Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Nekoliko korisnih savjeta za zdravu prehranu

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sigurno ste u dilemi kad čujete sintagmu "zdrava prehrana". Da biste je riješili, evo nekoliko pravila kako se trebate hraniti.

1. Način na koji se jede je veoma važan (zapamtite da nikada ne biste trebali jesti u hodu, na brzinu, gledajući televiziju), jedite opušteno i u miru i dobro žvačite hranu jer probava počinje već u ustima.

2. Izbjegavajte nervozu - stres ometa pravilan proces probave.

3. Trebali biste imati barem tri do pet obroka dnevno, što znači da ne preskačete užinu.

4. Običavajte u isto vrijeme uzeti doručak, između 8 i 9 sati, a večeru najkasnije dva sata prije odlaska u krevet. Sve funkcije u organizmu se odvijaju prema biološkom satu, određenim ritmom, pa i probavljanje hrane.

5. Birajte hranu prirodnog porijekla bez mnogo aditiva i drugih kemijskih primjesa jer tako čuvate svoju jetru, bubrege i probavne organe.

6. Svi mogu uživati u hrani ako je znaju pravilno izabrati, kombinirati i opredijeliti se za namirnice sa manje kalorija.

7. Sa zadovoljstvom pripremajte obroke, vodite računa da prilikom obrade namirnica što više sačuvate njihove hranjive i zaštitne tvari. Neka sve bude kuhano, prženje zaboravite. Uzimajte što više voća i povrća.

8. Promijenite navike ako su dosada bile loše, jer i čaša soka od ocijeđenog svježeg voća i povrća može biti dobar doručak uz šnitu integralnog kruha.

9. U toku dana uzimajte dosta tekućine i pijte vodu uvijek prije jela.

10. Prilikom kupovine namirnica čitajte etikete o sastavu hrane, aditivima, energetskoj vrijednosti.

11. Ako znate da ne spadate u osobe koje se mogu kontrolirati pri uzimanju hrane, ne kupujte namirnice bogate mastima i ugljikohidratima.

12. Ne pripremajte više hrane nego što vam je potrebno.

13. Nikada ne jedite između planiranih obroka, jer razne grickalice imaju veliku kalorijsku vrijednost.

14. Poslije obroka budite aktivni, ne idite odmah u krevet i ne uvaljujte se odmah u fotelju.

Ukratko ću se osvrnuti na sami izraz "dijeta" koji je dosta udomaćen u govoru. Dijeta se često pogrešno tumači kao ograničavanje uzimanja hrane, a ona nije ništa drugo nego način prehrane pogodan za određenu preventivu ili terapiju.

Budite oprezni kod skidanja kilograma. Medicinski je dozvoljeno da mjesečno izgubite do tri kilograma, a kod pretilih osoba i do pet kilograma. Izbjegavajte dijete pomoću kojih možete smršaviti jedan do 15 kilograma za 10 dana ili nekoliko tjedana - ne zbog toga što se kilogrami ne mogu skinuti nego što takve šok dijete mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, a i kilogrami se poslije toga brzo vrate.

Planirana dijeta ne smije podrazumijevati unošenje manje od 1.200 kcal i mora zadovoljavati sve potrebe organizma u toku dana. Ne zaboravite pravilo: pravilna prehrana + pravilna fizička aktivnost + briga za cijeli organizam = zdravlje i ljepota.

Objavljeno 20.12.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!