Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

S mirisom mora: Lignje s crnom lećom i kvinojom

Image
Jednostavno
4 osobe
45min

Za ovaj recept inspiriralo me naše poznato viško jelo, pojorski bronzinić. Radi se o brudetu od liganja ili sipa, sa zelenom lećom i ječmom. Iako ga jako volim baš takvog, u svom izvornom obliku, nerijetko kuham i neke druge varijante. Moj dragi frend Pelle uz ječam stavlja crnu leću pa sam je i ja počela upotrebljavati, no ječam sam odlučila zamijeniti kvinojom.

Okus sam obogatila dodavanjem zrelog ovčjeg sira, no ako vam je to blasfemično u kombinaciji s lignjama, taj dio preskočite.

lignje

Pripremite:

  • 800 g očišćenih liganja
  • 100 g bijele kvinoje (kupi OVDJE)
  • 200 g crne leće (kupi OVDJE)
  • maslinovo ulje (kupi OVDJE)
  • 3 glavice ljubičastog luka
  • 3-4 režnja češnjaka
  • lovorov list
  • malo svježeg ružmarina
  • mali svežnjić peršinovog lišća
  • 2 dl bijelog vina
  • malu čašicu prošeka
  • žlicu aceta balsamica
  • pelate
  • 100 g crnih maslina
  • himalajsku sol (kupi OVDJE)
  • svježe mljeveni papar

lignje

Postupak:

Posebno skuhajte u jednoj posudi leću i kvinoju i stavite sa strane.

U posudi debljeg dna na maslinovu ulju prodinstajte nasjeckan luk i češnjak. Dodajte lovor i ružmarin, peršin, a zatim i malu konzevu usitnjenih pelata. Umiješajte masline pa na kolutiće narezane lignje. Krakove ostavite cijele.

Pirjajte desetak minuta, dok lignje ne omekšaju. Dodajte leću i kvinoju. Podlijte vinom i prošekom, dodajte malo aceta. Začinite s malo svježe mljevenog papra, posolite po potrebi. Ostavite da se lagano krčka desetak minuta, da se ugusti.

Poslužite s malo naribanog sira po izboru.

lignje

Objavljeno 20.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti