Pripremite punjene srdele!
Prehrana

Pripremite punjene srdele!

Srdele su riba koja je kao i sva plava riba izuzetno zdrava. Ali neke traume iz djetinjstva, kad bi kuća bila puna gostiju, a njima bi se svaki drugi dan spremala riba koju smo i mi imali često za ručak, ostavile su duboke ožiljke. Trebalo mi je dosta vremena da tu lijepu i zdravu ribu ponovo zavolim. Glavni razlog te moje zasićenosti srdelama bio je način pripreme, ili frigano ili na gradele. Zato ja nastojim srdele spremiti na neki drugi način, da ova ljubav koja se ponovo rodila prema toj ribi brzo ne ugasne.

Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pripremu napraviti par sati prije, ako ste ovo možda planirali kao lagano predjelo.

Punjene srdele

Tek mali nedostatak ovog recepta je ne prevelika izdašnost, znači ne možete se od ovoga nešto previše "natući", ovo je tek lagano predjelo ili lagana ljetna večerica. Ali srdela kao i svaka plava riba je dosta teška pa prevelike količine ne bi bile ni previše pametan izbor.

Sastojci:

  • 1 kg srdela
  • 1 dcl maslinova ulja
  • pola kg rajčica
  • 1 veći ili 2 manja luka
  • dosta peršina
  • češnjak
  • par maslina punjenih paprikom
  • kapare
  • bijelo vino

Priprema:

Srdele očistite tako da najprije otkinete glavu pa skupa sa utrobom sve povućete. Zatim lagano nožićem razrežete prema sredini pa uz pomoć ruke raširite ribu tako da ispadne jedan mali odrezak od srdele.

Punjene srdele

Sitno nasjeckajte češnjak, peršin, masline punjene paprikom, kapare, zalijte maslinovim uljem i dobro promiješajte. Tom smjesom punite srdele, zarolajte ih i spojite čačkalicom. Netko stavlja u ovu smjesu za punjene i tvrđeg naribanog sira, ja ne, a vi odlučite sami.

Punjene srdele

Na malo maslinova ulja prodinstajte malo, tanko narezani luk, dodajte na fete narezanu rajčicu, sitno nasjeckani češnjak, peršin, koju kaparu. Nakon par minuta dinstanja prebacite u vatrostalnu zdjelu, poredajte zamotane srdele, zalijte sa još malo maslinova ulja, decilitar bijelog vina, malo posolite te popaprite svježe mljevenim paprom. Pecite na 180 stupnjeva 30-tak minuta.

Punjene srdele

U slast, naravno obvezno sve zalijte sa dobrim hladnim vinom i uživajte.

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Ukusno i zdravo: pašteta od bakalara! x 12
    Zašto pašteta danas? Bakalar, kao riba s manje od 2% lipida, je izvrsni odabir za jedan zdravi međuobrok koji se može jesti više puta. Kada ga iskombiniramo s navedenim namirnicama – ne može zdravije...
  • Pripremite svježe, marinirane inćune! x 4
    Ljeto nam je praktički na vratima i lagana hrana, poput riba i morskih plodova, ima sve veći prioritet na našim stolovima. Kad imate sreće da živite uz more onda to stvarno treba i iskoristiti, bar š...
  • Svakako kušajte: Ražice u vinu! x 4
    Brojne su mogućnosti pripremanja ove čudesne ribe, a zahvaljujući svom blagom i podatnom mesu raže su vrlo zahvalne za kombiniranje sa začinskim biljem i drugim namirnicama. Ovdje opisane ražice u vin...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 09.09.2009
Piše:
Gastrodiva