15 savjeta za optimalnu prehranu !
Prehrana

15 savjeta za optimalnu prehranu !

1. Dan započnite sa porcijom svježeg sezonskog voća i čašom soka. Zašto?

Kako bi potaknuli i poduprijeli uriniranje i otklanjanje toksina i nusproizvoda iz organizma.

2. Kada jesti voće?

Ujutro kao prvi obrok !

Voće valja jesti 1/2 - 1 sat prije glavnog obroka ili 3 sata nakon ručka! Zašto? Voće je lako probavljivo i ako se jede neposredno nakon obroka trune u hrani koju smo konzumirali.

3. Voće možemo jesti navečer, ali ujutro kao prvi obrok nikako ne valja uzimati tešku i dugotrajno probavljivu hranu. Zašto?

Naš oraganizam ima ciklički ustroj.

1. Od 4-5 sati ujutro do 12 sati čisti se od svih nusproizvoda i toksina.

2. Od 12 sati do 20 sati organizam prima hranu.

3. Od 20 sati do 4-5 ujutro naš organizam iskorištava uzetu hranu i nutrijente iz nje.

4. Koncentrirane bjelančevine (meso, perad, ribu) ne konzumirajte u istom obroku sa koncentriranim ugljikohidratima (tjestenina, riža,krumpir). Zašto?

Znanstvenici su utvrdili da uzeti u istom obroku međusobnose poništavaju i njihov je sveukupni učinak slabiji.Primjerice ribu, meso ili perad jedite uz porciju salate, a istotako tjesteninu, rižu ili krumpir konzumirajte uz obilnu porciju salate!

5. Svaki dan jedite izbalansirane (biološki učinkovite) dnevne obroke. Zašto?

Kako bi u organizam putem hrane unijeli preko potrebne hranjive tvari - bjelančevine, ugljikohidrate, nezasićene masti, tekućinu !

6. Kada valja uzeti zadnji dnevni obrok i zašto?

Minimum 3-4 sata prije spavanja, kako bi što manje opteretili organizam pred spavanje i odmor !

7. U pripremanju jela valja koristiti tzv. hladno - prešana ulja, kao što je maslinovo, suncokretovo, sojino ulje. Zašto?

Jer su ta ulja izuzetan izvor poželjnih nezasićenih masnih kiselina, nužno potrebnih organizmu.

8. Svoju tjelesnu težinu podijelite sa 8 pa ćete dobiti dnevno potrebni broj čaša tekućine (od 2 dcl) koju je potrebno popiti. (Ako je Vaša tjelesna težina 72 kg, to znači popit ćete 9x2 dcl,1 l i 800 .

Promatrajte svoju mokraću ako je svijetla i prozirna, znak je da pijete dovoljno tekućine. Ako je Vaša mokraća gusta -žute boje, žurno počnite piti minimum 1,5-2 l tekućine dnevno !

9. Skrbite o tome da konzumirate dovoljno, ali ne previše (ne više od 25 g) vlakana iz različitih izvora! Jedite tjesteninu, rižu, krumpir i voće! Zašto?

Vlakna štite srčani mišić, probavni sustav čine zdravim, održavaju optimalnu tjelesnu težinu i poželjni kolesterol, spriječavaju pojavu visokog krvnog tlaka i dijabetesa te oboljenje vena i crijeva .

10. Jedite po mogućnosti svježu hranu (ne zamrznutu), sezonsku iz našeg podneblja, prirodno uzgojenu bez pesticida i umjetnih gnojiva !

11. Pijte svježe mlijeko (ne trajno, puno je kemikalija) i fermentirane mliječne proizvode: kefir, acidofil, probiotike i sirutku.

12. Jedite ribu minimum dva puta tjedno jer je lako probavljiva i bogat je izvor nezasićenih masnih kiselina, esencijalnih masti, te minerala i vitamina.

13. Svakodnevno dopunski konzumirajte sugerirane doze vitamina C, E, kompleks vitamina te minerala i oligoelemenata. Zašto?

Zato što osobe treće dobi teško mogu iz hrane resorbirati (uzeti) sve potrebne mikronutrijente.

14. Obvezatno budite svakodnevno umjereno fizički aktivni - pješačite, vozite bicikl, plivajte, bavite se gimnastikom ili fitnesom.

15. Nastojte u svojoj obitelji, svom susjedstvu i okruženju gdje živite širiti ugodu i pozitivan stav. Izbjeći ćete stres i prije svega očuvati svoje zdravlje.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pripremite tijelo i duh za sami vrhunac ljeta ! x 7
    Ukoliko to niste obavili u proljeće, započnite s pročišćavanjem organizma. Ako ste započeli, ali niste sve proveli do kraja, ovo je najbolje vrijeme za to. Držite li se 'rituala', samo nastavite tako,...
  • Da li smo svjesni nazočnosti aditiva u hrani ? x 11
    Izlaganje prehrambenim aditivima povezano je s poremećajem hiperaktivnosti i deficita pažnje u djece. Iako su pojedinačni aditivi dozvoljeni za korištenje u prehrambenoj industriji, tek je njihovo kom...
  • Što su i kako djeluju aditivi u hrani ? x 5
    Za ljude je karakteristično da ono što ne poznaju, ili ne razumiju olako osude. Čini se da prehrambeni aditivi spadaju u vrstu nepoznanice koja je osuđena bez dovoljno prikupljenih dokaza, odnosno tij...
Na forumu ima 1 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: 15 savjeta za optimalnu prehranu !

super članak
eXpertise
23.10.13. u 16:11
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše: