Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Koje su prednosti konzumacije magnezij klorida?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kod kupnje magnezija kao dodatka prehrani naići ćete na više oblika magnezija, pa tako možete naći magnezij oksid, magnezij citrat, magnezij orotat, magnezij klorid, magnezij laktat, magnezij sulfat, magnezij karbonat i neke druge. Magnezij klorid je jedan od cjenovno najprihvatljivijih oblika magnezija za koji se odlučuju mnogi korisnici, pa vam u nastavku članka navodimo sve njegove benefite u djelovanja.

Magnezij klorid se prirodno nalazi u morskoj vodi, ali najčešće se skuplja iz slanih jezera - poput Velikog slanog jezera u američkoj državi Utah i Mrtvog mora između Jordana i Izraela - gdje sadržaj može biti i do 50%. na tržištu magnezij najčešće nalazimo u listićima koji se otapaju u vodi, ali i u tabletama i kapsulama.

magnezij oksid

Zdravstveni benefiti konzumacije magnezij klorida

Magnezij klorid se primarno uzima kako bi se suplementirao unos magnezija iz hrane, odnosno da bi se organizam osigurao potrebnim količinama magnezija, minerala koji sudjeluje u preko 300 reakcija u ljudskom organizmu, među kojima su regulacija šećera u krvi, krvnoga tlaka te funkcija mišića i živaca. Također, magnezij je neophodan i za proizvodnju proteina, minerala kostiju i DNA.

Iako je manjak magnezija često bez očitih simptoma, manifestira se generalnim i ne-specifičnim simptomima kao što su umor, slabost, depresija, grčeve, tikove i aritmiju. No, manjak magnezij je često povezan s cijelim rasponom potencijalnih zdravstvenih problema uključujući astmu, migrenu, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, hipertenziju, aterosklerozu, osteoporozu i karcinom debelog crijeva.

Također, određene supstance i situacije mogu dovesti do manjka magnezija kod inače zdraih ljudi. Među ovakvim situacijama su:

 • Pothranjenost
 • Prehrana s niskim udjelom magnezija
 • Jaki proljev ili povraćanje
 • Kronične crijevne bolesti, poput Crohnove bolesti i celijakije
 • Trudnoća i dojenje
 • Loše kontrolirani dijabetes
 • Diuretici (tablete za izbacivanje vode), kao što je Lasix (furosemid)
 • Alkoholizam
 • Hipoparatireoidizam (stanje smanjenog stvaranja paratiroidnog hormona (PTH), tj. smanjene funkcije doštitne žlijezde)

Uzimanje magnezij klorida može smanjiti manjak magnezija u krvi te time poboljšati zdravlje i fiziološke funkcije. Stoga, smatra se da uzimanje magnezij klorida može ne samo spriječiti razvoj navedenih tegoba i bolesti nego i smanjiti njihove simptome te pomoći u njihovom izlječenju.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Magnezij - kreda

Magnezij za ruke. Za čvršći i snažniji ručni hvat.

 • 2,99 €
Magnezijev klorid - 500 g

Magnezij postoji u nekoliko oblika, ali magnezijev klorid je lako topljiv u vodi te se lako apsorbir...

 • 3,49 €

1. Dijabetes tipa 2

Dijabetes tipa 2 je jedna od bolesti na koje uzimanje magnezija može imati utjecaj. Naime, studije pokazuju da uzimanje magnezija može povećati osjetljivost na inzulin te poboljšati kontrolu glukoze. Studija koji su proveli Morais i sur. potvrdila je da uzimanje magnezija kao dodatka prehrani poboljšava osjetljivost na inzulin kod osoba s dijabetesom tipa 2, ali samo kod onih koji su bili u deficijenciji magnezija.

2. Visok krvni tlak

Neke studije potvrđuju da suplementiranje magnezija može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom. Studija koju su objavili Zhang i sur. potvrdila je da 368 mg magnezija na dan u periodu od 3 mjeseca smanjuje sistolički (gornji) krvni tlak za 2 mmHg, a dijastolički (donji) krvni tlak za 1,78 mmHg u usporedbi s placebom.

