Malo kalorija a puno užitka
Prehrana

Malo kalorija a puno užitka

1. Puretina na mediteranski način “Paella” (za 4-6 osoba)

Potrebne sirovine :

1 žlica maslinova ulja,
2/3 šalice narezanog crvenog luka,
2/3 šalice narezane crvene paprike,
2 česna bijelog luka – narezanog,
1 šalica artičoke narezane (odmrznute),
2 žlice narezane (zrele) masline
1 limenka pilećeg temeljca gotovog (0,5 l),
1 šalica vode,
1 šalica nekuhane kvalitetne riže,
1 žličica soli,
1 žličice paprike začinske,
1 šalica narezane kuhane puretine,
1 šalica odmrznutog graška i
1 šalica pinjola

Postupak pripreme :

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte kosani luk, bijeli luk i papriku. To dinstajte 2 minute na srednjoj vatri. Dodajte artičoke i narezane maslinke i dinstajte još 2 minute. Dodajte pileći temeljac i vodu i pustite da zavrije.

Zatim dodajte rižu, sol, papriku i začine te poklopite. To kuhajte 15 minuta na laganoj vatri. Poslije toga dodajte pureće meso i grašak te nastavite grijanjem sve dok grašak ne omekša. Skinite i ostaviten pokriveno 5 minuta, a potom servirajte.

Kemijska analiza ovog jela pokazuje slijedeće: 300 kcal po obroku s tim da od masti dolazi 33% zatim 11 grama masti i 722 mg natrija.

2. Složenac s purećim mesom (za 4 osobe)

Potrebne sirovine :

1 šalica narezanih šampinjona,
1 šalica kosanog crvenog luka,
1 česno bijelog luka zgnječeno,
1 stručak majčine dušice,
1 žlica biljnog ulja,
1 žlica brašna,
1/3 šalice slatkog tučenog vrhnja,
1 šalica narezanog purećeg mesa,
1 žličice soli,
1 žličice usitnjenog papra,
1 šalica tekućeg tijesta

Postupak pripreme :

Dinstajte luk, šampinjone i majčinu dušicu na laganoj vatri. Dodajte brašno i mješajte stalno oko 1 minute, a zatim umješajte tučeno vrhnje. Za vrijeme mješanja dodajte meso, sol i papar. Kada se ugusti, dodajte tekuće tijesto i cijelu masu uspite u četvrtaste ili okrugle modle (svaka za jednu osobu). Pecite na 180 C oko 15 minuta. Narežite i servirajte toplo.

Kemijska analiza pokazuje da svaki obrok sadrži 359 kcal, 22 g masti od čega 55% kalorijske vrijednosti otpada na one od masnoće te 635 mg natrija

3. Puretina s grahom i rižom (za 4-6 osoba)

Potrebne sirovine :

1 limenka crvenog graha u ljutom umaku (850 g)
1 žlica biljnog ulja,
1 šalica kosanog luka,
3 česna usitnjenog bijelog luka,
1 šalica kosanog celera
1 šalica narezane zelene paprike,
2 šalice narezane, kuhane puretine,
1 žličica majčine kumine,
1 žličica soli,
1 žličice ljutog umaka (hot chili)
1 list lorbera,
1 šalica nekuhane riže,
2 žlice kosanog peršina

Postupak pripreme :

Skuhajte rižu prema naputku proizvođača. Zatim pomješajte gotovu rižu s peršinom i zadržavajte toplinu. U drugoj posudi pripremite na ulju luk, celer i papriku sve dok se ne smekša i posmeđi. Dodajte grah s lorberom i začinima te pirjajte oko 10 minuta. Potom izvadite list lorbera i dodajte meso i pirjajte zajedno još 5 minuta. Servirajte toplo. Ovo se jelo može zapeči po površini stavljanjem u dobro zagrijanu rernu.

