Jaffa torta - neodoljiv spoj naranče i čokolade

Image
Jednostavno
4 osobe
60min

Rijetko tko će ostati imun na spoj naranče i čokolade. Jaffa keksi dobro su odradili svoj posao i navukli svih na taj neodoljivi spoj.

Sastojci su za tortu kalupa 17 cm, a mjera za šalicu iznosi 250 ml.

jaffa

Sastojci za biskvit:

  • 1/2 šalice+ 1 žlica biljnog mlijeka (koristila sam bademovo nezašećereno)
  • 1 žličica jabučnog octa ili soka od limuna
  • 1 žlica mljevenog lana ili psylliuma
  • 1/3 šalice agavinog sirupa (ili neki drugi svijetli slad poput rižinog)
  • 1 + 1/2 žlice kokosovog ulja
  • 1/2 šalice + 1 žlica pšeničnog polubijelog brašna T850
  • 1 žlica tapioka škroba
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice agar agar u prahu
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • na vrh noža vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Sastojci za žele:

  • 2 šalice soka naranče
  • 2 žlice agavinog sirupa (može i više)
  • 1/2 žlice agar agara u prahu

jaffa

Priprema biskvita:

  1. Staviti grijati pećnicu na 170 stupnjeva. Dno kalupa obložiti papirom za pečenje a rubove kalupa dobro nauljiti.
  2. Pomiješati mlijeko, jabučni ocat/sok limuna i mljeveni lan. Pustiti da odstoji 5 minuta zatim dodati slad i ulje. Dobro promiješati.
  3. U drugu posudu pomiješati brašno, škrop i ostale suhe sastojke.
  4. Dodati mokre sastojke u suhe i pomiješati ih pjenjačom dok ne dobijete gustu smjesu bez grudica.
  5. Prebaciti smjesu u pripremljeni kalup, poravnati i staviti peći otprilike 20-25 minuta. Dužina pečenja ovisi o pećnici stoga pripazite, možda će vašoj pećnici trebati kraće. Biskvit je gotov kada je porumenio i kada čačkalica izađe suha.
  6. Pustiti da se biskvit malo ohladi, zatim ga izvaditi pažljivo iz kalupa i pustiti da se do kraja ohladi na rešetki. Za to vrijeme pripremiti žele od naranče.

Priprema želea:

  1. Ocijediti naranče i procijediti sok kroz usko sito. Trebate dobiti samo sok bez pulpe.
  2. U posudicu za kuhanje staviti sok, dodati slad i pustiti da se zagrije na laganoj vatri. Dodati agar agar i promiješati pjenjačom. Pustiti da zavrije povremeno miješajući.
  3. Kada je sok zakuhao, zagasiti vatru i pustiti da se hladi, povremeno miješajući.
  4. Pripazite jer se hlađenjem počinje stvarati želatina stoga je ključan tajming.
  5. Biskvit sada vratite u kalup (bez papira za pečenje) i stisnite obruče kalupa. Zatim ulijte ohlađeni sok (može biti još malo topao no ne i vruć).
  6. Pustite u kalupu na sobnoj temperaturi da se želatina skroz stisne.

jaffa

Slaganje slojeva:

  1. Otopite tamnu čokoladu s malo kokosovog ulja ili napravite vlastitu čokoladu te prelijte preko torte.
  2. Pustite da se malo stisne, a zatim obruče pažljivo otvorite i pustite da procuri ostatak čokolade po bočnim stranama torte.
  3. Čokolada ne smije biti previše tekuća jer će vam procuriti iz kalupa.
  4. Pustite da se sada skroz ohladi (možete staviti u hladnjak).

Uslast!

Objavljeno 25.08.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti