Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Razbijamo mitove: Je li mlijeko štetno za zdravlje?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mlijeko… Potencijalno najkontroverznija namirnica i jedna od najkontroverznijih tema vezanih za prehranu i trening općenito. U ovom članku ćemo vidjeti što je istina, a što samo neutemeljeni i odavno pobijeni mitovi.

Utjecaj mlijeka i mliječnih proizvoda je toliko istražena tema da imamo cijelo čudo meta-analiza i preglednih radova. Čak se ide i korak dalje - imamo i puno pregleda tih preglednih radova, kao što ćete vidjeti u nastavku.

Dao sam si enormnu količinu truda pa vam donosim pogled na ukupno stanje literature kroz ovih 40 znanstvenih radova, od kojih su velika većina sustavni pregledi. Čeka nas dosta toga pa krenimo.

mlijeko

Ukupno zdravlje

Imamo puno desetljeća znanstvenih radova koji pokazuju da konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda doprinosi zadovoljavanju unosa brojnih nutrijenata. Ima pozitivan učinak u prevenciji raznih kroničnih bolesti kao što su dijabetes tip 2, srčane bolesti, te razne vrste raka. Pomaže u gubitku masnog tkiva i zadržavanju mišićne mase. [1][2][3][4][5][6]

Zdravlje srca i krvnih žila

Redovita konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda je povezana sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što pokazuju brojni pregledni radovi. [1][4][7][8][9] Također ima i blagotvoran učinak u borbi protiv visokog krvnog tlaka. [10]

Razne vrste raka

Ovdje isto imamo masu meta-analiza i preglednih radova, te čak i preglede tih preglednih radove kako sam spomenuo u uvodu. [1][11] Idemo proći pojedinačno za razne vrste raka kako bismo imali detaljni pogled.

Rak debelog crijeva je treći najčešći oblik raka. Mlijeko i mliječni proizvodi imaju neutralan ili čak blagotvoran učinak. [11][12][13][14]

Rak gušterače – nema povezanosti, tj. neutralan učinak. [11][15]

Rak jajnika – također neutralan učinak. [11][16]

Rak prostate je zanimljiv slučaj. Od 28 meta-analiza, 13 je pokazalo neutralan učinak, 2 blagotvoran učinak, a 13 negativan učinak. Znanstvenici zaključuju da bi mogla postojati povezanost između konzumacije mlijeka i mliječnih proizvoda, ali rezultati nisu dosljedni. [11][17][18]

Rak želuca – neutralan ili lagano blagotvoran učinak. [11][19]

Rak dojke – neutralan ili čak lagano blagotvoran učinak. [11][20]

Rak mjehura – neutralan ili čak lagano blagotvoran učinak. [11][21]

Kad se priča o unosu mlijeka i mliječnih proizvoda na rak, ukupan učinak je svakako neto pozitivan. Od svih vrsta raka, jedino gdje bi mogla biti pozitivna korelacija je rak prostate, ali i to je još relativno nedosljedno. Za ostale vrste raka, učinak je neutralan ili u dosta slučajeva čak i blagotvoran.

S obzirom na ukupnost dokaza, izbjegavanje mlijeka se nema razloga preporučiti za ijednu vrstu raka, osim eventualno baš rizičnoj skupini za rak prostate.

mlijeko

Zdravlje kostiju i rizik od osteoporoze

„Mlijeko nas kiseli te izvlači kalcij iz kostiju, a taj kalcij se ne može apsorbirati…“

Ne kiseli nas nijedna hrana, kao što sam već ranije detaljno obradio u zasebnom članku. Tako nas onda ne kiseli ni mlijeko, što je čak zasebno obrađeno. [22]

Kalcij u mlijeku ima dobru bioraspoloživost te ga itekako možemo apsorbirati i iskoristiti. Studije jasno pokazuju da mlijeko i mliječni proizvodi u velikoj mjeri doprinose zadovoljavanju dnevnih nutritivnih potreba te pridonose povećanju i očuvanju mineralne gustoće kostiju. [1][3][6][23][24][25][26]

Ne postoje dokazi koji bi upućivali na to da bismo trebali smanjiti količine mlijeka i mliječnih proizvoda koje konzumiramo za zdravlje kostiju.

