Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Koliko je zdravo svakodnevno jesti iste namirnice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jeste li kada potražili savjet stručnjaka u vezi prehrane i pritom dobili individualizirani plan s pomno razrađenim obrocima za cijeli mjesec?

Planovi prehrane imaju svoje dobre i loše strane koje ovise o mnogo toga i o čemu ćemo možda nekom drugom prilikom, no definitivno ono što takve planove može prevagnuti na stranu lošeg često zna biti ponavljanje istih namirnica iz dana u dan. Nemali broj puta bila sam svjedok toga. Broj namirnica mogao sve svesti na broj prstiju na ruci, a primjera za njihovu zamjenu nije ni bilo.

Kako bismo dali odgovor na pitanje iz naslova, pogledajmo što nam to pozitivno, a što negativno sa sobom nosi praćenje jednog takvog jelovnika.

hrana

Pozitivne strane

1. Praktičnost

Vjerujem da ćete se složiti sa mnom – najveća ljepota tako organiziranih obroka je u praktičnosti, kako nabavke namirnica tako i same pripreme. Ne morate puno razmišljati o tome što ćete kupiti, a svoje obroke možete pripremiti za par dana unaprijed te si tako uštedjeti vrijeme u drugim danima za nešto drugo što volite raditi.

2. Jednostavnost održavanja plana

Konstantno ponavljanje određene radnje tu radnju čini lakšom. Ako ste stalno držite istih obroka bit će vam lakše naviknuti se na dobre navike, odnosno postepeno navike koje vam ne služe zamijeniti onim koji idu u smjeru vaših ciljeva. Lakše je oduprijeti se raznim žudnjama kada je plan pred očima jer uvijek znate što točno trebate jesti štedeći tako svoju mentalnu energiju i osiguravajući se od posezanja za onim što prvo vidite.

3. Manja mogućnost izbora

Istraživanja su dokazala – ako smo suočeni s većim izborom hrane koju možemo jesti, bit ćemo primorani pojesti više samo zato što imamo veću mogućnost izbora. S te strane nije loše fokusirati se na što manje namirnica u početku, kako biste dopustili dobrim navikama da se lakše i brže razviju.

prehrana

4. Odmor za probavni sustav

Tu nalazimo dvije strane medalje. Ako si odaberemo hranu koja našem tijelu zaista odgovara, praksa stalnog ponavljanja istih namirnica može biti dobra jer ćemo time izbjeći u žurbi se okrenuti hrani na koju smo alergični, intolerantni ili nas na neki sličan način iritira. Druga strana priče pokazat će se na kraju ovog teksta.

5. Jedan stres manje

Znamo koliko nas može mentalno iscrpiti konstantno razmišljanje o hrani i raznim kombinacijama pravih namirnica. Imati jednostavan plan pred sobom nekad zna biti točno ono olakšanje koje nam je trebalo.

6. Bolja mogućnost kontrole

Uz poprilično isti raspored obroka I namirnica lakše je održavati kontrolu nad prehrambenim navikama. Ako ste si zadali cilj postići određenu težinu ili specifičnu tjelesnu kompoziciju, te pogotovo ako imate neke naprednije ciljeve, takav plan prehrane može vas fokusirati točno na ono što vam treba da ostvarite to što želite.

prehrana

Negativne strane 

1. Manjak raznolikosti

Iako manji izbor hrane može pomoći u sprječavanju prejedanja ili biranja hrane koja vas ne približava cilju, s druge strane može dovesti do preskakanja mnogih namirnica koje su za nas zdrave i potrebne da mi normalno funkcionirali. Uravnotežen način prehrane je ono što nam svima dugoročno treba da bi bili zdravi i fit, a to je nemoguće postići ako svoj jelovnik svedemo na par istih namirnica.

2. Nutritivni deficiti

Što ste restriktivniji u svom izboru namirnica to opasniji vaš način prehrane može biti za vaše zdravlje i opći osjećaj dobrobiti. Pripazite kod izbacivanja bilo kojeg makronutrijenta na dugi rok, kao i snižavanja unosa kalorija prenisko. I jedno i drugo može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje, pogotovo ako s tom praksom nastavljate kroz duži niz godina.

3. Razne kontaminacije i osjetljivosti na hranu

U različitoj hrani nalaze se različite supstance koje nisu štetne u malim dozama ali se mogu nakupiti ako uvijek jedemo istu hranu (primjer tune i žive). Isto tako, tijelo s vremenom može početi reagirati na hranu koju je nekad smatralo dobrom i korisnom.

To je ona druga strana medalje koje sam se dotakla kod pitanja probave. Ako ste primijetili određene reakcije na hranu koja vam prije nije stvarala probleme zapitajte se je li moguće da je došlo do zasićenja i malo odmorite.

prehrana

4. Dosada

Iako jesti istu hranu svaki dan može biti praktično, s druge strane može biti dosadno. Kada jedemo, doživljavamo jedno kompleksno iskustvo. Hrana nije samo gorivo, već često i način povezivanja s dragim ljudima, stvaranja uspomena i sveukupnog dijeljenja posebnih trenutaka. Takav dar treba znati iskoristiti.

5. Neuravnoteženi mikrobiom

Raznolikost u prehrani pomaže u kultiviranju zdravog mikrobioma. Isti je rastuće područje istraživanja s obzirom na to da se svakim danom otkriva sve više faktora koji utječu na raznolikost crijevnog mikrobioma, odnosno na populaciju mikroorganizama koji ga čine.

Bazirano na onome što smo do sad saznali, raznolika prehrana je definitivno nešto što pomaže u stvaranju zdravog okružja tamo gdje ga, s obzirom na povezanost probave sa zdravljem, najviše trebamo. U suprotnom dovodimo svoj mikrobiom u neravnotežu, a time i organizam u cjelini.

Zaključak

Očito, ima podjednako dobrih i loših strana sužavanja svojih prehrambenih izbora na minimum, a i ovaj popis nije konačan. Odgovor se kao i uvijek može sažeti u jednoj riječi – ovisi, a jedan od glavnih presudnih uvjeta je vrijeme.

Generalno pravilo je da dugoročno jedete uravnoteženo i raznoliko, no putevi do cilja mogu biti različiti i nekad se potrebno malo udaljiti od ravnoteže kako bi se u nju vratili i tamo ostali zauvijek. Slušajte svoje tijelo u svemu što radite, a ako vam to baš i ne ide od ruke ide potražite savjet stručnjaka.

Objavljeno 19.07.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!