Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Razbijamo mitove: L-karnitin je izvrstan dodatak prehrani za mršavljenje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kad se spominju suplementi koji (navodno) pomažu kod mršavljenja, pri vrhu te liste se uvijek nađe l-karnitin. Je li on koristan suplement za smanjenje masnog tkiva ili ga je bolje izbjegavati?

Ovdje pišem isključivo o utjecaju l-karnitina na tjelesnu masu i mršavljenje. Ostali učinci su van opsega ovog članka.

karnitin

Što je uopće l-karnitin?

L-karnitin je spoj koji sami sintetiziramo u jetri iz aminokiselina metionina i lizina, ali možemo ga unijeti i hranom, prvenstveno životinjskog podrijetla. Naravno, dostupan je i kao suplement, zato i pišem ovaj članak. Uključen je u metabolizam ugljikohidrata i masti pa se otuda i javila ideja da bi mogao imati utjecaja na smanjenje masnog tkiva.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Active Line napitak - 1000 ml

Nova generacija fitness pića s BCAA, L-glutaminom, L-karnitinom i ekstraktom zelenog čaja. Idealno z...

  • 2,49 €

Što kažu znanstvena istraživanja?

L-karnitin nikako nije novi suplement na tržištu tako da ovdje imamo stvarno puno istraživanja i to već zadnjih nekoliko desetljeća. Kad sam prvi put išao čitati istraživanja na temu l-karnitina prije nekih 6-7 godina, rezultati su bili podvojeni, ali znanstveni konsenzus je bio da nije učinkovit za gubitak masti i da ga se ne isplati suplementirati s tom namjerom.

Onda je prije 5 godina objavljen jedan pregledni rad koji je šokirao sve, barem na prvu (vidjet ćete zašto). Pooyandjoo i suradnici (2016) su objavili meta-analizu koja je pokazala da bi l-karnitin ipak mogao biti koristan za gubitak masnog tkiva.

Međutim, taj rad je imao brojne metodološke probleme i prilično je oštro kritiziran. Većina tih kritika je odlično sumirana u pismu uredniku od strane Del Vecchio et al. (2017). Autori zaključuju da na temelju tada dostupnih dokaza, ne bi trebalo preporučivati l-karnitin kao suplement za mršavljenje.

Kako bi pokušali dati što bolji odgovor na pitanje l-karnitina i redukcije masnog tkiva, Talenezhad i kolege (2020) su napravili veliki pregledni rad i meta-analizu koja je uključivala 37 studija (2292 ispitanika). Uz ukupnu analizu svih studija, ovdje su autori radili i analize podgrupa, što nam daje dodatne korisne informacije.

Kad su bile uključene sve studije, ispalo je da su ljudi koji su uzimali l-karnitin u prosjeku izgubili 1,21 kg više od kontrolne skupine. Međutim, kad su u analizu uključili samo studije visoke metodološke kvalitete, taj efekt je bio daleko manji – samo 0,62 kg razlike. Kad se uzme u obzir da je prosječno trajanje tih visokokvalitetnih istraživanja bilo oko 23 tjedna, pričamo o stvarno zanemarivoj razlici.  

karnitin

Zaključak

Ovo nam može biti lekcija o tome kako znanost nije zapisana u kamenu. Stalno prikupljamo novo znanje i uspoređujemo ga s onime što znamo od ranije. Također ovdje vidimo da treba uzimati u obzir ukupno stanje literature, ali i imati na umu da nisu sva istraživanja jednako kvalitetna.

Čak i nakon što ljudima kažem da se ne isplati uzimati l-karnitin, solidan dio njih ga svejedno uzme i baci novac. Mogu donekle razumjeti zašto, ima nešto privlačno u tome da se samo treba uzeti neku čarobnu „pilulu“. Sve ostalo radimo kao prije, samo uzimamo tu jednu stvar i super mršavimo... Osim što to ne funkcionira tako.

Kao što stalno pišem i pričam, naša tjelesna masa je posljedica naših navika i ponašanja. Ako uspijemo promijeniti njih, promijenit ćemo i svoju kilažu te je uspješno zadržati tamo gdje želimo.

znojenje

Izvori:

  1. Pooyandjoo M, Nouhi M, Shab-Bidar S, Djafarian K, Olyaeemanesh A. The effect of (L-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2016 Oct;17(10):970-6. doi: 10.1111/obr.12436. Epub 2016 Jun 22. PMID: 27335245. 
  2. Del Vecchio FB, Coswig VS, Galliano LM. Comment on 'The effect of (l-)carnitine on weight loss in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials'. Obes Rev. 2017 Feb;18(2):277-278. doi: 10.1111/obr.12488. Epub 2016 Dec 23. PMID: 28008707. 
  3. Talenezhad N, Mohammadi M, Ramezani-Jolfaie N, Mozaffari-Khosravi H, Salehi-Abargouei A. Effects of l-carnitine supplementation on weight loss and body composition: A systematic review and meta-analysis of 37 randomized controlled clinical trials with dose-response analysis. Clin Nutr ESPEN. 2020 Jun;37:9-23. doi: 10.1016/j.clnesp.2020.03.008. Epub 2020 Apr 18. PMID: 32359762.

Objavljeno 02.06.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!