Dijabetes tip 2

Dijabetes tip 2 je već sad jako veliki zdravstveni problem u modernom društvu te broj oboljelih raste svake godine. Je li mlijeko krivo za to? Naravno da nije. Dio studija pokazuje neutralan učinak, a većina pokazuje da mlijeko i mliječni proizvodi čak smanjuju rizik od dijabetesa tip 2. [1][4][27]

Upalni procesi

Ah, upalni procesi. Ovaj mit je jedan od mojih favorita. Imam osjećaj da kad se nema što prigovoriti, onda se spominje nekakve čudnovate upalne procese. Valjda kao nešto neodređeno, a da bude štetno. E pa, upalni procesi se mogu mjeriti preko raznih biomarkera te je to napravljeno za konzumaciju mlijeka puno puta.

Dokazano je da konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda ima u najmanju ruku neutralni učinak, a zapravo većina dokaza ukazuje na protuupalni učinak. Više meta-analiza i preglednih radova je to pokazalo. [28][29][30]

Intolerancije i alergije

Ako ste intolerantni na laktozu, nemojte je unositi iznad granice koja vam smeta. Možete se okrenuti mliječnim proizvodima bez laktoze te tako svejedno uživati u ovoj skupini namirnica i iskoristiti pozitivne učinke.

Ako pak imate alergiju na neki od proteina u mlijeku, jednostavno nemojte konzumirati te proizvode.

Općenito treba imati na umu jednu stvar, koja se odnosi na sve skupine namirnica. To što nekome ne odgovara određena namirnica iz kojeg god razloga, to nikako ne znači da treba ići okolo i pričati svima kako je ta namirnica općenito loša.

mlijeko

Hormoni u mlijeku

O hormonima ću probati što kraće. Da, u mlijeku prirodno postoji određena količina hormona. To su jako male koncentracije i nije ih tamo stavio čovjek, već su prešle tamo pasivnim transportom iz krvotoka. Ista se stvar događa i kod ljudskog mlijeka. Dio tih hormona uopće nema biološku aktivnost u ljudskom tijelu. Drugi dio se nalazi u tako malim koncentracijama da jednostavno nema učinka.

Još trebamo uzeti u obzir da se ti hormoni najvećim dijelom razgrade prilikom rutinske termičke obrade koja se vrši radi sigurnosti te zatim prilikom probave u našem tijelu. Ako neki jako, jako mali dio tih hormona stvarno i dođe do krvotoka, nemamo nikakve dokaze da to ima ikakav štetni utjecaj. U svakom slučaju, mi sami proizvodimo daleko veće koncentracije tih hormona. [31][32][33]

Što se tiče hormona u mlijeku, ako netko i dalje tvrdi da su štetni ili da još nije dovoljno istraženo – u kojem se to krajnjem ishodu očituje? Već smo prošli sve vrste raka, kardiovaskularni sustav, dijabetes, itd. Da postoji negativan učinak, on bi se morao u nečemu očitovati tako da stvarno nema razloga za brigu oko ovoga.

