5 recepata za ljetne, osvježavajuće salate

Image

Vrućine smanjuju apetit i potiču nas da za obroke biramo lagane namirnice, bogate tekućinom koja će nas dodatno rashladiti i olakšati nam podnošenje ovih vrućina. Upravo zbog toga, ljetne obročne salate su odličan odabir za doslovno sve obroke u danu: od doručka, do večere.

Predlažemo vam 5 recepata za zdrave, fine i brzo gotove obročne salate.

Salata s grožđem i suncokretovim sjemenkama

Sastojci (za 1 osobu):

  • 100 g rukole
  • 10-ak bobica crvenog grožđa
  • 3 žlice neslanih suncokretovih sjemenki
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 1 žlica meda
  • 1/2 žlice senfa
  • sol i papar, po želji

Postupak:

U manju posudicu stavite aceto, med, senf i sol i papar i dobro promiješajte. Suncokretove sjemenke nakratko prepecite na suhoj tavi, tek da malo dobiju boju. Rukolu stavite na tanjur, preko nje stavite bobice grožđa prerezane na polovice pa suncokretove sjemenke te sve prelijte mješavinom s acetom. Uživajte!

Salata od tjestenine i povrća

Sastojci (za 1 osobu):

  • 100 g tjestenine, oblik po želji
  • 1 manji krastavac
  • 1 manji luk
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 crvene paprike
  • 4-5 crnih maslina
  • 4-5 cherry rajčica
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • začini po želji: origano, bosiljak, sol, papar

Postupak:

Tjesteninu skuhajte prema uputama na pakiranju, procijedite pa ostavite da se hladi. Povrće narežite na sitnije pa sve stavite u veću posudu. Dodajte tjesteninu i začine pa sve promiješajte.

Meksička salata

Sastojci (za 3 osobe):

  • 400 g crvenog graha
  • 140 g kukuruza
  • 1 luk
  • 1 mladi luk
  • 1 rajčica
  • 1 zelena paprika
  • 1 šaka svježeg peršina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice aceta balsamica
  • začini po želji: origano, bosiljak, sol, papar

Postupak:

Peršin, luk, mladi luk, papriku i rajčicu nasjeckajte na sitno. Grah i kukuruz procijedite i istresite u posudu pa im dodajte nasjeckano povrće. Začinite po želji.

Salata s lososom, bademima i sušenim marelicama

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g filea lososa
  • 1 šaka naribanog crvenog kupusa
  • 1 šaka naribanog bijelog kupusa
  • 1 naribana mrkva
  • 1 luk
  • 100 g badema
  • 100 g sušenih marelica
  • 2 žlice aceta balsamica
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • začini po želji: origano, bosiljak, sol, papar

Postupak:

Zagrijte tavu i na njoj 1 žlicu maslinovog ulja. Kad se zagrije stavite file lososa, pa pecite 2-3 minute sa svake strane. Kad je gotovo, skinite s tave i ostavite da se hladi. Bademe, sušene marelice i luk narežite na sitno.

Naribani crveni i bijeli kupus, luk i mrkvu stavite u posudu. Losos narežite na kockice pa dodajte naribanom povrću. Dodajte bademe i marelice pa sve prelijte začinima.

Salata s biftekom

Sastojci (za 1 osobu):

  • 100 g bifteka
  • 1/2 žute paprike
  • 3-4 cherry rajčice
  • 100 g miješane salate (radić, rukola, matovilac)
  • 1 žlica aceta balsamica
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • začini po želji: bosiljak, sol, papar

Postupak: 

Na tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja pa stavite biftek da se peče sa svake strane 3-4 minute. Kad je gotov, skinite s tave i ostavite sa strane da se hladi. Za to vrijeme, narežite paprike i cherry rajčice te po potrebi usitnite salatu. Kad se biftek malo ohladio, narežite ga na fetice i stavite na tanjur pa preko njega stavite povrće i prelijte začinima.

Objavljeno 24.07.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
12
2
Podijeli s prijateljima!