Štoviše, čini se da se učinak iz mjeseca u mjesec poboljšava. No, budući da su studije rađene na bolesnim osobama, zasad nema potvrde da će magnezij imati jednako pozitivno djelovanje i kod zdravih ljudi.

magnezij hrana 2

3. Sportske performanse

Magnezij e često savjetuje sportašima pod objašnjenjem da podiže razinu energije i poboljšava sportske performanse. No, zasad su dokazi za zu tezu podvojeni.

Studija koju su objavili Kass i sur. pokazala je da kod sportaša koji su imali 4-tjedno „punjenje“ magnezijem (300 mg na dan) došlo do 7,7-postotnog povećanja jakosti u bench pressu na dan nakon završetka tretmana magnezijem.

No, već dan nakon dolazi do 32-postotnog pada performansi za razliku od onih koji su magnezij uzimali tjedan dana i koji nisu imali promjene u učinkovitosti. Stoga, zasad nije jasno kako magnezij utječe na sportske performanse i potrebno je dodatno i daljnje istraživanje ove teme.

Moguće nuspojave

Ako ga se uzima prema uputama navedenim na pakiranju, magnezij klorid se smatra sigurnim za konzumaciju. U suprotnom, najčešće nuspojave su želučana nervoza, mučnina, proljev i povraćanje. Mnoge od ovih nuspojava mogu se ublažiti uzimanjem dodatka s hranom.

Gotovo svi oblici magnezija imaju laksativni učinak, no oni koji se lakše apsorbiraju u crijevima predstavljaju manji rizik jer su potrebne manje doze. Primjerice, magnezij oksid ima najveći rizik od proljeva jer se slabo apsorbira i potrebne su veće doze, dok se magnezij glicinat najbolje apsorbira i stoga predstavlja jako mali rizik od proljeva. Magnezij klorid je negdje u sredini toga spektra.

magnezij

Doziranje i priprema za konzumaciju

Magnezij klorid je na tržištu dostupan u listićima, tabletama i kapsulama, a doze su u rasponu od 200 do 500 mg. Donosimo vam tablicu preporučenih vrijednosti magnezija prema godinama:

Godine Muškarac  Žena Trudnica Dojilja
0-6 mjeseci 30 mg 30 mg
7-12 mjeseci  75 mg 75 mg
1-3 godine 80 mg 80 mg
4-8 godina 130 mg 130 mg
9-13 godina 240 mg 240 mg
14-18 godina 410 mg  360 mg  400 mg  360 mg
19-30 godina 400 mg  310 mg 350 mg 310 mg
31-50 godina 400 mg 350 mg 360 mg 320 mg
51 godina i više 420 mg 320 mg

Ako uzimate više od 350 mg magnezija na dan, savjetuje se da to činite pod liječničkim nadzorom. Iako je trovanje magnezijem rijetko, visoke doze mogu izazvati proljev, povraćanje i mučninu.Na kraju donosimo još neke jednostavne i korisne savjete kako uzimati magnezij klorid kao dodatak prehrani:

 1. Magnezij možete uzimati uz obrok, ali i samostalno. Ako dobijete proljev, odmah smanjite dozu.
 2. Ako uzimate magnezij u tabletama s produljenim otpuštanjem ,progutajte ih cijele, nemojte ih žvakati ili lomiti prije konzumacije.
 3. Magnezij možete držati na sobnoj temperaturi.
 4. Ako zamijetite da je magnezij postao vlažan ili počinje mijenjati boju, svakako ga bacite i ni slučajno nemojte koristiti.

magnezij

Reference:

 1. Kass LS, Poeira F. The effect of acute vs chronic magnesium supplementation on exercise and recovery on resistance exercise, blood pressure and total peripheral resistance on normotensive adults [published correction appears in J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jul 25;15(1):36]. J Int Soc Sports Nutr. 2015;12:19. Published 2015 Apr 24.
 2. Morais JBS, Severo JS, de Alencar GRR, et al. Effect of magnesium supplementation on insulin resistance in humans: A systematic review. Nutrition. 2017;38:54–60.
 3. Zhang X, Li Y, Del Gobbo LC, et al. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure: A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. Hypertension. 2016;68(2):324–333.

Objavljeno 13.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!