Pesticidi i antibiotici

Tome služi kontrola kvalitete hrane, za ovakve stvari imamo jako stroge regulative. Redovito se vrše analize te se na tržište pušta samo mlijeko koje zadovolji kriterije, isto kao i kod ostale hrane. Ako se detektira količina pesticida ili antibiotika iznad dozvoljene granice, to mlijeko ne ide na tržište. Dopušteno je samo ono mlijeko koji sadrži navedene spojeve u količinama koje su potpuno sigurne za ljudsku konzumaciju.

mlijeko

Akne

Osim određenih intolerancija i alergija, stvarno postoji još nešto gdje mlijeko može imati negativan učinak, a to su akne. Ovo je nešto čega nisam bio svjestan ranije, ali sam objektivno proučio literaturu i iskreno vam sve prenosim. Imamo više meta-analiza koje stvarno pokazuju da konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda ima neželjenu povezanost s aknama. [34][35]

Ako imate problema s aknama, možete probati smanjiti ili čak izbaciti mlijeko i mliječne proizvode na jedan period pa vidjeti hoće li vam se stanje popraviti. U svakom slučaju, prvo popričajte i savjetujte se s liječnikom.

Sluz, šlajm, astma

Za kraj jedan stari klasik. Skoro sam zaboravio na ovaj mit, ali ipak sam se sjetio da sam tako nešto znao čuti još dok sam bio školarac. Navodno, mlijeko povećava i potiče lučenje sluzi i šlajma te može pogoršati astmu. To je isto temeljito istraženo. Naravno da je ovo samo mit, to nam pokazuje studija za studijom. [36][37][38][39][40]

Zaključak

Ukupnost dokaza pokazuje da konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda doprinosi zadovoljavanju nutritivnih potreba te ima blagotvoran učinak u prevenciji raznih kroničnih bolesti kao što su dijabetes tip 2, srčane bolesti te razne vrste raka. Također smanjuje upalne procese i doprinosi boljem sastavu tijela.

Ako volite konzumirati mliječne proizvode, slobodno nastavite bez straha. Vrijedan su izvor kvalitetnih proteina i kalcija te se povezuju s pozitivnim učincima na zdravlje.

mlieko

Izvori:

