Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 rekvizita za kućni trening!

Kako se nakon ljeta motivirati za trening i pravilnu prehranu?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Približava se snižavanje temperatura i kraj ljeta pa se mnogi polako pripremaju za povratak u svoju fitness rutinu. No, kako nakon tjedana opuštenog životnog ritma, pronaći motivaciju i fokus za redovne treninge i striktnu fitness prehrambenu rutinu?

Odredite konačni cilj

Prije ljeta, mnogima je cilj bio „forma za plažu“, a sad kad je ljeto na izmaku, vrijeme je za pripremiti nove ciljeve.

Važno je znati što vas motivira da se vratite ili održavate formu u kojoj ste sad. Je li to želja da držite željenu tjelesnu težinu, održavanje zdravlja ili jednostavno želite biti fit na nekom važnom događaju koji vam slijedi u narednom periodu.

Kada odredite cilj, lakše ćete se motivirati, a i lakše ćete planirati treninge s obzirom na tjedne i mjesece koje imate pred sobom za realizaciju toga cilja.

Cilj mora biti realan i ostvariv, ali i dovoljno poticajan da vas drži u fokusu i motiviranima.

trening

Odredite kratkoročne (manje) ciljeve

Da biste lakše održali motivaciju za svoj konačni cilj, bitno je postaviti puno manjih ciljeva koji su „dio puta“ prema glavnom cilju. Naime, upravo ti manji ciljevi olakšavaju održavanje motivacije tijekom cijelog procesa jer su lakše ostvarivi i, iz početne pozicije, izgledaju lakše ostvarivo.

Radite korak po korak, budite strpljivi sa svojim napretkom jer je to proces koji traje ukoliko mu se pristupa kvalitetno i dugoročno održivo.

Probajte nešto novo

Ukoliko je problem nedostatak motivacije za nastaviti s poznatom rutinom ili vrstom aktivnosti, probajte nešto novo. Ako ste više za grupne treninge, isprobajte neke nove koji se nude u vašem fitness centru ili, ako ste više za samostalne treninge, promijenite svoju rutinu i isprobajte neki novi način rada.

Dodatno, nova aktivnost će biti i nova vrsta izazova za vaše tijelo koje upravo u takvim, novim okolnostima, ima najbolje rezultate. Ako ne znate što novo pokušati i što je prikladno s obzirom na vaše ciljeve i individualne specifičnosti, konzultirajte se s trenerom i zatražite stručno mišljenje.

trening

Nabrijte se!

Ako ste osoba kojoj su potrebne motivacijske izreke, pronađite si one koje ćete si iznova i iznova pročitati da vas održe motiviranima za akciju. Ako ste više tip koji se mora različitim videima treninga ili fotografijama „napaliti“ za trening, uzmite si vremena i posvetite se materijalima koji će vas potaknuti da uključite svoj fitness potencijal i krenete u nove fitness borbe.

Nagradite se!

Za održavanje ritma s redovnim treninzima i ustrajanje u zdravim prehrambenim navikama potrebna je odlučnost i ustrajnost. Mnogima je to zaista velika promjena ukupnog životnog stila i ritma, naspram ljetnih mjeseci pa je utoliko i uspjeh veći.

Stoga, kako biste znali da ste na dobrom putu i da ono što možda ponekad doživljavate kao odricanja, lakše provedete, nagrađujte se povremeno najdražim obrokom ili nekom drugom sitnicom koja će vas razveseliti i dodatno motivirati.

Primjerice, mnogima je jako velika motivacija kupnja nove gym odjeće ili tenisica. Drugima, cheat meal nedjeljom. Za što god se odlučili, priuštite si nagradu i nakon nje uprite dalje prema svom cilju.

trening

Nemojte se obeshrabriti zbog posustajanja!

Svi imalo lošije dane, dane kada nemamo energije ni volje ili dane kad jednostavno preskočimo trening ili pojedemo nešto što nam nije u planu. No, to ne znači da vam je cilj sada nedokučiv te da od njega treba odustati.

Da biste bili uspješni, morate ponekad biti i fleksibilni. Stav „sve ili ništa“ često je potpuno pogrešan i vodi iz jedne krajnosti u drugu.

Kada malo popustite s režimom, jednostavno se zaustavite i vratite se na pravi put i nastavit ćete napredovati. Plan „krenut ću ponovo od ponedjeljka“ nikada nikome nije upalio, vjerujte!

Ne, nećemo vam reći da je realizacija cilja koji zahtijeva redovne treninge i pridržavanje planu prehrane jednostavan zadatak, jer da je jednostavan svatko bi ga realizirao, ali ono što njegovim ostvarenjem dobivate nije samo dobar izgled ili osjećaj već i samopouzdanje da ćete i neke druge, buduće ciljeve jednako uspješno realizirati, ne samo u sferi fitnessa, već i općenito u životu.

Objavljeno 02.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!