Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Ulje konoplje - zdravo za srce, mozak i najviše - vašu kožu

Image

Korištenje ulja konoplje u medicinske svrhe seže daleko u prošlost, a prvo spominjanje korištenja kanabisa u liječenju stoji u Velikoj biljnoj enciklopediji cara Shennonga, jednom od najstarijih tekstova o biljnoj medicini iz 2700 godine, prije nove ere. Do zabrane iz vremena prohibicije 1930. godina, kanabis je bio najčešće propisivani ljekoviti biljni ekstrakt na svijetu i bio je bitan dio bezbrojnih lijekova, od sirupa protiv kašlja, lijeka za probavne smetnje, do lijekova protiv bolova.

Treba jasno razdvojiti, konoplja i marihuana pripadaju istoj kanabis porodici, ali je konoplja biljka bez psihoaktivnih supstanci, a s nizom dokazanih pozitivnih utjecaja na zdravlje.

Konopljino ulje je jedan proizvod konoplje koji sve češće dobiva zasluženo mjesto u našim domaćinstvima, a u nastavku pročitajte koje su sve njegove dobrobiti i zašto ga (ako dosad niste) svakako trebate uključiti u svoj život.

ulje

Prednosti konzumacije konopljinog ulja

Hladno prešano konopljino ulje se ekstrahira iz industrijski uzgajanih sjemenki konoplje hladnim prešanjem sjemenki da se oslobodi ulje. Korištene biljke konoplje su sojevi bez THC-a, dakle nemaju nikakva halucinogena djelovanja.

Svjetska zdravstvena organizacija prepoznaje ulje sjemenki konoplje kao prirodni antioksidans i jedini uravnoteženi (savršen 3:1 omjer omega-6 u odnosu na omega-3 masne kiseline) izvor esencijalnih masnih kiselina.

Dobar je izvor gama-linolne kiseline i sadrži visoki sadržaj enzima lipaze, što je vrhunska neinvazivna terapija za uklanjanje nakupljanja plaka (ne probavljenog proteina i kolesterola) iz arterija i stanične membrane. Konoplja je također jedino biljno ulje koje sadrži vitamin D, koji je neophodan za apsorpciju kalcija, što je posebno korisno veganima.

Ovo su neke od prednosti upotrebe hladno prešanog ulja sjemenke konoplje:

 • Pojačava imunološki sustav
 • Ima snažno protuupalno djelovanje; ublažava bol uzrokovanu artritisom
 • Snižava visok krvni tlak
 • Promiče zdravlje kardiovaskularnog sustava
 • Podržava zdrav metabolizam i rast stanica
 • Poboljšava rad mozga i fokus; pomaže u smanjenju simptoma ADHD-a
 • Štiti mozak od gubitka pamćenja i slabljenja funkcija povezanim s godinama
 • Promovira zdravu kožu i kosu
 • Pomaže u smanjenju rizika od određenih vrsta raka

Budući da ulje konoplje podržava zdravu pH vrijednost u tijelu i bori se protiv kroničnih upala, to pomaže u stvaranju okruženja koje onemogućava rast stanica raka i na taj način čini izvrstan dodatak prehrani za prevenciju raka i bolje opće zdravlje.

ulje

Izvrsno za zdravlje kože

Jedna od najljepših činjenica o konopljinom ulju je ta što ga koža lako apsorbira  pa je izvrsno za njegu i održavanje kože vlažnom i mladolikom.

Konopljino ulje je savršeno kao hrana za kožu jer je bogato hranjivim tvarima, antioksidansima i esencijalnim masnim kiselinama, pa ga čini idealnim temeljem različitih ulja za masažu i ljekovitih tretmana. Konopljino ulje ne samo da u velikoj mjeri doprinosi funkciji i izgledu kože, već nudi i druge blagodati, poput ublažavanja akni, manjih ogrebotina, psorijaze i ekcema.

Studija koju su proveli Montserrat-de la Paz i sur. potvrdila je da konopljino ulje obiluje zdravim mastima i masnim kiselinama što ovo ulje čini izvrsnim izborom za nahraniti kožu nutrijentima i zaštititi je od upalnih procesa, oksidacije i drugih uzroka starenja.

U osvrtu koji su objavili Tabassum i Hamdani, potvrđeno je da nanošenje konopljinog ulja na kožu jača kožu i čini je otpornijom na infekcije. Autori ovog osvrta navode da konopljino ulje pomaže kod niza stanja kože, uključujući ekcem, dermatitis, psorijazu, upalne bolesti kože i akne. Zasluge za to pripisuju se visokom udjelu zdravih masti u ovom ulju.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Pogodno za zdravlje srca i mozga

Složen i bogat nutritivni sastav konopljinog ulja, uz navedena djelovanja, doprinosi i zdravlju srca i mozga. Studija koju su objavili Rodriguez-Leyva i Pierce pokazala je da bi konopljino ulje moglo imati pozitivne učinke na zdravstvena stanja poput povišenog krvnog tlaka, ateroskleroze i povišene razine kolesterola. Dodatno, alfa-linolenska kiselina, jedna od masnih kiselina u konopljinom ulju, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Da bi pravilno radio i mozak treba niz zdravih masti, a upravo takve nalazimo u konopljinom ulju. Konopljino ulje sadrži polifenole, koji igraju važnu ulogu u zaštiti mozga od bolesti i upalnih procesa.

Zbog svih navedenih prednosti uporabe, savjetujemo vam da uključite konopljino ulje u svoje životne navike, i kao dio prehrane, ali i kao sredstvo koje štiti vaše zdravlje, a poglavito kožu od bolesti.

ulje

Reference:

 1. Montserrat-de la Paz, S. Marín-Aguilar, F. García-Giménez, MD. Fernández-Arche, MA. Hemp (Cannabis sativa L.) Seed Oil: Analytical and Phytochemical Characterization of the Unsaponifiable Fraction. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2014 62 (5), 1105-1110
 2. Rodriguez-Leyva D, Pierce GN. The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. Nutr Metab (Lond). 2010;7:32. Published 2010 Apr 21.
 3. Tabassum, N. i Hamdani, M. Plants used to treat skin diseases. Pharmacogn Rev. 2014;8(15):52–60.

Objavljeno 11.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!