 1. Thorning TK, Raben A, Tholstrup T, Soedamah-Muthu SS, Givens I, Astrup A. Milk and dairy products: good or bad for human health? An assessment of the totality of scientific evidence. Food Nutr Res. 2016 Nov 22;60:32527. doi: 10.3402/fnr.v60.32527. PMID: 27882862; PMCID: PMC5122229. 
 2. Ivan Cavero-Redondo, Celia Alvarez-Bueno, Mercedes Sotos-Prieto, Angel Gil, Vicente Martinez-Vizcaino, Jonatan R Ruiz, Milk and Dairy Product Consumption and Risk of Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S97–S104, 
 3. Dror DK, Allen LH. Dairy product intake in children and adolescents in developed countries: trends, nutritional contribution, and a review of association with health outcomes. Nutr Rev. 2014 Feb;72(2):68-81. doi: 10.1111/nure.12078. Epub 2013 Dec 13. PMID: 24330063.
 4. Elwood PC, Pickering JE, Givens DI, Gallacher JE. The consumption of milk and dairy foods and the incidence of vascular disease and diabetes: an overview of the evidence. Lipids. 2010 Oct;45(10):925-39. doi: 10.1007/s11745-010-3412-5. Epub 2010 Apr 16. PMID: 20397059; PMCID: PMC2950929.
 5. Stonehouse W, Wycherley T, Luscombe-Marsh N, Taylor P, Brinkworth G, Riley M. Dairy Intake Enhances Body Weight and Composition Changes during Energy Restriction in 18-50-Year-Old Adults-A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2016 Jul 1;8(7):394. doi: 10.3390/nu8070394. PMID: 27376321; PMCID: PMC4963870.
 6. Rozenberg S, Body JJ, Bruyere O, Bergmann P, Brandi ML, Cooper C, Devogelaer JP, Gielen E, Goemaere S, Kaufman JM, Rizzoli R, Reginster JY. Effects of Dairy Products Consumption on Health: Benefits and Beliefs--A Commentary from the Belgian Bone Club and the European Society for Clinical and Economic Aspects of Osteoporosis, Osteoarthritis and Musculoskeletal Diseases. Calcif Tissue Int. 2016 Jan;98(1):1-17. doi: 10.1007/s00223-015-0062-x. Epub 2015 Oct 7. PMID: 26445771; PMCID: PMC4703621. 
 7. Guo J, Astrup A, Lovegrove JA, Gijsbers L, Givens DI, Soedamah-Muthu SS. Milk and dairy consumption and risk of cardiovascular diseases and all-cause mortality: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Eur J Epidemiol. 2017 Apr;32(4):269-287. doi: 10.1007/s10654-017-0243-1. Epub 2017 Apr 3. PMID: 28374228; PMCID: PMC5437143. 
 8. Javier Fontecha, Maria Visitación Calvo, Manuela Juarez, Angel Gil, Vicente Martínez-Vizcaino, Milk and Dairy Product Consumption and Cardiovascular Diseases: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses, Advances in Nutrition, Volume 10, Issue suppl_2, May 2019, Pages S164–S189, 
 9. Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Dairy foods and risk of stroke: a meta-analysis of prospective cohort studies. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2014 May;24(5):460-9. doi: 10.1016/j.numecd.2013.12.006. Epub 2013 Dec 25. PMID: 24472634.
 10. Ralston RA, Lee JH, Truby H, Palermo CE, Walker KZ. A systematic review and meta-analysis of elevated blood pressure and consumption of dairy foods. J Hum Hypertens. 2012 Jan;26(1):3-13. doi: 10.1038/jhh.2011.3. Epub 2011 Feb 10. PMID: 21307883. 
 11. Jeyaraman MM, Abou-Setta AM, Grant L, Farshidfar F, Copstein L, Lys J, Gottschalk T, Desautels D, Czaykowski P, Pitz M, Zarychanski R. Dairy product consumption and development of cancer: an overview of reviews. BMJ Open. 2019 Jan 25;9(1):e023625. doi: 10.1136/bmjopen-2018-023625. PMID: 30782711; PMCID: PMC6352799. 
 12. Aune D, Lau R, Chan DSM, Vieira R, Greenwood DC, Kampman E, Norat T. Dairy products and colorectal cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Ann Oncol. 2012 Jan;23(1):37-45. doi: 10.1093/annonc/mdr269. Epub 2011 May 26. PMID: 21617020. 
