5 recepata za hladne obročne salate

Image

Salata može biti osvježavajući i brzi hranjivi obrok za konzumaciju bilo gdje i bilo kada.  Sastojci koje ćete kombinirati u salati, naravno, ovise o vašim nutritivnim potrebama, pa ako ste na prehrani s niskim udjelom ugljikohidrata, birajte meso, ribu i lisnate salate i povrće sa što manje ugljikohidrata. Istovremeno, oni s potrebom za ugljikohidratima, u salatu uvijek mogu staviti tjesteninu, rižu ili neke žitarice te joj tako povećati energetsku vrijednost.

Predlažem 5 jednostavnih recepata za osvježavajuće i zdrave hladne obročne salate:

Pileća salata s feta sirom

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 3 lista zelene salate
  • 1 crvena paprika
  • 1/2 krastavca
  • 1 stabljika celera
  • 3-4 otkoštene masline
  • 50 g feta sira
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 cijeđenog limuna

Postupak:

Pileća prsa narežite na kockice i ispecite u tavi. Kad su prsa gotova, istresite ih na tanjur i ostavite da se hlade. Papriku, krastavac i celer narežite na kockice. Zelenu salatu i feta sir nakidajte na manje komade. Sve sastojke stavite u zdjelu, pa prelijte malinovim uljem i limunovim sokom i promiješajte. Po potrebi posolite.

Meksička hladna salata

Sastojci:

  • 150 g bifteka
  • 50 g kukuruza, kuhan iz konzerve
  • 50 g crvenog graha, kuhan iz konzerve
  • 50 g svježeg kupusa ili zelene salate
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • Šaka oraha
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica aceta balsamica

Postupak:

Biftek u komadu bacite na dobro zagrijanu tavu. Pecite 3-4 minute na jednoj, pa isto toliko i na drugoj strani. Kad je gotov, biftek izvadite i ostavite na dasci za rezanje da odstoji dok pripremate druge sastojke. Svježi kupus narežite na što tanje trakice, mrkvu naribajte, a papriku narežite na kockice. Kad se ohladio, biftek narežite na tanke fetice i stavite u posudu. Dodajte mu sve ostale sastojke pa se promiješajte prije jela.

Salata od lososa sa sušenim rajčicama

Sastojci:

  • 200 g fileta lososa
  • 6 polovica sušenih rajčica
  • 100 g rukole
  • 60 g mozzarelle
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 cijeđenog limuna

Postupak:

Losos stavite na prethodno zagrijanu grill tavu. Pecite po 2 minute sa svake strane pa izvadite iz tave i ostavite da se hladi na tanjuru. Sušene rajčice narežite na sitne kockice, mozzarellu na malo veće. U posudu stavite rukolu, pa losos, a na njega mozzarellu i sušene rajčice. Začinite limunovim sokom i maslinovim uljem.

Salata od oslića s povrćem

Sastojci:

  • 200 g fileta oslića
  • 100 g zelene salate (baby špinat, matovilac, rukola, endivija, kristalka, putarica…)
  • 5-6 cherry rajčica
  • 50 g kukuruza, kuhan iz konzerve
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/2 cijeđenog limuna

Postupak:

Oslić stavite na tavu na kojoj ste prethodno zagrijali 1 žličicu maslinovog ulja. Pecite oko 2 minute sa svake strane, tako da se riba ispeče, ali ne presuši. Kad je gotova, stavite je u posudu za salatu. Cherry rajčice prerežite na pola, a zelene salate nakidajte na manje dijelove. Začinite i promiješajte prije jela.

Grilana piletina u salati s mangom i avokadom

Sastojci:

  • 150 g pilećih prsa
  • 1/2 manga
  • 1/2 avokada
  • 100 g miješane zelene salate (matovilac, rukola, endivija, kristalka, putarica…)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1/2 cijeđenog limuna

Postupak:

Piletinu narežite na trakice i specite na tavi. Kad je piletina gotova, stavite je u zdjelu za salatu i ostavite da se hladi dok pripremate ostale sastojke. Avokado i mango narežite na kockice, a salatu istrgajte na manje dijelove. Sve sastojke dodajte mesu i promiješajte prije jela.

Objavljeno 12.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
17
2
Podijeli s prijateljima!