Iskoristi vikend akciju: 15% popusta na sve namaze i maslace

5 znakova da imate hormonalne akne i kako ih se riješiti?

Image

Kako im samo ime kaže, hormonalne akne su one akne koje se pojavljuju pod utjecajem hormona. Kod žena se akne javljaju neposredno prije i tijekom same menstruacije, a također ova vrsta akni je česta i u periodu trudnoće i menopauze.

Što su hormonalne akne?

Za razliku od običnih, najčešće pubertetskih akni, hormonalne akne su uzrokovane fluktuacijom hormona. Ovakav tip akni prvenstveno izazivaju estrogen i progesteron koji doživljavaju svoje fluktuacije u različitim fazama menstrualnog ciklusa.

Također, omjer ovih hormona može izazvati promjene u razini testosterona kod žena, što također može biti uzročnih nastanka i izbijanja hormonalnih akni. Na kraju, i kortizol, hormon stresa, može biti krivac za promjene kod ovih hormona pa posljedično i on može izazvati izbijanje hormonalnih akni.

Vjeruje se da hormonalne fluktuacije, bez obzira jesu li menstrualne ili cikličke mogu izazvati povećanu proizvodnju masti u porama, što dermatolozi vjeruju da je temelj razvoja akni.

akne

Kako prepoznati hormonalne akne?

Dermatolozi prepoznaju hormonalne akne po ovim znakovima:

1. Osoba nije u tinejdžerskim godinama

Hormonalne akne se javljaju od dvadesete godine nadalje, odnosno u godinama kad su žene hormonalno najaktivnije. Upravo je period nakon dvadesete za ženu najpogodniji za trudnoću jer hormonalne fluktuacije najintenzivnije, a samim time su i hormonalne akne najčešće upravo u ovoj dobnoj skupini.

No, pojava akni ne staje u hormonalno najaktivnijim godinama, u nekim slučajevima se ove akne pojavljuju skroz do perioda menopauze.

2. Akne izbijaju na bradi i pod linijom čeljusti

Drugi znak hormonalnih akni je njihova lokacija. Ova vrsta akni najčešće izbija po bradi i pod linijom čeljusti, a odgovornost za upravo ovu lokaciju pripisuje se pojačanoj proizvodnji koja koja začepljava pore na tim predjelima nakon čega izbijaju akne.

Porast hormona utječe na pojačan rad lojnih žlijezda koje se nalaze upravo oko brade. Uz ova navedena mjesta, u nekim se slučajevima akne javljaju i po bočnim dijelovima lica i niže po bradi.

acne

3. Akne izbijaju jednom mjesečno

Hormonalne akne se najčešće javljaju jedanput mjesečno, baš kao i menstrualni ciklus. Ovo se događa čak i ženama u menopauzi koje i dalje, iako u znatno manjoj mjeri, proživljavaju hormonalne fluktuacije.

4. Osoba je pod pojačanim stresom

Kortizol, hormon stresa može negativno utjecati na sve ostale hormone u tijelu te uzrokovati njihove disbalanse. Posebno su aknama podložne žene koje imaju značajne mjesečne fluktuacije hormona te su uz to izložene pojačanom stresu.

5. Osoba na licu ima bolne ciste

Hormonalne ciste treba razlikovati od bijelih ili crnih točkica (mitesera) koje nalazimo na licu. Za razliku od njih, hormonalne akne su bolne i često pod kožom te ih je nemoguće istisnuti na klasičan način. Bol se javlja uslijed dužeg nakupljanja loja u akni te upalne koja se u samoj akni razvila.

acne

Kako se riješiti hormonalnih akni?

Prije svega, hormonalne akne su normalna i vrlo česta reakcija kože na izmjene razina hormona. U slučaju da vam ova vrsta akni narušava kvalitetu života, najbolje je posavjetovati se s specijalistom dermatologom koji će propisati najbolju terapiju.

Tretiranje hormonalnih akni uvijek počinje kvalitetnim sredstvom za čišćenje lica. Kod odabira savjetuje se birati sredstva koja u svojem sastavu imaju salicilnu ili glikolnu kiselinu. Ovi sastojci pomažu pilingu kože. Osim toga, savjetuju se sredstva za čišćenje koja sadrže probiotike jer oni pomažu kontroli mikrobioma kože što omogućava održavanje kože u pH ravnoteži, smanjuje infekcije i upalne mehanizme i ima zaštitno djelovanje.

U liječenju akni dermatolozi često preporučuju topijske retinoide koji pomažu koži da brže odstrani mrtve stanice tako da se one ne vežu i začepljuju pore. Upravo su topijski retinoidi najbolji za dugotrajno liječenje zbog malo mogućih nuspojava te dugotrajne prevencije akni. Ne savjetuje se ovu vrstu terapije uzimati bez nadzora dermatologa.

Nadalje, jedna od terapija za hormonalne akne su kontracepcijske pilule. One reguliraju menstrualni ciklus te mogu utjecati na poboljšanje čistoće kože, odnosno smanjenje izbijanja akni. Također, ni kontracepcijske pilule se ne savjetuje uzimati bez nadzora liječnika, ginekologa.

Na kraju, jasno nam je da su hormonalne akne neugodne i najčešće izbiju kad ih najmanje trebate. No, budući da se radi o reakciji tijela na neke unutarnje promjene, savjetujemo za terapiju svakako se konzultirati s liječnikom specijalistom te je provoditi po uputama i uz redovite kontrole.

Objavljeno 12.08.2019.

Trebate savjet stručnjaka? Tu smo za vas

Besplatne savjete možete dobiti od fitness trenera i nutricionista zaposlenih u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu.


Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!