4. Dijetetska krem-juha od puretine i riže (za 2-4 šalice )

Potrebne sirovine :

1 šalica pilećeg temeljca,
2 šalice kuhane riže,
1 žlica maslinova ulja,
2 česna usitnjenog bijelog luka,
1 šalica narezane mrkvice,
1 šalica ustinjenog celera,
1 šalica kosanog crvenog luka,
1 žličice papra,
1 1 šalica narezane, kuhane puretine
1 šalica tučenog vrhnja
2 žličice usitnjenog peršina

Postupak pripreme :

Ugrijte maslinovo ulje u dubokoj posudi pa dodajte mrkvicu, crveni luk i celer. Zatim pirjajte sve dok ne omekšaju sve prisitne komponente. Uz mješanje dodajte pileći temeljac, kuhanu rižu, papar i puretinu. Neka sve zajedno lagano kuha oko 10 minuta a potom dodajte vrhnje. Kada je gotovo servirajte i pospite kosanim peršinom.

Ova izuzetno krepka juha nutritivno sadrži: po obroku 258 kcal, 8 grama masti kod čega u energetskoj distribuciji masnoće učestvuju s 28% ukupnih kalorija. Sadržaj natrija 986 mg.

5. Pureća “Quesadilla” (za 4-5 obroka)

Potrebne sirovine :

2-3 šalice narezane kuhane puretine,
8-10 gotovih kora za tortilje,
2 šalice naribanog sira,
1 šalica nasjeckanog mladog luka,
1 šalica narezane blago ljute jalapeno paprike
1 šalica umaka od salse

Postupak pripreme :

Ovaj složenac koji koristi gotove elemente (tortilje) lako i brzo se slaže. Sloj mesa, sloj sira pa sloj luka i paprika. Odozgor se stavlja umak od salse. Vrh složenca se pokriva tortiljom i potom sve skupa se stavlja u mikrovalku na nekoliko minuta kako bi se sir otopio i povezao materijal.

Navedeno povrće se uz malo mašte može mjenjati (rajčica, patliđan), ali u tom slučaju prethodno mora biti toplinski obrađeno. Servira se s kiselim vrhnjem i guakamolom.

Ovo izuzetno ukusno jelo sadrži 531 kcal, 22 grama ukupne masnoće i 37% kcalorija od masnoće te 930 mg natrija po obroku.

6. Puretina na gradele s salsom (za 6-8 obroka)

Potrebne sirovine :

8 purećih odrezaka po 120 grama,
2 žlice biljnog ulja,
1 čajna žlica bijelog luka
1 čajna žlica ljute paprike u prahu

Postupak pripreme salse :

8 rajčica dugoljastog oblika, sitno kosane
6 komada mladog luka – narezanog,
1 šalica narezanog cilantroa,
1 čajne žlice papra,
2 žlice maslinova ulja,
1 šalica vinskog octa,
1 čajna žlica soli

Smjesa se može zajedno pripremiti u univerzalnoj ručnoj “sjeckalici” – mikseru. Sve se dobro izmješa i potom prigotovi umak “salsa“ koji je poznat po blago ljutom-slanom okusu.

Komadi mlade puretine roštiljaju se uz premazivanje smjesom ulja, bijelog luka i paprike. Kada je gotovo, meso se servira s umakom od salse.

7. Složenac od puretine s sirom i tjesteninom (4-6 obroka)

Potrebne sirovine :

4 šalice kuhane tjestenine,
2 šalice kuhane i usitnjene puretine,
3 šalice talijanskog umaka od rajčice,
1 šalica usitnjenog sira mozzarella,
1 šalica sira Ricota i
1 šalica ribanog parmezana

Postupak pripreme :

Skuhajte tjesteninu prema naputku proizvođača. Ocjedite i potom kombinirajte s sirom te podjelite masu za 2 jednaka dijela. Prvi dio stavite na dno protvana zatim dodajte sloj mesa pa drugi sloj tjestenine s sirom. Pospite parmezanom i zapecite složenac na visokoj temperaturi (30-35 minuta). Kada je gotovo dodajte umak od rajčice. Servirajte toplo.

Ovo ukusno jelo sadrži 650 kcal/obrok, 30 grama masti, 42% energije od masnoće i 1520 mg natrija.

