6 recepata za međuobrok s kikiriki maslacem
Prehrana

6 recepata za međuobrok s kikiriki maslacem

Kikiriki maslac je jedan od izvrsnih izvora zdravih masnoća koji se preporučuje onima s potrebom za energijom, a i vježbačima koji rade na dobivanju mišićne mase.

Kikiriki sadrži više biljnog proteina od bilo koje mahunarke ili orašastog ploda. Kikiriki sadrži obilje minerala: bakar, mangan, fosfor, magnezija, kalij, cink, željezo, selen, kalcij i kolin. Od vitamina kikiriki sadrži tiamin, riboflavin, niacin, pantotensku kiselinu, vitamin B6, folnu kiselinu, vitamin E.

Kikiriki u 100 g sadrži 8,5 g dijetalnih vlakana i 220 mg fitosterola. Dakle, kikiriki maslac je izvrstan odabir za međuobrok, posebno prije fizičke aktivnosti jer će vas opskrbiti energijom za trening koji slijedi.

Prilikom kupnje maslaca od kikirikija (kao i kod drugih namirnica) čitajte deklaracije: izbjegavajte one maslace koji osim kikirikija sadrže sol, šećer i različita biljna ulja (najčešće palmino) jer se radi o maslacima slabije kvalitete. Imajte na umu da prirodni maslac od kikirikija (bez navedenih dodataka) ima u 100 grama (otprilike 3 jušne žlice) gotovo 600 kcal!

Evo nekoliko jednostavnih ideja kako maslac od kikirikija iskoristiti za superukusan i superzdrav međuobrok.

Najjednostavnije: Kikiriki maslac s jabukama

Sastojci:

Jabuku narežite na fetice, debljine oko centimetra. Na svaku fetu namažite sloj maslaca od kikirikija. I to je to. Uživajte u okusu maslaca koji je osvježen sočnom jabukom.

Brzo i fino: Smoothie od borovnica i maslaca od kikirikija

Sastojci (za 2 serviranja):

  • 150 g borovnica
  • 150 ml vode
  • 1 banana
  • 2 žlice maslaca od kikirikija
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • par kockica leda

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Po potrebi dodajte još vode, dok ne dobijete smoothie željene gustoće.

Energetske pločice s maslacem od kikirikija i goji bobicama

Sastojci:

Bademe narežite na što sitnije. Datulje namočite par minuta u toploj vodi pa ogulite kožicu i narežite ih na sitno. U blender stavite bademe, datulje, maslac od kikirikija, goji bobice, chia sjemenke i med. Izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu potom istresite na protvan na kojem je papir za pečenje te ravnomjerno raširite tako da je smjesa podjednako debela na svim dijelovima (oko 1 cm).

Po vrhu pospite kokosovo brašno i sušene brusnice te ih dlanovima nježno pritisnite da se upiju u smjesu. Stavite u hladnjak na sat vremena da se stvrdne i bude spremno za jelo.

Muffini s maslacem od kikirikija

Sastojci:

  • 100 g maslaca od kikirikija
  • 100 ml soka jabuke
  • 100 ml + 1 žlica zobenog mlijeka
  • 300 g zobenih pahuljica (sitniji tip)
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • 1/3 čajne žličice soli
  • stevija

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. U većoj posudi pomiješajte maslac od kikirikija, sok jabuke, zobeno mlijeko i steviju.

Polovicu zobenih pahuljica ubacite u blender i izmiksajte dok ne dobijete brašnastu teksturu. U mlincu za kavu izmeljite lanene sjemenke. U manjoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, zobeno brašno, lanene sjemenke, prašak za pecivo i sol.

Sve sastojke pomiješajte zajedno i rukama izmijesite dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Rukama potom oblikujte muffine. (Ili smjesu ubacite u kalupe za muffine). Pecite u pećnici 10-15 minuta.

Proteinske kuglice s maslacem od kikirikija

U veću posudu istresite konoplju, zobene pahuljice i kakao i promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom jednu po jednu žlicu dodajte maslac od kikirikija i miješajte dok ne dobijete čvrstu smjesu u kojoj su svi suhi sastojci stopljeni s kikiriki maslacem. Potom u dlanovima napravite kuglice i uvaljajte ih u kokosovo brašno. Ostavite preko noći u hladnjaku.

Hummus od maslaca od kikirikija

Sastojci:

  • 400 g slanutka iz konzerve
  • 1 češanj češnjaka, nasjeckan na sitno
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • 1,5 žlica cijeđenog limunovog soka
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice malomasnog jogurta
  • 2 žlice kikirikija, nasjeckan na sitno
  • 1 čajna žličica kima

U blender ubacite slanutak, češnjak, maslinovo ulje, maslac od kikirikija, limunov sok, sol i kim pa miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu. Dodajte malomasni jogurt i dodatno izmiksajte dok ne dobijete željenu gustoću. (Po potrebi dodajte još jogurta.)

Prije serviranja po vrhu pospite s usitnjenim kikirikijem. Namaz mažite na integralne krekere ili povrće, poput korijena celera ili mrkve.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 27.11.2017
Piše:
Zorana Jagodić