Crne palačinke s lososom
Prehrana

Crne palačinke s lososom

Svi znamo kako se rade klasične palačinke no što ako želimo nešto novo, zanimljivije i zdravije?

Pisali smo već o proteinskim palačinkama sa zobenim pahuljicama, posnim sirom i šumskim voćem, ali sad vam donosimo i ukusnu, riblju varijantu!

Losos danas slovi za jednu od najzdravijih namirnica.

Glavna mu je prednost to što obiluje omega 3 masnim kiselinama i predstavlja izvanredan izvor visokokvalitetnih bjelančevina. Od minerala tu su selen, magnezij i fosfor. Pogledajmo što je s vitaminima. Oko 100 grama lososa sadrži dnevne potrebe vitamina D te polovicu dnevnih potreba vitamina B3 i B12. Losos je također bogat vitaminima A, E, i B6.

Svježi losos u 100 g sadrži: 76 g vode, 20 g proteina i 3,5 g masti. Energetska vrijednost mu je nešto viša nego kod ostalih riba što brojčano izgleda, 100 grama = 116 kcal.

Sastojci za tijesto za palačinke:

  • 2 jaja
  • 3 dcl mlijeka
  • 4 dcl vode
  • malo soli
  • sjeckani peršin
  • sjeckani bosiljak
  • brašna po potrebi
  • crnilo od sipa (jedna mala žličica)

Sve sastojke dobro izmiješajte i pecite palačinke.

Crne palačinke s lososom

Sastojci za punjenje:

  • 250 g dukatele, abc sira ili sličnog namaza
  • 10 kapara (dobro ih operite da ne budu kiselo)
  • 100 g dimljenog lososa
  • 50 g rikole
  • 15 dkg sira Ovidur ovčji ili kozji (meni ovo odlično paše, vi po svom guštu)
  • 100 g naribane mrkve
  • svježe mljeveni crveni ili miješani papar
  • Aceto balsamico-reducirani- nije obvezno, ako ga nemate u kući nemojte samo radi ovoga kupovati bočicu od 30-40 kn. Ja ga često koristim i imam nekoliko vrsta, a vi ocijenite trebali vam to ili ne

Priprema:

Izmiješajte krem sir, nasjeckane kapare, natrgani filet dimljenog lososa. Svaku palačinku premažite tim namazom, stavite opranu rikolu, po njoj na trakice narezanu mrkvu koju malo začinite sa reduciranim acetom balsamicom i na kraju na trakice narezani sir.

Crne palačinke s lososom

Palačinke zamotajte i poslužite. Ja uz njih serviram još malo aceta balsamica, ovaj put sa okusom tartufa i to mi se super slaže po okusu.

Crne palačinke s lososom

Ovo je idealni obrok za piknik u prirodi, zamotajte palačinke u foliju i samo ih narežite na male zalogajčiće, uz to čaša bijelog vina i u slast!

Crne palačinke s lososom

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripremite svježe, marinirane inćune! x 4
    Ljeto nam je praktički na vratima i lagana hrana, poput riba i morskih plodova, ima sve veći prioritet na našim stolovima. Kad imate sreće da živite uz more onda to stvarno treba i iskoristiti, bar š...
  • Svakako kušajte: Ražice u vinu! x 4
    Brojne su mogućnosti pripremanja ove čudesne ribe, a zahvaljujući svom blagom i podatnom mesu raže su vrlo zahvalne za kombiniranje sa začinskim biljem i drugim namirnicama. Ovdje opisane ražice u vin...
  • Pripremite punjene srdele! x 6
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.04.2014
Piše:
Gastrodiva