Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Javorov sirup

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz mlječike javorovog stabla.

Vidi sve recepte

Javorov sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz mlječike javorovog stabla. Čak 80% proizvodnje javorovog sirupa potječe iz Kanade, a upravo su stanovnici sjevernoameričkog kontinenta najčešći konzumenti ove namirnice.

Nutritivna vrijednost javorovog sirupa

U 100 grama javorovog sirupa nalazimo sljedeće:

  • 260 kalorija
  • Proteini: 0 g
  • Ugljikohidrati: 67 g
  • Od toga šećeri: 67 g
  • Masti: 0,1 g

Javorov sirup je bogat nutrijentima među kojima su u većim količinama kalcij, kalij, željezo, cink i mangan. Osim toga, u 100 grama ovog sirupa nalazi se čak 67 grama šećera u obliku saharoze, što je jednaka vrsta šećera kao u bijelom šećeru.

Jedina razlika između javorovog sirupa i običnog bijelog šećera je u glikemijskom indeksu koji je kod javorovog sirupa 54, dok je kod običnog šećera 65, a što znači da će javorov sirup imati nešto manji utjecaj na razinu šećera u krvi.

Nadalje, javorov sirup je bogat antioksidansima koji su borci protiv oksidativnog stresa i negativnog djelovanja slobodnih radikala, koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti, od karcinoma do kroničnih bolesti.

Javorov sirup na tržištu

Na tržištu je moguće kupiti dvije vrste javorovog sirupa, jedan jako tamni i drugi svjetliji. Razlika je u načinu proizvodnje, ali je i tamniji javorov sirup intenzivnijeg okusa i arome. Prilikom kupnje, svakako provjerite deklaraciju i uvjerite se da kupujete javorov sirup, a ne sladilo s aromom javora.

5 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom