Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Obogatite prehranu prirodnim dodacima

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz mnoštvo proizvoda na tržištu i pod utjecajem reklama koje garantiraju 'zdravlje iz jedne tablete' zaista je potrebno dobro razmisliti prije nego što se posegne za 'magičnom formulom' koja će nam život učiniti kvalitetnijim.

Pobuđivanje straha za zdravlje standardna je strategija marketinga pri plasiranju mnogih proizvoda koji sa zdravljem nemaju veze, a posebice su dodaci prehrani najmoćnije sredstvo utjecaja na potrošače s obzirom na stres i loše prehrambene navike većine ljudi.

Naravno da bi sve što se nalazi u slobodnoj prodaji trebalo biti zdravstveno ispravno i bez ikakvih štetnih učinaka, no, nažalost, zbog nepravilne ili pretjerane konzumacije dodataka prehrani ponekad može doći do neželjenih posljedica.

Dodaci prehrani namijenjeni su poboljšanju fizičke i psihičke sposobnosti čovjeka te utječu na sposobnost tijela da se bori protiv bolesti i stresa.

Istraživanje provedeno na više od osam tisuća djece otkrilo je povezanost između uzimanja multivitaminskih dodataka u ranoj dobi s povećanim rizikom od javljanja alergija na hranu i astme. U izvješću Dječjeg nacionalnog medicinskog centra u Washingtonu, koji je proveo to istraživanje, navodi se da nije sasvim jasno kako uzimanje multivitaminskih pripravaka dovodi do pojave astme i alergija. Međutim, otkrivena je povezanost između rane konzumacije multivitaminskih dodataka u prehrani i pojave astme, posebice u crnačke djece, te alergija na hranu u sve djece u dobi do tri godine.

Razlog tome je mišljenje da će nešto, ako ima povoljne učinke na zdravlje u malim dozama, djelovati bolje ako se uzima u velikim količinama. No istina je posve suprotna, jer hranjive tvari u namirnicama nikada ne dolaze u izoliranom obliku niti u megadozama, već u malim dozama.

Prirodni dodaci nasuprot multivitaminima

Prirodnim dodacima prehrani smatraju se suplementi dobiveni iz prirodnih izvora, primarno biljnog porijekla. Vrlo često se tako nazivaju i svi suplementi iz prirodnih izvora, iako se kombiniraju sa sastojcima iz nekog drugog izvora, a takav sastav nigdje u prirodi ne postoji. Uzimanje jednog izoliranog (ili sintetskog) nutrijenta može uzrokovati vitaminsko-mineralnu neravnotežu u tijelu, stoga treba znati da su cjeloviti prirodni dodaci prehrani oni koji imaju prirodni sadržaj svih tvari bez da se nešto oduzme ili doda.

Istraživanja sve više dokazuju da cjelovita hrana ima nesumnjivu prednost nad sintetskim suplementima. Bitna razlika između cjelovitih tvari iz prirode i onih sintetskih jest u tome da ih organizam u potpunosti prepoznaje i resorbira prema svojim potrebama, bez straha od predoziranja.

Cjelovito ljekovito bilje i namirnice sadrže mnogo različitih aktivnih sastojaka koji sinergijski djeluju u tijelu. Stoga postoje opravdani razlozi za vjerovanje da je potrebno konzumirati cijelu biljku, a ne proizvod koji se izrađuje od jednog njenog dijela, kao što su listovi ili korijen, kako bi se iskusio pun opseg njenih povoljnih učinaka, a ne samo jedan jedini sastojak iz nje.

Najpoznatiji cjeloviti dodaci prehrani na hrvatskom tržištu su zelena magma, alga spirulina te BioAstin.

Zelena magma (dehidrirani sok mladog lišća ječma) prepoznata je kao učinkovito sredstvo za pomoć kod povišene sedimentacije, a vrlo je efikasna i kod alergija.

Alga spirulina smatra se najhranjivijom namirnicom na planetu, koja svojom jednostavnom strukturom omogućuje brzu resorpciju hranjivih sastojaka, što je naročito nužno kod rekonvalescenata, trudnica, ali i djece i sportaša.

BioAstin sadrži moćne antioksidanse dobivene iz algi koji imaju dokazano protuupalno djelovanje kod upale zglobova, koži daruju mlađi i ljepši izgled te, što je posebno zanimljivo, povećavaju kvalitetu sjemena u neplodnih muškaraca.

Ukoliko su dobiveni iz kontroliranih ekoloških namirnica, dodaci prehrani će na prirodan način podržavati samoiscjeljujuće mehanizme organizma i blagotvorno djelovati na naše zdravlje.

Objavljeno 20.03.2007.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!