popusta na Fitness kuharicu s 50 zdravih recepata za sve obroke u danu. Ograničena količina i broj dana!
Ova žuta i mirisna peciva posebno su popularna u Švedskoj, gdje se smatra da svojom intenzivnom bojom simbolično donose svjetlost u hladne sjeverne dane. Mi smo tradicionalni recept malo prilagodile našoj kuhinji, a poželite li ovoga Božića u svoje kuće unijeti dašak Skandinavije, predlažemo vam da pripremite lussekattere.
Sastojci:
Za tijesto:
- 400 g bijelog pirovog brašna
- 75 g integralnog pirovog brašna (+ dodatno oko 40 g po potrebi)
- pola žličice soli
- 1 vrećica suhog kvasca, 7 g
- 60 g maslaca
- 250 ml mlijeka
- 80 g javorovog sirupa (ili meda)
- 55 g bademovog maslaca
- 1 paketić niti šafrana (0,12 g; prethodno namočen oko sat vremena u vruću vodu)
- 150 g kiselog vrhnja
Za premazivanje i ukrašavanje:
- 1 žumanjak
- žlica hladne vode
- oko 50 grožđica namočenih u slatko vino ili rum
Priprema:
- Brašna pomiješajte sa soli te im dodajte suhi kvasac.
- Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte mu javorov sirup i bademov maslac i zagrijte da se sve poveže.
- Ulijevajte po malo mlijeka da nastane fina smjesa, a na kraju dodajte sve mlijeko da se sve fino zgrije i bude mlako.
- Umiješajte kiselo vrhnje. Smjesu dodajte u mješavinu brašna, soli i kvasca.
- Umijesite tijesto, a ako je potpuno mekano, dodajte još malo brašna. Tijesto i dalje treba biti meko, pa pazite da ne pretjerate s brašnom.
- Tijesto stavite u posudu, prekrijte krpama te ostavite sat vremena da se digne.
- Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na radnu površinu i razdvojite na manje buhtlice (oko 40 g).
- Svaku izvaljajte u traku valjkastog oblika, pa srolajte sa svake strane tako da dobijete oblik slova S.
- Poslažite na pleh prekriven papirom za pečenje te ostavite još 15-ak minuta da se diže.
- Premažite žumanjkom umućenim sa žlicom hladne vode.
- U svaki lussekatt utisnite po dvije grožđice, otprije natopljene u slatkom vinu ili rumu.
- Pecite otprilike 7-10 minuta na 220 °C.
Objavljeno 25.12.2021.