VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Najnovija studija: 60 minuta treninga snage tjedno = 40-70% manje opasnosti od srčanog i moždanog udara

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trening snage koji uključuje dizanje utega u trajanju od samo 60 minuta tjedno smanjuje rizik od srčanog udara i infarkta za 40-70 posto, stoji u zaključku studije provedene na Iowa State University. Više od 60 minuta tjedno provedeno u ovoj vrsti treninga nije donijelo značajnije dodatne benefite u kontekstu rizika od ovih bolesti, navodi se.

„Mnogi misle da je za rezultate potrebno sate i sate provoditi u teretani, no već i desetak minuta vježbanja ima pozitivne utjecaje na zdravlje“, ističe DC Lee, jedan od autora studije.

trening

Rezultati su pokazali da trening snage ima pozitivan utjecaj na kardiovaskularne bolesti, neovisno bavi li se osoba nekom aerobnom aktivnošću, poput primjerice hodanja ili trčanja.

Dakle, prema rezultatima ove studije, za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti nije nužno raditi kardio treninge, već je dovoljan trening snage, objavljeno je u Medicine and Science in Sports and Exercise.

Lee i njegovi suradnici analizirali su podatke gotovo 13.000 ispitanika, a u analizu su uključene tri vrijednosti:

  • Srčani i moždani udar koji nije završio smrću
  • Kardiovaskularni događaji koji završavaju smrću
  • Svaki oblik smrti

Pod kardiovaskularne događaje ubrajaju se smrt od koronarne bolesti srca, nefatani infarkt ili reinfarkt miokarda, zatajenje srca, ponovnu revaskularizaciju miokarda, fatalni i nefatalni moždani udar.

trening

Zapreke pri izvedbi treninga snage

„Rezultat je ohrabrujuć, no hoće li ljudi uključiti dizanje utega u svoju životnu rutinu?“, ističu autori kao pitanje na koje je teško dati odgovor.

Naime, za razliku od aerobne aktivnosti, trening snage nije toliko lako uvrstiti u svakodnevne aktivnosti. Naime, hodanje ili vožnju biciklom je lako početi provoditi tijekom dana, no dizanje utega i trening snage zahtijeva kupovinu rekvizita ili planiran odlazak u teretanu.

Uvijek se prednost daje odlascima u teretanu jer je mnogima plaćanje članarine dodatna motivacija da odrade trening, dok je trening u vlastitom domu lakše „preskočiti. Također, angažiranje osobnog trenera je dodatni korak koji osigurava kvalitetan i redovit trening.

trening

Dodatne prednosti treninga snage

Osim navedenih, trening snage ima i niz drugih prednosti i pozitivnih učinaka na zdravlje. Primjerice, trening snage pozitivno utječe na funkcionalnost i pokretljivost, kvalitetu kostiju te općenito kvalitetu života u kasnijoj životnoj dobi. Posebno je važno da se treningom snage bave osobe koje boluju od osteoporoze.

Nadalje, trening snage ima pozitivan utjecaj i na smanjenje rizika od razvoja dijabetesa i hiperkolesterolemije, odnosno povišene razine kolesterola u krvi. Manje od 60 minuta treninga snage tjedno povezano je s 29-postotnim smanjenjem rizika od razvoja metaboličkog sindroma, koji povećava rizik o srčanih bolesti, infarkta i dijabetesa. Rizik od povišenog kolesterola smanjen je za 32%. Na rezultate obje studije nije utjecalo postojanje kardio aktivnosti, uz trening snage.

„Mišići su centralna stanica za potrošnju kalorija. Izgradnja mišića pomaže u pokretanju zglobova i kostiju, ali ima i niz metaboličkih benefita. Ukoliko izgrađujete mišićnu masu, automatski topite i više kalorija. To je najbolji način prevencije pretilosti i postizanja niza pozitivnih učinaka koje ova aktivnost donosi.“, zaključuje Lee.

Reference: 

Objavljeno 20.11.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!