Zdrava verzija: Integralna pita gužvara od sira

Image

Jeste kad jeli pitu gužvaru? Radi se o prefinoj, brzoj i prejednostavnoj piti koja okusom podsjeća na, ni manje ni više nego - štrukle.

Budući da se u standardnoj verziji rabi dosta ulja te vrhnje i obične pšenične kore, mi smo iskušali nešto zdraviju verziju koja uključuje kore od integralnog brašna, posni sir te kokosovo ulje. Ispalo je podjedanko dobro kao i original, uz dosta smanjen udio nezdravih masnoća. Svakako isprobati!

guzvara

Sastojci (za pitu promjera 26 cm):

  • 400 g kora za savijače od integralnog ili heljdinog brašna
  • 360 g posnog sira kremaste teksture
  • 150 g grčkog jogurta
  • 100 g kokosovog ulja, otopljenog i prohlađenog
  • 4 jaja
  • 200 ml mineralne vode
  • 1-1,5 žličice himalajske soli
  • Kokosovo ulje u spreju, za kalup

guzvara

Priprema:

  1. Pećnicu uključite na 180°C, a kalup za tortu promjera 26 cm poprskajte kokosovim uljem u spreju ili obložite papirom za pečenje po dnu.
  2. U većoj zdjeli pjenjačom dobro izmiješajte jaja, sol, posni sir, jogurt, mineralnu vodu i oko 80 g otopljenog kokosovog ulja.
  3. Kore za savijaču raširiti na radnoj površini. Odvojiti 1-2 lista te njih obložiti po dnu pripremljenog kalupa, tako da viškovi tijesta tvore rub i slobodno vise preko kalupa.
  4. Preostale listove jednog po jednog odvajajte, zgužvajte u rukama i umačite u zdjelu s pripremljenom sirnom smjesom. Kad se kora natopila smjesom, malo je ocijedite da se višak smjese ocijedi, te stavite u kalup za pečenje. Umačite tako i preostale kore (sačuvajte samo jednu koju nemojte zgužvati), te takve “gužvanjke” stavljajte jednog do drugog u kalup za tortu. Ako vam ostane nešto smjese nakon umakanja svih kora, prelijte ju po sadržaju u kalupu.
  5. Zadnjom korom prekrijte sadržaj kalupa, te rubove tijesta uredno presavinite i posložite. Površinu premažite preostalim kokosovim uljem te stavite peći u ugrijanu pećnicu. Pecite oko 30 minuta.
  6. Izvadite, prekrijte čistom kuhinjskom krpom da tijesto malo otpusti (nemojte ako volite hrskavo tijesto po vrhu), te poslužite mlako. Odlično je i hladno.

guzvara

Objavljeno 13.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!