Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Zelena kava – o kakvoj se dijeti zapravo radi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Dijeta sa zelenom kavom još jedna je u nizu popularnih trendy dijeta koje su protekle godine izuzetno privukle pozornost javnosti i vječitih i poharale tržišta "dietersa" ovog dijela Europe. Nakon što je dijeta sa spominjanjem zelene kave u svojem imenu, postigla uspjeh u zemljama Zapadne Europe i Australije, stigla je i na područje srednjoistočne Europe te izazvala popriličan interes.

No, o čemu se zapravo radi, ima li smisla i znanstvenog temelja, i treba li biti skeptičan kada se spomene „zelena kava“, nastojat ću pojasniti u ovom tekstu.

Da vam netko spomene ili da vas pokuša uvjeriti da se kavom može mršaviti, vaša asocijacija bi sigurno bila kako je to odlična stvar: pijete finu, aromatičnu kavu, po mogućnosti s mlijekom i šećerom, a ona radi svoje – topi salo.

Činjenice u stvarnosti govore nešto sasvim drugo. Naime, dijeta sa zelenom kavom nije takva vrsta dijete gdje se toplim krepkim napitkom uz dodano mlijeko i šećer može mršaviti, već se takva zelena kava uzima kao dodatak prehrani u obliku kapsula, tableta, praškova ili napitaka sa zelenom kavom.

Stoga, zaboravite na sliku koju ste si možda zacrtali u glavi: fino mljevena (zelena) kava, prelivena vrućom vodom i mlijekom i asocijacije na takvu vrstu mršavljenja.

kava

Dijeta sa zelenom kavom, ipak, nije poput "limun-dijete" "čarobna-juha dijete", i neprovjerenih kvazi-dijeta, već iza sebe ima reprezentativno znanstveno zaleđe koje je vrlo bitno, obzirom na mnoštvo nesigurnih, pa čak i, za zdravlje opasnih redukcijskih dijeta, kao i isto takvih nepouzdanih i neprovjerenih dodataka prehrani. No, ipak, valja ju, kao i svaku redukcijsku dijetu, uzeti sa zadrškom, i vidjeti koje su njene postavke, i postoje li upozorenja vezana za nju.

Iako je dokazana, a u širim krugovima ipak nedovoljno ozbiljno shvaćena činjenica, da je upravo višak i prevelik unos ugljikohidrata, naročito onih jednostavnih, uzrok debljanja i povećanja potkožnog, ali i visceralnog masnog tkiva.

Stoga, regulacija šećera u prehrani, nije briga samo oboljelih od dijabetesa, već svakog tko nastoji održati vitku liniju, ili istu postići. Naravno, prije svega, uravnoteženom prehranom.

Činjenica je da je visoki trend porasta broja debelih i pretilih osoba u Europi, pa tako i u Hrvatskoj (oko 50-60%), povezan i s brojem oboljelih od bolesti povezanih s debljinom (dijabetes tip 2, hipertenzija, povišene razine kolesterola i triglicerida, itd.).

Stoga se svaki dodatak prehrani ili pak dijeta, koja može doprinijeti smanjenju broja oboljelih od opake epidemije današnjice – debljine, a između ostalog i doprinijeti smanjenju rizičnih faktora koji dovode do nje, poput prehrane prebogate ugljikohidratima, treba pažljivo proučiti, i objektivno "secirati".

zelena kava

Što je zelena kava?

U načelu, razlikujemo 2 vrste kave: Coffea arabica i Coffea canephora, a uobičajen naziv ove 2 vrste kave su: arabica i robusta. Većina ekstrakata zelene kave koje se koristi u takvim dodacima prehrani, upravo pripada vrsti robusta.

Ako promatramo kemijski sastav zrna kave, ona sadrži >50% ugljikohidrata, 10-18% lipida (uključujući značajne diterpenske komponente:, kafestol, kahveol, 2-3% kofeina te 7-10% klorogeničnih kiselina.

Mnogi znanstveni radovi su pokazali antioksidativnu sposobnost kave i time pozitivan utjecaj na ljudsko zdravlje. Prije svega, to znači zaštitno djelovanje na stanična oštećenja te organske sustave poput kardiovaskularnog.

No, naravno, to ne znači da kava s mlijekom/vrhnjem/šlagom i šećerom ima isto takav utjecaj, štoviše! Takvim napicima postižemo negativni sinergijski efekt u smislu debljanja:

 1. Takvi napici su pravo "carstvo" jednostavnih šećera (i masti) ako se kombiniraju šećer i mlijeko/vrhnje,
 2. Kofein u kavi utječe na jaki inzulinski odgovor, kao i posljedičnu konačnu smanjenu inzulinsku osjetljivost, što se negativno odražava na nakupljeno masno tkivo.

