Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako uživati u cheat mealu bez grižnje savjesti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Cheat meal, cheat day i ostali "varajući obroci" postali su dio fitness prehrane, odnosno fitness lifestyle prehrane.

Moram priznati, osobno ne volim tu riječ cheat, jer ne varamo nikoga, a najmanje sebe i svoje tijelo. Više volim "strateško ubacivanje namirnica ili jela koja nisu u našem uobičajenom režimu prehrane."

burger

Zašto ubacujemo ovakve obroke strateški?

Kad smo na restrikcijskom unosu kalorija, kroz određeni period naši hormoni, žlijezde i drugi procesi u organizmu poput inzulina, testosterona, hormona rasta, štitnjače, kortizola, leptina, grelina i sl. bit će van svog balansa.

Konkretno kad ste dulje vrijeme na dijeti inzulinska osjetljivost raste, slobodni i ukupni testosteron su u padu, hormon rasta je u porastu, IGF-1 je u padu, kortizol je u porastu, leptin je nisko i u padu, grelin je visok...

Kao što vidite, u našem tijelu odvija se čitav niz procesa na koje moramo misliti i za koje moramo biti svjesni. Jedan od najboljih načina za okretanje situacije u našu korist i pospješivanje gubitka potkožnog masnog tkiva je tzk. cikliranje ugljikohidrata o kojem sam već pisao na portalu.

No, da se vratimo na „cheat obroke“.

Cheat obroke, odnosno, visoko kalorične obroke ubacujemo strateški kako bismo u kratkom periodu pokušali iznivelirati gore navedene procese, omogućiti tijelu daljnji napredak u željenom procesu, dati sebi mali psihički break od jedne te iste hrane, napuniti glikogenske depoe i iskoristiti ovakve obroke za bolji, snažniji nadolazeći trening.

Međutim...

Ovo ne znači da se ovakvi obroci mogu koristiti samo kad ste na dijeti, naprotiv, moguće ih je iskoristit i u procesu stjecanja nove mišićne mase. Kakva god situacija bila, o varanju ovdje nema govora.

Vidite, kad god slijedite određeni režim prehrane, koliko god on balansiran bio, imati ćete želju za određenim namirnicama koje nisu u vašoj prehrani. Uz pomno osmišljen plan i dobru strategiju moći ćete si priuštiti ono što volite jesti, ali postoje neka pravila.

pizza

Koja su pravila za cheat obroke?

Pravila za cheat obroke ovise o vašoj prehrani i ciljevima koje imate, a što je vaš bodyfat niži, to će potrebe za cheat obrocima biti veće. Konkretno, ukoliko ste tek krenuli s dijetom i nosite kojih 10-ak i više kilograma potkožnog masnog tkiva, sama regulacija unosa hrane kroz restrikciju gaziranih sokova, brze hrane i povećanje kretanja biti će dovoljni.

No, kad nekoliko mjeseci provedete na dijeti, vaš organizam tražiti će hranu, a zbog gore navedenih procesa bilo bi poželjno kad bi se taj cheat meal sastojao od hrane koja ne sadržava trans masnoće (primjerice fast food hrana; hamburgeri, pizza, pommes frittes, torte, kolači, razne grickalice, margarin).

Ukoliko vidite ovakve cheat obroke kod fitness celebrityja, imajte na umu dvije stvari:

  1. oni su profesionalci koji žive od svog posla i u kaloriju su isplanirali takav obrok
  2. čitav život su u treningu i jedan takav obrok im neće narušiti desetljeće napornog rada na sebi

Zašto ne trans masnoće?

Trans masti povećavaju koncentraciju lipoproteina niske gustoće tj. LDL kolesterola, a smanjuju koncentraciju lipoproteina visoke gustoće tj. HDL kolesterola. U prijevodu LDL kolesterol je „loš“ kolesterol i jednostavno rečeno on je taj koji začepljuje krvne žile, dok je HDL kolesterol „dobar“ i on čisti krvne žile od kolesterola te smanjuje mogućnost stvaranja naslaga unutar krvnih žila.

Trans masti posljedično povećavaju LDL te istovremeno smanjuju HDL čime povećavaju rizik od nastanka srčanokrvožilnih bolesti.

Iako se ovo neće dogoditi s jednim obrokom, nije poželjno u našem cheat obroku, a upravo hrana bogata trans masnoćama nas je i dovela do prekomjerne tjelesne težine (uglavnom) zbog čega je važno da ih izbjegavamo. Takvi obroci nam neće pomoći u našim ciljevima, a glikogenske depoe možemo popuniti i s obrocima bez trans masnoća.

burger

Homemade cheat obroci

Također, postoji ona treća varijanta. Home made cheat obroci poput burgera, pommesa i slično. Ovakvim varijantama vi birate sastojke te određujete način pripreme. Pa tako svinjsku ili juneću pljeskavicu s puno masnoća možete zamijeniti s onima koji imaju manje, ili možete napraviti svoju pljeskavicu od recimo purećeg mljevenog mesa.

Ostale sastojke birate prema sebi, a pommes možete ispeći na masnom papiru za pečenje bez prženja u fritezi. Na ovaj način krumpiru ne dodajete masnoće, a možete pojesti i koji pommes više! Uobičajene gazirane napitke ovdje možete zamijeniti sa zero varijantama (ukoliko osjetite potrebu za njima).

Iskreno, po mom mišljenju i dosadašnjem iskustvu u svom trenerskom radu, ovo je najbolji način da si priuštite obroke koje volite jesti, kontrolirajući sastojke, način pripreme i ukupne kalorije koje smijete pojesti u takvom obroku bez straha, grižnje savjesti i brige hoćete li pokvariti svoju formu.

Objavljeno 21.10.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!