 13. Huncharek M, Muscat J, Kupelnick B. Colorectal cancer risk and dietary intake of calcium, vitamin D, and dairy products: a meta-analysis of 26,335 cases from 60 observational studies. Nutr Cancer. 2009;61(1):47-69. doi: 10.1080/01635580802395733. PMID: 19116875. 
 14. Ralston RA, Truby H, Palermo CE, Walker KZ. Colorectal cancer and nonfermented milk, solid cheese, and fermented milk consumption: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2014;54(9):1167-79. doi: 10.1080/10408398.2011.629353. PMID: 24499149. 
 15. Genkinger JM, Wang M, Li R, Albanes D, Anderson KE, Bernstein L, van den Brandt PA, English DR, Freudenheim JL, Fuchs CS, Gapstur SM, Giles GG, Goldbohm RA, Hakansson N, Horn-Ross PL, Koushik A, Marshall JR, McCullough ML, Miller AB, Robien K, Rohan TE, Schairer C, Silverman DT, Stolzenberg-Solomon RZ, Virtamo J, Willett WC, Wolk A, Ziegler RG, Smith-Warner SA. Dairy products and pancreatic cancer risk: a pooled analysis of 14 cohort studies. Ann Oncol. 2014 Jun;25(6):1106-15. doi: 10.1093/annonc/mdu019. Epub 2014 Mar 14. PMID: 24631943; PMCID: PMC4037857. 
 16. Liu J, Tang W, Sang L, Dai X, Wei D, Luo Y, Zhang J. Milk, yogurt, and lactose intake and ovarian cancer risk: a meta-analysis. Nutr Cancer. 2015;67(1):68-72. doi: 10.1080/01635581.2014.956247. Epub 2014 Oct 8. PMID: 25298278. 
 17. Aune D, Navarro Rosenblatt DA, Chan DS, Vieira AR, Vieira R, Greenwood DC, Vatten LJ, Norat T. Dairy products, calcium, and prostate cancer risk: a systematic review and meta-analysis of cohort studies. Am J Clin Nutr. 2015 Jan;101(1):87-117. doi: 10.3945/ajcn.113.067157. Epub 2014 Nov 19. PMID: 25527754. 
 18. López-Plaza B, Bermejo LM, Santurino C, Cavero-Redondo I, Álvarez-Bueno C, Gómez-Candela C. Milk and Dairy Product Consumption and Prostate Cancer Risk and Mortality: An Overview of Systematic Reviews and Meta-analyses. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S212-S223. doi: 10.1093/advances/nmz014. PMID: 31089741; PMCID: PMC6518142. 
 19. Guo Y, Shan Z, Ren H, Chen W. Dairy consumption and gastric cancer risk: a meta-analysis of epidemiological studies. Nutr Cancer. 2015;67(4):555-68. doi: 10.1080/01635581.2015.1019634. PMID: 25923921. 
 20. Dong JY, Zhang L, He K, Qin LQ. Dairy consumption and risk of breast cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies. Breast Cancer Res Treat. 2011 May;127(1):23-31. doi: 10.1007/s10549-011-1467-5. Epub 2011 Mar 27. PMID: 21442197. 
 21. Mao QQ, Dai Y, Lin YW, Qin J, Xie LP, Zheng XY. Milk consumption and bladder cancer risk: a meta-analysis of published epidemiological studies. Nutr Cancer. 2011 Nov;63(8):1263-71. doi: 10.1080/01635581.2011.614716. Epub 2011 Nov 1. PMID: 22043867.
 22. Fenton TR, Lyon AW. Milk and acid-base balance: proposed hypothesis versus scientific evidence. J Am Coll Nutr. 2011 Oct;30(5 Suppl 1):471S-5S. doi: 10.1080/07315724.2011.10719992. PMID: 22081694. 
 23. Heaney RP. Calcium, dairy products and osteoporosis. J Am Coll Nutr. 2000 Apr;19(2 Suppl):83S-99S. doi: 10.1080/07315724.2000.10718088. PMID: 10759135. 
 24. Huth PJ, DiRienzo DB, Miller GD. Major scientific advances with dairy foods in nutrition and health. J Dairy Sci. 2006 Apr;89(4):1207-21. doi: 10.3168/jds.S0022-0302(06)72190-7. PMID: 16537954.
 25. Fardellone P, Séjourné A, Blain H, Cortet B, Thomas T; GRIO Scientific Committee. Osteoporosis: Is milk a kindness or a curse? Joint Bone Spine. 2017 May;84(3):275-281. doi: 10.1016/j.jbspin.2016.06.006. Epub 2016 Oct 8. PMID: 27726930. 
 26. Malmir H, Larijani B, Esmaillzadeh A. Consumption of milk and dairy products and risk of osteoporosis and hip fracture: a systematic review and Meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(10):1722-1737. doi: 10.1080/10408398.2019.1590800. Epub 2019 Mar 26. PMID: 30909722. 