8. Nadjev za punjena pureća prsa (za 4 osobe)

Potrebne sirovine :

3 žlice ulja ,
1 žlica sitno narezane mesne slanine,
5 stručaka celera, sitno kosanog,
1 glavica crnog luka, sitno kosanog,
2 šalice kukuruznih mrvica,
2 šalice prženog pekan oraščića (lomljenog),
2 šalice soka od jabuke,
6 žlica neslanog maslaca
Papar i sol prema želji

Postupak pripreme :

U zagrijano ulje doda se slanina, celer i luk te se pirja oko 10 minuta. Istovremeno se posebno prži oraščić pekan oko 7 minuta. Napokon se sve spaja s kukuruznim mrvicama uz dodatak usitnjene žalfije i majčine dušice. U posebnoj posudi mješaju se sok od jabuke i maslac te se zagrijava dok se maslac potpuno ne otopi. Kada je to gotovo prelije se time smjesa nadjeva, doda papar i sol po želji i dobro izmješa. Smjesa za nadjev je tako gotova uz napomenu da ne smije stajati izvan hladnjaka. Nadjevanje purice se obavlja neposredno prije pečenja, a ostaci se bacaju.

Kemijski sastav nadjeva po gotovom obroku je 115 kcal, 2 grama proteina, 7 grama masti i 142 mg natrija.

9. Salata od puretine “kus – kus” (za 6-8 obroka)

Potrebne sirovine :

1 žlica maslinova ulja,
1 crvena paprika narezana na kockice,
1 1 šalica kosanog, kuhanog purećeg mesa,
1 šalica suhih marelica, narezanih na kockice,
1 šalica lagano prženih badema (prekrupljenih),
1 stručak luka kozjaka (kosanog),
2 1 šalice purećeg (pilećeg) temeljca,
2 šalice žitne kaše kus-kus
Papar i solu prema ukusu

Postupak pripreme :

U ugrijanom ulju lagano pirjati papriku oko 5 minuta. Zatim dodati pureće meso, marelicu i bademe i na kraju luk-kozjak. Držati na vrlo laganoj vatri oko 5 minuta. U drugoj posudi podgrijati temeljac do ključanja i dodati ga žitnoj kaši kus-kus. Skinuti s vatre, promješati, poklopiti i ostaviti oko 5 minuta. Potom dodati mesnu smjesu. Začiniti s paprom i soli te odmah servirati dok je toplo

Napomena : Badem se prži kao sirova kava na tavi oko 20 minuta sve dok ne posmeđi.

Jelo sadrži po obroku: 370 kcal, 11 grama masti, 18 grama proteina i 411 mg natrija.

10. Jalapeno pljeskavice od puretine (6 komada)

Potrebne sirovine :

600 g mljevenog purećeg bijelog mesa,
1 šalica crvenog luka kosanog
1 veliki režanj bijelog luka, kosanog
1 žlica Worchester umaka,
2 žlice jalapeno paprika (zelene ljutice),
1 žličice soli,
1/8 žličice papra

Pripremiti vanjski gril za direktno roštiljanje, te premazati rešetku na uobičajeni način. Napraviti ujednačenu smjesu od navednih sirovina, dobro izmješati (izgnječiti rukom) i načiniti 6 pljeskavica i staviti na srednje zagrijani gril bez otvorenog plamena. Uz okretanje pržiti pljeskavice sve dok u sredini ne izgubi crvenu boju (prosječno oko 6 minuta). Servirati uz neki dodatak, primjerice pečeni krumpir i zelenu salatu.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Anticelulitna dijeta - da li je djelotvorna ? x 34
    Pojava celulita određena je hormonskim djelovanjem, ali životni stil, kao što su prehrambene navike i pušenje imaju veliki utjecaj, koji može pogoršati ali i popraviti loš izgled kože. Borba protiv ne...
  • Dijeta sa viljuškom x 24
    Je li vam ikad palo napamet da biste mogli smršavjeti tako da neko vrijeme koristite samo viljušku? Autori francuskog bestselera Večera s viljuškom Sophie Troff i Ivan Gavriloff propagiraju ne dijetu,...
  • Evo par ukusnih recepata za sutrašnji ručak x 13
    Riba će vas svojim raskošnim okusom zagrijati i u hladnim danima ožujka. Naučite tunjevinu, bogatu proteinima i mineralima, pripremati u foliji ! Osim tunjevine tu su i par ostalih ukusnih recepata, k...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 08.10.2006
Piše: