
Moja mama oduvijek radi kuglofe. To nam je najdraža slastica uz poslijepodnevni čaj ili kavu.
Kako bih ih razveselila, zadnji put kad sam posjećivala roditelje napravila sam svoju verziju kuglofa i ponijela im na testiranje. Njihova istančana nepca su odobrila i pohvalila ovaj recept, pa ga dijelim s vama.
Sastojci:
- 225 g bademovog brašna (naruči ovdje)
- 170 g eritrita (naruči ovdje)
- 90 g kakaa u prahu (naruči ovdje)
- 1 žlica praška za pecivo
- 8 jaja, na sobnoj temperaturi
- 100 g maslaca, otopljenog
- 160 ml bademovog mlijeka
- 1 žličica ekstrakta vanilije (naruči ovdje)
Za posipanje: eritrit u prahu (naruči ovdje)
Postupak:
Jaja izvadite iz hladnjaka i ostavite da se spuste na sobnu temperaturu. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Savjetujem da za ovaj recept koristite silikonski kalup za kuglof, jer bi vam se kolač u klasičnom, metalnom mogao zalijepiti.
U posudi pomiješajte sve suhe sastojke i stavite sa strane. U drugoj posudi umutite jaja, maslac, mlijeko i ekstrakt vanilije i miksajte dok nije sve lijepo sjedinjeno.
Dok se smjesa miješa, polako dodajte suhe sastojke, uz stalno miješanje, kako biste izbjegli nastajanje grudica.
Smjesu istresite u kalup za kuglof i pecite 50-60 minuta, odnosno dok čačkalica kojom ste proboli kolač ne bude suha, što znači da je kolač i iznutra pečen.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi pa tek onda vadite iz kalupa.
Ad se kolač potpuno ohladi, po želji ga pospite eritritom u prahu.
Ovaj kolač možete držati u zatvorenoj posudi, na sobnoj temperaturi, par dana.
Objavljeno 22.02.2021.
Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas
Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.