Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Agar agar - prirodna biljna želatina koja poboljšava probavu i doprinosi mršavljenju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste ikada čitali ili planirati napraviti neke obroke koji zahtijevaju sredstvo za zgrušnjavanje, velika je šansa da je kao sredstvo predviđen agar agar prah. Naime, agar agar je prirodna biljna želatina koja se dobiva preradom jedne crvene morske alge, imena Gelidium.

Na tržištu se pojavljuje u obliku suhog praška bijele do svijetlo žute boje, ovisno o stupnju čistoće. Posebno je čest sastojak vegetarijanskih ili veganskih recepata.

No, osim njegove primjene u kulinarstvu, agar agar je bogat izvor nutrijenata.

agar agar

Nutritivna vrijednost agar agara

Agar agar je dobar izvor kalcija i željeza, te ima vrlo visok udio vlakana. Ne sadrži šećer, masnoće i bez ima jako malo ugljikohidrata. Poznat je po svojoj sposobnosti da pomogne u probavi i gubitku kilograma, za što su zaslužna upravo vlakna.

Nutritivna vrijednost u 100 grama agar praha je kako slijedi:

Kalorije (kcal) 26

Masti 0 g            

Ugljikohidrati 7 g            

  • Dijetna vlakna 0,5 g       
  • Šećeri 0,3 g        

Bjelančevine 0,5 g

agar

Djelovanje agar agara

Među pozitivnim učincima koji se pripisuju agaru su:

  • Doprinosi zdravlju probavnog sustava
  • Potiče sitost i gubljenje viška kilograma
  • Jača kosti
  • Pomaže u prevenciji anemije
  • Regulira razinu šećera u krvi

Agar agar je izvrstan izvor vlakana koja se tijelom kreću neprobavljena, već se ponašaju kao prirodni laksativ i poboljšavaju probavu i rad crijeva.

Povećanje unosa vlakana jedan je od najučinkovitijih načina za borbu protiv zatvora i redovitu probavu. Niz je studija potvrdio da vlakna pomažu osobama koje pate od zatvora. Osim toga, pojačan unos vlakana pomaže u smanjenju rizika od gastrointestinalnih bolesti, hemoroida, ulcera, pa čak i refluksa.

Osim što potiče zdravlje probavnog sustava, neke studije potvrđuju da pojačan unos vlakana doprinosi gubljenju viška kilograma jer duže daje osjećaj sitosti, pa posljedično smanjuje unos kalorija.

Sa starenjem stanja poput osteoporoze i osteopenije sve su učestalija, a kako napreduju pogoršava se postura i povećava rizik od fraktura. Agar je bogat pojedinim mineralima koji doprinose čvrstoći kostiju, posebno kalcijem. Osim toga, agar je bogat i manganom koji ima centralnu ulogu u pravo u formiranju kostiju. Manjak ova dva minerala usporava metabolizam kostiju i smanjuje sintezu koštane mase.

Kada se govori o anemiji, onda je to stanje u kojem organizam nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca, a simptomi su umor, mučnina i kratak dah. Više je mogućih uzroka anemije,  jedan od najčešćih je smanjena razina željeza u krvi. Agar je bogat ovim mineralom, što povećava broj crvenih krvnih zrnaca i smanjuje rizik od anemije. Stoga, savjetuje se agar unositi s nekom drugom hranom bogatom željezom i vitaminom C koji je neophodan za dobru apsorpciju željeza.

Na kraju, vlakna koja nalazimo u agar agaru usporavaju apsorpciju šećera u krvotok, što može pomoći održavanju stabilnih razina šećera u krvi i spriječiti skokove i padove razine šećera. No, za ovu tezu postoji više studija, među kojima ima i onih koje ne potvrđuju ovaj utjecaj agar agara pa je do zaključka potrebno pričekati neku veću i sveobuhvatniju studiju koja će potvrdili ili opovrgnuti ovu tezu.

agar agar

Nuspojave uzimanja agar agara

Kad se agar agar spoji s vodom on stvori ljepljivu želatinu koja može negativno utjecati na djelovanje pojedinih lijekova u želucu i crijevima. Stoga, uzimanje agara istovremeno s lijekovima može negativno utjecati na apsorpciju lijekova te može smanjiti učinak tih lijekova.

Da bi se to spriječilo, preporučljivo je agar agar uzimati najmanje 60 minuta nakon oralnog uzimanja lijekova.

Objavljeno 02.12.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!