Uz to, mnogi napici kave su na bazi vrste arabica, koja sadrži znatno više organskih diterpenskih spojeva kao što su kahveol, kaveol a oni pak negativno utječu na razinu LDL-kolesterola i triglicerida u plazmi.

Na dalje, smeđe zrno kave kakvu poznajemo, dobiva se procesom prženja zelenog zrna kave, kako bi se takvim termičkim postupkom postiglo oslobađanje aromatičnih komponenti, koje daju specifičan okus i aromu prženoj kavi i okrepljujućim napicima. Nažalost, pri tom termičkom postupku gubi se preko 70% klorogeničnih kiselina, skupine spojeva, koje daju pozitivnu antioksidativnu vrijednost kavi.

Stoga se pri postupku dobivanja ekstrakata zelene kave, ne pribjegava prženju kave, a kako bi koncentracija klorogeničnih kiselina ostala maksimalno očuvana. Uz to, ekstrakt zelene kave koji se koristi u kontekstu redukcijskih dijeta jest potpuno dekofeiniziran. Ne zbog pukog egzibicionizma, već zbog metaboličkog koncepta djelovanja aktivnih sastojaka zelene kave.

Za mnoge poklonike kave kojima kava i nedostatak kofeina nikako ne idu zajedno, još jednom valja ponoviti: zelena kava ne sadrži kofein!

Kao što sam objasnio, kofein (u kavi), a posebice ako se više puta dnevno konzumira, uzrokuje oscilacije razine glukoze u krvi. Kod sportaša i fizički aktivnih ljudi, to ne bi trebalo predstavljati naročiti problem, budući da se zbog svoje fizičke aktivnosti, u biti, mogu okoristiti pozitivnim efektima kofeina pri treningu i definiciji mišićne mase.

Međutim, kod osoba koje su sklonije tzv. sjedilačkom načinu života, stalne oscilacije šećera u krvi uzrokuju neravnotežu inzulinskog otpuštanja. Pri tome glukoza koja nije glikolitičkim metaboličkim procesima bila razgrađena u energetske jedinice, metaboličkom pregradnjom upravo završava u – adipocitima – masnim stanicama!

Stoga, kontrola glikemije – razine glukoze u krvi predstavlja značajan faktor pri kontroli tjelesne težine, kao i kod prevencije dijabetesa i ostalih bolesti povezanih s debljinom.

zelena kava

Kako funkcionira zelena kava?

Aktivne tvari u ekstraktima zelene kave – spomenute antioksidativne tvari - klorogenične kiseline, te kafeoilkinična kiselina, djeluju na metabolizam ugljikohidrata, djelujući inhibicijski na aktivnu apsorpciju glukoze, kao i na jedan od ključnih enzima u jetri za regulaciju razine šećera u krvi – glukoza-6-fosfatazu. Naime, taj enzim je odgovoran za signalno otpuštanje glukoze u krvotok iz glikogena u jetri.

Učinci u metabolizmu koji se postižu su sljedeći:

Direktan učinak:

 • "štednja" ugljikohidratnih rezervi iz jetrenog glikogena, na način da se stimulira produkcija glikogena, te se na taj način stimulira povećanje zaliha ugljikohidrata u jetri – tj. glikogenske rezerve, a "sprečava" se oslobađanje glukoze iz tih rezervi.
 • inhibicija aktivnog transporta glukoze u enterocit pri apsorpciji u tankom crijevu. Na taj način se ipak osigurava da pasivan transport glukoze bude omogućen i da ne dođe do neželjenog efekta – hipoglikemije.

Indirektan posljedičan učinak:

 • zahvaljujući blokirajućem djelovanju klorogeničnih kiselina iz zelene kave na metabolizam ugljikohidrata, tj. na oslobađanje glukoze iz glikogenskih rezervi, pri zahtjevu za energijom, znatno prije nego inače, dolazi do korištenja adipocitnih zaliha („deponija“ masti u organizmu) za energetske potrebe metabolizma, nego što je to slučaj kod „normalnih“ okolnosti kada se ne primjenjuju inhibitori metabolizma glikogena. Dakle, umjesto cirkulirajućih (visokih) razina glukoze u krvotoku, za izvore energije će biti „pozvane“ masne kiseline koje će ući u Krebsov ciklus i respiratorni lanac.

Stoga, aktivni sastojci u zelenoj kavi – klorogenične kiseline, ne djeluju sami na lipolizu i beta-oksidaciju - sagorijevanje masnih zaliha, kao što to čine neke tvari, već to čine zaobilaznim putem. Drugim riječima, potencira se stanje kojim se aktivira glukoneogeneza; dobivanje glukoze i energije iz drugih izvora, ciljano lipolizom iz oblika zaliha masnih stanica – iz glicerola i masnih kiselina.

