Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Gitina torta ili savršena i zdrava verzija čokoladnog kolača s višnjama

Image
Uz malo truda
4 osobe
45min

Jedna od starih maminih kuharica godinama je već zalistana na stranici s receptom za Gitin kolač, omiljen svima još od prve pripreme.

Mi smo odlučile da Gitin kolač može biti jednako ukusan i ako u njega ne utrpamo hrpu šećera, a s obzirom na to da nam je okrugli kalup bio pri ruci, nastala je Gitina torta. 

Za podlogu:

  • 40 g kokosovog brašna
  • 40 g mljevenih lješnjaka
  • 200 g sitno mljevenih zobenih pahuljica
  • 30 g kakaa u prahu
  • 150 g paste od datulja
  • 70 g kokosovog ulja
  • prstohvat soli

Postupak: 

  1. Sve sastojke pomiješajte i izmijesite rukama te utisnite u klasični kalup za tortu.
  2. Zapecite 10-12 minuta na 180°C.

gitin kolac

Za kremu od višanja:

  • 1 staklenka kompota od višanja (s oko 450 ml soka)
  • 75 g škroba

Postupak: 

  1. Višnje izvadite iz staklenke i otkoštite ih ako imaju koštice. Ostavite ih sa strane.
  2. U lonac za kuhanje kreme namjerite škrob te dolijevajte malo po malo soka od višanja iz kompota.
  3. Promiješajte tako da nastala smjesa bude gusta i bez grudica, a zatim dolijte ostatak soka od višanja.
  4. Kuhajte na laganoj vatri sve dok se krema ne zgusne i ne prokuha.
  5. U toplu kremu umiješajte otkoštene višnje te prelijte preko podloge.

Za čokoladnu kremu:

  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (čvrsti dio; ostavite je u frižideru nekoliko sati)
  • 150 g tamne čokolade
  • prstohvat soli
  • 20 g agavinog sirupa

Postupak: 

  1. Sve sastojke otopite na pari.
  2. Prelijte preko kreme od višanja (bit će jako rijetko, ali neka vas to ne zabrinjava) i ostavite da se dobro ohladi i stisne.

Objavljeno 30.12.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti