Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Magnezijev klorid: Čuva srce i mišiće, regulira šećer i sudjeluje u preko 300 procesa u ljudskom tijelu!

Image

Zamislite ovo: čak 300 procesa koji se događaju u ljudskom tijelu ne bi se moglo kvalitetno odviti da u tijelu nema samo jednog minerala! Radi se o magneziju!

Naime, magnezij je kofaktor u preko 300 enzimskih reakcija kojima se reguliraju različite biokemijske reakcije u tijelu, uključujući sintezu proteina, funkcioniranje mišića i živaca, kontrola razine šećera u krvi, regulacija krvnog tlaka itd.

magnezij

Osim toga, magnezij sudjeluje u proizvodnji energije, neophodan je za, glikolizu i oksidacijsku fosforilizaciju (metabolički put koji koristi energiju oslobođenu oksidacijom nutrijenata kako bi se proizveo adenozin trifosfat (ATP)).

Kod kupovine magnezija kao dodatna prehrani, dostupno je više oblika: magnezij oksid, magnezij citrat, magnezij orotat, magnezijev klorid, magnezij laktat, magnezij sulfat i magnezij karbonat, a razlikuju se po biodostupnosti (količini magnezija u dodatku prehrani koji ljudski probavni sustav može probaviti i iskoristiti za staničnu aktivnost i zdravlje).

Unatoč tome što nema najveću biodostupnost, magnezijev klorid je najprodavaniji oblik magnezija pa ćemo pisati više o njemu u nastavku teksta.

magnezij

Važnost magnezija u organizmu  

Kao i kod većine drugih dodataka prehrani, suplementacija magnezij kloridom je potrebna u slučajevima kada se hranom ne unesu dovoljne količine ovog minerala. Većina magnezija je pohranjena u ljudskim kostima (50-60%), a ostalo je u mekim tkivima. Manje od 1% magnezija je u krvnom serumu i ta razina mora biti pod strogom kontrolom. Normalna koncentracija magnezija u serumu je između 0.75 i 0.95 mmol/L.

Određene bolesti, poput dijabetesa tipa 2 te kroničnih gastrointestinalnih bolesti mogu smanjivati razine magnezija u organizmu, pa je tim bolesnicima preporučljivo pojačati unos namirnica bogatih njime ili uzimati magnezij u obliku dodataka prehrani.

U slučaju da organizam dulje vremena bude izložen sniženim razinama magnezija, mogu se razviti ozbiljnije kompilacije. Naime, manjak magnezija utječe i na pogoršanu apsorpciju drugih minerala, poput kalcija i kalija, što za sobom povlači i niz drugih zdravstvenih poteškoća.

Magnezij osigurava normalan srčani ritam, pa je manjak magnezija povezan i s nepravilnostima u radu srca.

magnezij

Doziranje magnezijevog klorida

Doziranje magnezijem kloridom ovisi o namjeni zbog koje se ovaj mineral uzima.

Ljudsko srce, bubrezi, ali i mišići se oslanjaju na zalihe magnezija u organizmu za normalno funkcioniranje. Kako je rečeno ranije, magnezij igra niz uloga u organizmu: regulira krvni tlak i razinu glukoze u krvi, ali i pomaže organizmu da održi pravilne razine drugih vitalnih nutrijenata poput vitamina D, kalcija, kalija, cinka i bakra.

Od namirnica koje sadrže značajnije doze magnezija, tu su orašasti plodovi, tofu, zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, pšenične posije i mahunarke.

Do manjka magnezija u organizmu može doći smanjenim unosom kroz hranu ili dodatke prehrani, ali pad razina ovog m8inerala mogu izazvati i neka zdravstvena stanja poput crijevnih virusa koji izazivaju proljev ili povraćanje, dijabetes, bubrežne bolesti, kronične gastrointestinalne bolesti, pojačan rad štitnjače te pankreatitis. Kad se govori o radu srca, magnezij doprinosi pravilnom srčanom ritmu.

Preporučena dnevna doza magnezija je od 400 do 600 mg dnevno, u što se uračunava i magnezij unesen hranom.

Magnezijev klorid je najčešće u obliku listića (najčešće pod nazivom nigari) i savjetuje se otopiti ga u prokuhaloj vodi te ga tako unositi u organizam.

  • 1 litra prokuhale vode
  • 33 grama magnezijevog klorida

Vodu je potrebno zakuhati pa je ostaviti da se ohladi. Potom se u vodu dodaje magnezijev klorid i miješa da se magnezij otopi. Savjetuje se uzimati 1/2 do 2 dl otopine magnezijevog klorida na dan, ovisno o potrebama.

magnezij

Nuspojave prevelikih doza magnezij klorida

Uzimanje magnezijevog klorida u prevelikim količinama može izazvati niz nuspojava, pa je oko doza preporučljivo savjetovati se s liječnikom ili nutricionistom.

Proljev

Jedan od najčešćih nuspojava prevelike doze magnezij klorida je proljev koji će se zaustaviti s prestankom uzimanja ovog dodatka prehrani ili smanjenjem doze. Ukoliko se proljev nastavi i nakon smanjenja doze. Savjetujemo konzultirati se s liječnikom.

magnezij

Alergijska reakcija

Uzimanje magnezij klorida u nekim slučajevima može izazvati alergijske reakcije, poput teškog disanja, stezanja u predjelu prsa, vrućina, svrbeža, osipa, natečenog lica, jezika, usnica ili unutrašnjosti usne šupljine.

Ozbiljnije nuspojave

Ako se zamijete spori refleksi ili osjeti mučnina zbog uzimanja magnezijevog klorida, preporučljivo je zatražiti liječničku pomoć. Također, treba obratiti pažnju ako se događa usporavanje rada srca, dvostruki ili zamagljeni vid, ili snažna pospanost.

Nadalje, previše magnezija u tijelu može utjecati na živčani sustav i uzrokovati pad krvnog tlaka i respiratorne stope. Koma, respiratorna paraliza ili čak smrt može biti izazvana izuzetno visokim razinama magnezijevog klorida u organizmu.

Gdje kupiti?

Magnezijev klorid možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Objavljeno 10.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!