No, ipak, kod primjene zelene kave valja imati na umu nekoliko pravila i činjenica.

zelena kava

Što se ne smije jesti ili piti tijekom korištenja zelene kave?

 • kofeinski napitci – crna "turska" i instant kava bogata kofeinom
 • zeleni i crni čaj
 • energetski napitci bogata taurinom

Zanemarivanjem takvih preporuka, efekt redukcijske dijete koja se potpomaže dodatkom prehrani na bazi zelene kave, znatno će se smanjiti. Naime, konzumiranjem nekoliko šalica obične kave, naročito u kombinaciji sa šećerom, što takav napitak pretvara u kalorijsku bombu, dolazi se do sličnog efekta kao i da točenjem nastojite napuniti do vrha čašu koja ima probušeno dno.

Nedostaci:

 • Kao i kod mnogih drugih popularnih dijeta, ne naglašava se važnost fizičke aktivnosti tijekom redukcijske dijete. Kod primjene zelene kave, to je iznimno bitno, kako bi se potaknula energetska potrošnja i time stimulirala lipoliza i oksidacija masnih kiselina, tj. iskorištavanje masnih zaliha.
 • U periodu kada je obavezno napraviti pauzu pri korištenju preparata, a to je nakon 8-10 tjedana, fizička je aktivnost naročito bitna, kako bi se prikupljeni glikogen u jetri mogao učinkovitije istrošiti.
 • Kod osoba s jetrenom insuficijencijom, nije preporučljivo konzumirati zelenu kavu, zbog opisanog načina djelovanja klorogeničnih kiselina koje djeluju na hepatalni enzimski sustav. Naime, kod osoba s narušenom funkcijom jetre, dolazi do tzv. masne jetre, pri inhibiciji enzima koji su odgovorni za metabolizam i glikogena, pa takve osobe moraju biti naročito oprezne. Kod zdravih osoba, takve opasnoti, prema do sad prikupljenim znanstvenim studijama, nema, te prikupljanje glikogena u jetri zdravih pojedinaca, mogu podnijeti.
 • Dijabetičari (tipa 1), osobe sklone hipoglikemiji, kao i osobe na nestručno sastavljenim tzv. ketogenim dijetama i dijetama siromašnima na ugljikohidratima mogu imati zdravstvenih poteškoća, uslijed opasnosti od hipoglikemije.

kava

Prednosti:

 • Ako je ekstrakt zelene kave kvalitetan u dodatku prehrani, tada može poslužiti i kao prigodan jednokratan blokator šećera unesenih hranom kod osoba koji nisu na sistemskoj višetjednoj redukcijskoj dijeti. Stoga se zelena kava može uzimati kao "prevencija" prije obroka koji su bogati jednostavnim šećerima. Naravno, držite se preporučenih dnevnih vrijednosti istaknutih na takvim dodacima prehrani, i nikako ne prekoračujte dozu.
 • Studije su pokazale učinkovitost u kombinaciji s redukcijskom hranjivom dijetom, što zahtijeva od korisnika, da se angažira u smislu promjene prehrambenih navika. Naime, najgore su dijete, kao i dodaci prehrani, koje ne promoviraju promjenu prehrambenih navika koje su dovele do viška kilograma.

Valja na kraju upozoriti, u slučaju da odlučite krenuti u program redukcije masnog tkiva pomoću sastojaka zelene kave, svakako se prije dobro informirajte o kvaliteti sastojaka zelene kave koju ćete koristiti pri redukcijskoj dijeti.

To prije svega znači da takav proizvod treba imati istaknuti naziv kategorije "dodatak prehrani" i treba posjedovati notifikacijski broj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, budući da samo takav dodatak prehrani ima provjereno sigurno djelovanje na ljudsko zdravlje.

Također, takvi dodaci prehrani mogu se prodavati u ljekarnama, (biljnim) drogerijama i ostalim maloprodajnim mjestima gdje postoji stručna osoba od koje možete zatražiti savjet.

Svakako, kao i uvijek, prije nego što krećete na redukcijsku dijetu, svakako se posavjetujte s nutricionistom i vašim liječnikom, jer redukcijske dijete, ako nisu pod kontrolom stručne osobe, mogu izazvati više štete, nego koristi.

Nijedan dodatak prehrani nije zamjena uravnoteženoj i raznolikoj prehrani, a informacije koje su ovdje dane služe kako bi se "među kukoljom prepoznalo i koje žito", tj. kako bismo u moru dijeta i raznoraznih dodataka prehrani odabrali one koji su sigurni za vaše zdravlje i upoznali njihove prednosti i mane.

Objavljeno 23.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!