 27. Alvarez-Bueno C, Cavero-Redondo I, Martinez-Vizcaino V, Sotos-Prieto M, Ruiz JR, Gil A. Effects of Milk and Dairy Product Consumption on Type 2 Diabetes: Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S154-S163. doi: 10.1093/advances/nmy107. PMID: 31089734; PMCID: PMC6518137. 
 28. Bordoni A, Danesi F, Dardevet D, Dupont D, Fernandez AS, Gille D, Nunes Dos Santos C, Pinto P, Re R, Rémond D, Shahar DR, Vergeres G. Dairy products and inflammation: A review of the clinical evidence. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Aug 13;57(12):2497-2525. doi: 10.1080/10408398.2014.967385. PMID: 26287637. 
 29. Ulven SM, Holven KB, Gil A, Rangel-Huerta OD. Milk and Dairy Product Consumption and Inflammatory Biomarkers: An Updated Systematic Review of Randomized Clinical Trials. Adv Nutr. 2019 May 1;10(suppl_2):S239-S250. doi: 10.1093/advances/nmy072. PMID: 31089732; PMCID: PMC6518147. 
 30. Nieman KM, Anderson BD, Cifelli CJ. The Effects of Dairy Product and Dairy Protein Intake on Inflammation: A Systematic Review of the Literature. J Am Coll Nutr. 2020 Sep 1:1-12. doi: 10.1080/07315724.2020.1800532. Epub ahead of print. PMID: 32870744. 
 31. Juskevich JC, Guyer CG. Bovine growth hormone: human food safety evaluation. Science. 1990 Aug 24;249(4971):875-84. doi: 10.1126/science.2203142. PMID: 2203142. 
 32. Macrina AL, Ott TL, Roberts RF, Kensinger RS. Estrone and estrone sulfate concentrations in milk and milk fractions. J Acad Nutr Diet. 2012 Jul;112(7):1088-93. doi: 10.1016/j.jand.2012.02.005. Epub 2012 May 5. PMID: 22561023. 
 33. Grgurevic N, Koracin J, Majdic G, Snoj T. Effect of dietary estrogens from bovine milk on blood hormone levels and reproductive organs in mice. J Dairy Sci. 2016 Aug;99(8):6005-6013. doi: 10.3168/jds.2015-10610. Epub 2016 Jun 2. PMID: 27265162. 
 34. Dai R, Hua W, Chen W, Xiong L, Li L. The effect of milk consumption on acne: a meta-analysis of observational studies. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2018 Dec;32(12):2244-2253. doi: 10.1111/jdv.15204. Epub 2018 Sep 5. PMID: 30079512. 
 35. Aghasi M, Golzarand M, Shab-Bidar S, Aminianfar A, Omidian M, Taheri F. Dairy intake and acne development: A meta-analysis of observational studies. Clin Nutr. 2019 Jun;38(3):1067-1075. doi: 10.1016/j.clnu.2018.04.015. Epub 2018 May 8. PMID: 29778512. 
 36. Pinnock CB, Graham NM, Mylvaganam A, Douglas RM. Relationship between milk intake and mucus production in adult volunteers challenged with rhinovirus-2. Am Rev Respir Dis. 1990 Feb;141(2):352-6. doi: 10.1164/ajrccm/141.2.352. PMID: 2154152. 
 37. Wüthrich B, Schmid A, Walther B, Sieber R. Milk consumption does not lead to mucus production or occurrence of asthma. J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6 Suppl):547S-55S. doi: 10.1080/07315724.2005.10719503. PMID: 16373954. 
 38. Thiara G, Goldman RD. Milk consumption and mucus production in children with asthma. Can Fam Physician. 2012 Feb;58(2):165-6. PMID: 22337739; PMCID: PMC3279269. 
 39. Balfour-Lynn IM. Milk, mucus and myths. Arch Dis Child. 2019 Jan;104(1):91-93. doi: 10.1136/archdischild-2018-314896. Epub 2018 Sep 6. PMID: 30190283. 
 40. Koren Y, Armoni Domany K, Gut G, Hadanny A, Benor S, Tavor O, Sivan Y. Respiratory effects of acute milk consumption among asthmatic and non-asthmatic children: a randomized controlled study. BMC Pediatr. 2020 Sep 12;20(1):433. doi: 10.1186/s12887-020-02319-y. PMID: 32919454; PMCID: PMC7488715.

Objavljeno 16.02.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!