#Ostanidoma - fitness.com.hr webshop je tu za vas!

Prava, a zdrava božićna slastica: Integralna makovnjača

Image
Uz malo truda
8 osobe
60min

Makovnjača je sastavni dio tradicionalnog, blagdanskog stola diljem Hrvatske. Čini mi se da ne postoji kuhinja u kojoj se barem jednom nije pripremala.

Uvijek sam radije birala onu natrpanu s makom stoga sam odlučila i ovu vegansku varijantu makovnjače obilato napuniti makom, jer zašto ne? 

Moram priznati da su dizana tijesta pravi izazov kada ne koristite bijeli šećer i bijelo brašno jer kokosov šećer, čini mi se, ne surađuje prijateljski s kvascem no svejedno, tijesto će se dići. Također, koristite li pirovo brašno, posebice integralno, kvaliteta tijesta bit će drugačija od one na koju smo navikli, a navikli smo na mekano, sočno tijesto.

Ako vam to zbilja treba, preporučujem da koristite pšenično polubijelo T850 brašno i agavin ili rižin slad. A ako nemate ništa protiv pomalo sušeg tijesta, spremnog za utoćati u neki topli (ili hladni) napitak, onda ste spremni na recept.

makovnjaca

Sastojci (za dvije velike štruce):

Sastojci za tijesto:

  • 250 ml tople (ne vrele!) vode
  • 1 žlica kokosovog ulja (kupi OVDJE)
  • 500 g pirovog integralnog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 120 g kokosovog šećera (kupi OVDJE)
  • 1/2 žličice vanilije u prahu
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 400 g mljevenog maka
  • 120 g kokosovog šećera ili nekog drugog zaslađivača (kupi OVDJE)
  • 1 žličica vanilije u prahu
  • 1 žličica cimeta u prahu (kupi OVDJE)
  • 1 žličica korice limuna
  • 125 ml mlijeka
  • 2-3 žlice grožđica (po želji)

makovnjaca

Priprema tijesta:

  1. U posudici pomiješati toplu vodu i ulje.
  2. U veću posudu staviti sve suhe sastojke te dobro promiješati pjenjačom.
  3. Dodati toplu mješavinu ulja i vode i miješati te potom mijesiti dok ne dobijete glatko tijesto.
  4. Tijesto staviti u lagano nauljenu posudu i pokriti čistom krpom te pustiti na toplome da se diže, minimalno sat vremena.

Nadjev:

  1. Pomiješati mljeveni mak sa šećerom, vanilijom, koricom limuna i cimetom. Zagrijati mlijeko s grožđicama te vruće mlijeko dodati u posudu s makom.
  2. Pomiješati sve dok se sastojci ne povežu i pustiti da malo odstoje prije mazanja po tijestu.

Pripremiti protvan i obložiti ga papirom za pečenje.

Nakon dizanja, tijesto podijeliti na dva dijela te ga na pobrašnjenoj površini razvaljati u pravokutnik. Jedna strana neka bude dužine protvana za pečenje, a druga koliko debelo/tanko tijesto želite.

  1. Tijesto premažite (u tanjem sloju) punjenjem. Neka punjenje prekrije tijesto. Zatim pažljivo zarolati tijesto u roladu.
  2. Prenijeti roladu u protvan te ponoviti postupak s drugim dijelom tijesta.
  3. Pokriti rolade s krpom i pustiti još 10-ak minuta na toplom da odstoje.
  4. Premazati rolade s malo (biljnog) mlijeka te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva cca. 45-50 minuta.
  5. Izvaditi rolade i pokriti krpom kako bi ostale što sočnije.

Objavljeno 15.12.2019.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti