Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako spriječiti, liječiti i živjeti s osteoporozom?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Osteoporoza je bolest koju karakterizira smanjena masa i gustoća koštanog tkiva, te povećana lomljivost kostiju. Najugroženija skupina su starije osobe, a osteoporozu karakterizira poremećaj mineralnog sastava kostiju (kalcij, fosfor i magnezij).

Masa koštanog tkiva se procjenjuje dijagnostičkim postupkom koji se naziva denzitometrija, a koja mjeri gustoću minerala u kostima.

Liječenje osteoporoze obično uključuje promjene načina života posebno u području prehrane i fizičke aktivnosti, kao i uzimanje lijekova koji usporavaju brzinu razgradnje kostiju (što se naziva resorpcija kosti) ili povećavaju stvaranje kostiju ili oboje.

U nastavku pročitajte informacije o prehrani, vježbama i prevenciji padova koji mogu smanjiti rizik od komplikacija izazvanih osteoporozom.

kosti

Liječenje osteoporoze

Pacijentima s osteoporozom važno je unositi adekvatnu količinu kalcija i vitamin D, zdravom i uravnoteženom prehranom. Liječnik, nutricionist ili drugi zdravstveni djelatnik može educirati pacijente o količinama kalcija i vitamina D koje bi trebali svakodnevno unositi, kao i o jednostavnim načinima uvrštavanja ovih nutrijenata u svakodnevnu prehranu.

Kalcij

Većini pacijenata savjetuje se da u početku povećavaju unos kalcija putem prehrane. Kalcij u prehrani može se pronaći u mliječnim proizvodima poput mlijeka, sireva i jogurta. Ako pacijent ima ograničenja u unosu mliječnih proizvoda, obično se preporučuje kalcij kao dodatak prehrani. Drugi izvori kalcija u prehrani uključuju zeleno lisnato povrće (poput špinata, brokule i kelja) te hranu i sokove obogaćene kalcijem.

Ne preporučuje se unos više kalcija veći od preporučenog, bilo prehranom ili suplementima. Višak kalcija može povećati rizik od drugih zdravstvenih problema, poput bubrežnih kamenaca, kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara.

Vitamin D

Adekvatan unos vitamina D neophodan je kako bi tijelo apsorbiralo kalcij. Budući da se visoka razina vitamina D ne nalazi u mnogim namirnicama, savjetuje se uzimati dodatke prehrani. Preporučena količina dodatnog vitamina D može varirati od osobe do osobe s osteoporozom, ovisno o njihovim potrebama pa se preporučuje posavjetovati s liječnikom.

Nije neuobičajeno da liječnik savjetuje unos vitamina D veći od preporučene dnevne količine od 15 mcg (600 IU) do 20 mcg (800 IU) .Uzimanje do 100 mcg (ili 4000 IU) dnevno smatra se sigurnom gornjom granicom.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vježbe snage i fizička aktivnost

Redovita fizička aktivnost važna je za održavanje gustoće kostiju i općenito jačanje mišića što može smanjiti rizik od pada. Vježbe s opterećenjem i jačanje mišića posebno su važne za zdravlje kostiju i prevenciju pada.

Primjeri vježbi koje se mogu preporučiti pacijentima s osteoporozom uključuju:

 • Hodanje
 • Trčanje
 • Odlazak na kratko i lagano planinarenje
 • Penjanje stepenicama
 • Tai Chi
 • Joga
 • Pilates
 • Tenis, ako je osoba u mogućnosti
 • Ples, ako je moguće

Osobe s osteoporozom trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom prije početka novog programa vježbanja kako bi bili sigurni da su vježbe primjerene i sigurne. Ako osoba već ima prijelom, mogućnosti vježbanja obično su ograničene kako bi se spriječile daljnje ozljede.

starija osoba

Kako smanjiti rizik od padova?

Budući da osteoporoza uzrokuje tanje i slabije kosti, važno je smanjiti rizik od što je više moguće. Postoji nekoliko metoda koje mogu pomoći u smanjenju rizika od pada:

 • Vježbe za jačanje mišića te poboljšanje ravnoteže i koordinacije.
 • Izmijenite sigurnost doma, primjerice ugradnjom rukohvata u tuš kabinu, korištenjem tuš -stolice ili premještanjem svakodnevnih predmeta u prizemlje kako biste smanjili korištenje stepenica.
 • Uvijek nosite naočale s ispravnom dioptrijom kako biste izbjegli da se radi lošeg vida spotaknete i padnete.

Kojim se lijekovima tretira osteoporoza?

Kod osoba s dijagnosticiranom osteoporozom cilj lijekova je prevencija prijeloma, održanje i povećanje koštane mase, uklanjanje simptoma prijeloma i deformiteta kosti te unaprjeđenje i očuvanje funkcionalne sposobnosti.

Cilj lijekova koji se propisuju je zaustaviti razgradnju kostiju, potaknuti njihovu izgradnju te potaknuti izgradnju i zaustaviti razgradnju kostiju.

U slučaju starije dobi, svakako redovno provjeravajte zdravlje svojih kostiju, ali i provodite vježbe i prehrambene smjernice koje će održavati vaše kosti zdravima i smanjiti rizik od lomova, te time održati kvalitetu života i u starijoj dobi.

stariji

Reference:

 1. Cosman F, de Beur SJ, LeBoff MS, et al. Clinician's Guide to Prevention and Treatment of Osteoporosis [published correction appears in Osteoporos Int. 2015 Jul;26(7):2045-7]. Osteoporos Int. 2014;25(10):2359-2381.

Objavljeno 26.08.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!