Vodič: kako ispeći ribu i povrće na gradelama
Prehrana

Vodič: kako ispeći ribu i povrće na gradelama

Vječite dvojbe o vrućim ili hladnim gradelama, nauljenoj ili suhoj ribi, okrenuti jednom ili više puta itd. samo podgrijavaju prekrasne diskusije o ukusima i navikama. Ovo je samo prilog tim raspravama što oplemenjuju druženje i čine život ljepšim i sadržajnijim.

Evo jednog od načina pečenja ribe na gradelama, a za primjer poslužila je naša sočna, ukusna, svježa i plemenita skuša .

Riba na gradelama

Prije stavljanja na gradele ribu treba pripremiti. Očistiti od utrobe i škrga, posušiti u ubrusu (izbjegavati pranje u slatkoj vodi kad god je to moguće), nakapati limunovim sokom kako bi koža ostala čvrsta i dobro nasoliti izvana.

Nikako ribu ne soliti iznutra, jer to izvlači one najbolje sokove iz njena mesa, a izvana možete staviti soli koliko vam drago. Višak soli otpast će tijekom pečenja, a riba će uzeti onoliko koliko joj treba.

Užarene gradele prže ribu snažno i brzo, čuvajući njenu sočnost i puninu okusa mora. Ribu treba staviti na nauljenu (obično ulje) rešetku s grančicama svježeg začinskog bilja ili lišćem vinove loze, neka biljke puštaju svoju aromu. Marinada za pečenje dosta je važan dio ukoliko želite postići „ono nešto“.

U prikladnu zdjelu uliti maslinovo ulje, sok od limuna, malo svježe mljevenog papra, par listića ružmarina i izmrvljeni list lovora. Sve dobro istući pjenjačom (žicom) te s tako pripremljenom marinadom, pomoću grančice ružmarina, tijekom pečenja češće premazivati ribu.

Ribu, ovisno o veličini, peći sa svake strane po 3 do 5 minuta, a gotova je kada koža postane hrskava i smeđe-zlatna a meso mekano i sočno kada ga probodete vilicom ili drvenim štapićem. Kod plave ribe nije greška ostane li meso uz kost pomalo živo ili čak malko krvavo, dok bijelu ribu treba bolje ispeći, ali ne tako da presuši.

Riba na gradelama

Riba je gotova kada nestane krv uz središnju kost.

Povrće sa žara

Treba narezati tikvice, korijen koromača, patlidžane i svježu papriku, te ih staviti u maslinovo ulje kojem je dodano svježe začinsko bilje poput bosiljka, origana, mažurana i sl. Neka malo stoji u toj marinadi, pa povrće položiti na vruće gradele te peći sa svake strane po 5 minuta. Kada je pečeno, povrće začiniti solju i paprom (nikako ne prije pečenja), posuti svježe kosanim peršinovim listom i poslužiti uz ribu.

Pečeno povrće

Po želji i povrće i riba mogu se polijevati marinadom od maslinova ulja, kosanog češnjaka, limunova soka, sjeckanog peršina i svježe mljevenog papra. Domaći kruh i čaša plavca maloga učiniti će ove skuše vrhunskom delikatesom. U slast!

Ostale recepte gastrodive pogledajte ovdje.

Izvor: gastrodiva.bloger.hr

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Ukusno i zdravo: pašteta od bakalara! x 12
    Zašto pašteta danas? Bakalar, kao riba s manje od 2% lipida, je izvrsni odabir za jedan zdravi međuobrok koji se može jesti više puta. Kada ga iskombiniramo s navedenim namirnicama – ne može zdravije...
  • Pripremite svježe, marinirane inćune! x 4
    Ljeto nam je praktički na vratima i lagana hrana, poput riba i morskih plodova, ima sve veći prioritet na našim stolovima. Kad imate sreće da živite uz more onda to stvarno treba i iskoristiti, bar š...
  • Svakako kušajte: Ražice u vinu! x 4
    Brojne su mogućnosti pripremanja ove čudesne ribe, a zahvaljujući svom blagom i podatnom mesu raže su vrlo zahvalne za kombiniranje sa začinskim biljem i drugim namirnicama. Ovdje opisane ražice u vin...
  • Pripremite punjene srdele! x 6
    Sam način pripreme nije kompliciran, najteže je ribu očistiti i onda izvaditi kost pa od njih napraviti šnicle. Kad to uradite, sve drugo je čista zezancija. Recept nije ni skup, a možete kompletnu pr...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 28.05.2012
Piše:
Gastrodiva