Božićna akcija: iskoristi do 25% popusta na sve namaze i maslace!

Recepti za zdravi kruh (bez bijelog brašna)

Image

Kruh je mnogima nezaobilazna namirnica koju jedu u (gotovo) svakom obroku. Istovremeno, znanstvenici i nutricionisti ističu niz razloga zašto bijelo brašno treba izbaciti iz redovne konzumacije te prednost dati drugim vrstama brašna, poput zobenog, bademovog, pirovog i dr.

Bijelo brašno potiče pretilost i probleme s razinom šećera u krvi, stvara probavne probleme, potiče nastanak alergija, povećava opasnost od upala i kroničnih bolesti i utječe na stvaranje kiselog okruženja u organizmu. Dakle, kruh ne trebate potpuno izbaciti iz prehrane, ali ga možete zamijeniti ovim, puno zdravijim varijantama.

"Ups kruh" bez ugljikohidrata

Ups kruh bez ugljikohidrata

Ovaj kruh ima minimalnu količinu ugljikohidrata, pa je izvrstan odabir za one na redukcijskim ili LCHF dijetama. Također, odličan su odabir za pripremu zdravih sendviča, pogotovo ako se spremate za put.

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • 100 g krem sira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli

Priprema:

Razdvojite jaja, bjelanjke u jednu zdjelu i žumanjke u drugu. Bjelanjcima dodajte sol i izmiksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i krem sir dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte prašak za pecivo te još jedanput dobro promiješajte.

Pažljivo dodajte bjelanjke u kremu od žumanjaka i sira pazeći da zadržite što više zraka u bjelanjcima.

Ups kruh bez ugljikohidrata

Stavite 9 velikih kruščića na protvan na kojem je papir za pečenje. Pecite u sredini pećnice na 150 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne postanu zlatni.

Kruh bez jaja

Kruh bez jaja

Ovaj je kruh posebno pogodan za osobe alergične na jaja, a zbog niskog udjela ugljikohidrata dobar je za osobe na LCHF režimu prehrane ili dijetama s niskim unosom ugljikohidrata.

Sastojci:

  • 80 g badema
  • 80 g lješnjaka
  • 120 g suncokretovih sjemenki
  • 100 g kokosovog brašna
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 60 g zobenih posija (mekinja)
  • 1 čajna žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 300 ml vode
  • cimet, po želji

Priprema:

Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi. Lanene sjemenke izmeljite u mlincu za kavu te ih stavite u posudu s 150 ml vode i pustite da zakuha te ih potom sklonite s izvora topline. Zobene posije stavite u posudu i prelijte sa 150 ml vode te pustite 10-ak minuta da odstoje. Bademe, lješnjake i suncokretove sjemenke ubacite u blender (ili mlinac za kavu) i sameljite.

U veću posudu stavite maslac i uz miješanje mikserom dodajte lanene sjemenke koje su se u vodi pretvorile u gel, natopljene zobene posije te samljevene lješnjake, bademe i suncokretove sjemenke. Na kraju dodajte 100 g kokosovog brašna i sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu istresite na papir za pečenje koji ste stavili na protvan. Pustite da se peče 40 minuta.

Zdravi Francuz

Zdravi Francuz

Francuz je odličan kruh za pripremu malih kanapeića i zalogaja s kojima ćete dočekati goste. U ovom slučaju, ovaj Francuz ima visok udio zdravih masti, a nizak ugljikohidrata, a radi se bez nezdravog brašna i s vrlo malo sastojaka.

Sastojci:

  • 50 g lanenih sjemenki
  • 100 g sezamovih sjemenki
  • 50 g badema
  • 1 žlica psylliuma
  • 1 jaje
  • 50 ml vode
  • sol, po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. U blenderu ili mlincu za kavu usitnite lanene sjemenke, 50 g sezamovih sjemenki i bademe. Sve suhe sastojke (osim preostalog sezama) istresite u veću posudu i promiješajte. Dodajte 1 cijelo jaje i pola dl vode. Izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Smjesu istresite na papir za pečenje te oblikujte u dugačku usku štrucu, poput klasičnog Francuza. Smjesu uvaljajte u preostali sezam pa potom stavite na papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.

Autorica: Ozana Nemčanin
Izvor: LCHF Svaki Dan
 

Objavljeno 07.04.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!