3 neodoljiva i zdrava hamburgera koje morate probati!

Image

Pamtite li kada ste zadnji put pojeli dobar hamburger? Ja da, upravo neku večer. Ukusan i zdravi pileći hamburger, napravljen u kućnom aranžmanu po vlastitom guštu i s probranim namirnicama, bogat vlaknima i proteinima. To je zasigurno nešto što si možete priuštiti i više od jednom tjedno, bez kršenja svog režima. Uz malo volje i truda, koju minutu slobodnog vremena i kap kreativnosti, možete napraviti mnoštvo zanimljivih varijanti, a svaki put ostati vjerni svojim navikama.

U nastavku slijede 3 jednostavna recepta za zdrave hamburgere u par koraka koji se najčešće nađu na mom jelovniku. Čitajte dalje čak i ako ste na nekoj od varijanti niskog unosa ugljikohidrata, ima nešto i za vas!

Pileći hamburger

Pileći hamburger

Zašto kupovati mljeveno meso kad ga možete napraviti sami? Brzo i jednostavno. Kao i integralna peciva. Sav postupak ne zahtijeva puno vremena, a daje puno više od kupovnih proizvoda. Isprobajte!

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200-250 g pilećih prsa
  • sol, papar
  • začini po želji (ja sam koristila curry i malo origana)

Za 2 peciva:

  • 200 g integralnog brašna
  • pola žličice soli
  • pola vrećice suhog kvasca
  • žlica maslinovog ulja
  • 1,5 dcl mlake vode
  • 2-3 lista zelene salate
  • 1 rajčica
  • 1 crvena paprika
  • 2 žličice senfa

Priprema:

Najprije zamijesite tijesto za peciva. U većoj posudi umiješajte suhe sastojke, pridružite žlicu maslinovog ulja te na kraju lagano dodavajte vodu po potrebi. Dobro izmijesite tijesto i stavite da se diže na toplom, 1 sat. Kada se digne, oblikujte 2 peciva, premažite ih s malo mlijeka te pospite sjemenkama sezama. Stavite peći na 200 stupnjeva, oko 35 min.

U međuvremenu pileća prsa razrežite na manje kockice, stavite u mikser i kratko sameljite da dobijete gustu smjesu. Smjesi dodajte začine i napravite hamburgere željene veličine. Smjestite ih na pleh obložen papirom za pečenje te pecite u zagrijanoj pećnici 25 - 30 min na 180 stupnjeva.

Kad se peciva malo ohlade razrežite ih, namažite žličicom senfa, na to posložite list salate, pečeni hamburger te na vrh posložite kriške rajčica i papriku narezanu na trakice.

Tuna burger

Tuna burger

Nešto za one koji su na nekom od režima niskog unosa ugljikohidrata ili jednostavno žele pojesti nešto lagano. Umjesto peciva poslužite se listovima salate i uživajte u krajnje jednostavnom, ukusnom i niskokaloričnom receptu.

Sastojci (za 2 porcije):

  • 200-250 g tune u salamuri
  • pola glavice luka
  • žlica maslinovog ulja
  • 2 žličice senfa
  • 2 žličice origana
  • 2 velika lista zelene salate
  • 1-2 rajčice

Priprema:

Tunu malo iscijedite te je prebacite u manju posudicu. Umiješajte luk narezan na male komadiće zajedno s ostalim sastojcima. Napravite hamburgere željene veličine i posložite u pleh za pečenje te pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Ako želite ubrzati postupak možete ih ispeći na 2 žličice masnoće, par minuta sa svake strane da dobiju boju. Pokušajte dodati bjelanjak u smjesu da vam se ne raspadne.

Kad su hamburgeri gotovi posložite ih u listove salate, ukrasite kojom kriškom rajčice i uživajte.

Hamburger od graha

Hamburger od graha

Grah je namirnica velike hranjive vrijednosti, bogata biljnim proteinima i vlaknima te mnogim drugim korisnim tvarima zbog čega bi se sigurno češće trebala naći na jelovniku. Ako se kada želite malo odmoriti od mesa i ribe, a opet pojesti nešto dobro i hranjivo isprobajte ovaj recept, vjerujem da se nećete razočarati.

Sastojci (za 2 porcije):

  • integralno pecivo
  • 200 g crvenog graha
  • pola crvenog luka, sitno narezanog
  • pola naribane mrkve
  • 2 bjelanjka (od manjih jaja)
  • 2 žlice zobenog brašna
  • malo soli
  • pola žličice kajenskog papra
  • 1 dcl jogurta
  • 1-2 žličice senfa
  • zelena salata (ili rikola)
  • rajčica
  • luk

Priprema:

U većoj posudi vilicom dobro izgnječite grah te mu dodajte ostale navedene sastojke. Oblikujte hamburgere te ih posložite na pleh za pečenje. Pecite ih 20 minuta na temperaturi od 190 stupnjeva. Pecivo premažite žlicom smjese jogurta i senfa na što složite list salate ili malo rikole, pečeni hamburger te ostale sastojke po želji.

Objavljeno 10.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
16
2
Podijeli s prijateljima!