Recepti za zdravi kruh (bez bijelog brašna)
Prehrana

Recepti za zdravi kruh (bez bijelog brašna)

Kruh je mnogima nezaobilazna namirnica koju jedu u (gotovo) svakom obroku. Istovremeno, znanstvenici i nutricionisti ističu niz razloga zašto bijelo brašno treba izbaciti iz redovne konzumacije te prednost dati drugim vrstama brašna, poput zobenog, bademovog, pirovog i dr.

Bijelo brašno potiče pretilost i probleme s razinom šećera u krvi, stvara probavne probleme, potiče nastanak alergija, povećava opasnost od upala i kroničnih bolesti i utječe na stvaranje kiselog okruženja u organizmu. Dakle, kruh ne trebate potpuno izbaciti iz prehrane, ali ga možete zamijeniti ovim, puno zdravijim varijantama.

"Ups kruh" bez ugljikohidrata

Ups kruh bez ugljikohidrata

Ovaj kruh ima minimalnu količinu ugljikohidrata, pa je izvrstan odabir za one na redukcijskim ili LCHF dijetama. Također, odličan su odabir za pripremu zdravih sendviča, pogotovo ako se spremate za put.

Sastojci:

  • 3 velika jaja
  • 100 g krem sira
  • 1 žličica praška za pecivo
  • malo soli

Priprema:

Razdvojite jaja, bjelanjke u jednu zdjelu i žumanjke u drugu. Bjelanjcima dodajte sol i izmiksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg. U drugoj posudi pomiješajte žumanjke i krem sir dok ne postanu glatka smjesa. Dodajte prašak za pecivo te još jedanput dobro promiješajte.

Pažljivo dodajte bjelanjke u kremu od žumanjaka i sira pazeći da zadržite što više zraka u bjelanjcima.

Ups kruh bez ugljikohidrata

Stavite 9 velikih kruščića na protvan na kojem je papir za pečenje. Pecite u sredini pećnice na 150 stupnjeva oko 25 minuta ili dok ne postanu zlatni.

Kruh bez jaja

Kruh bez jaja

Ovaj je kruh posebno pogodan za osobe alergične na jaja, a zbog niskog udjela ugljikohidrata dobar je za osobe na LCHF režimu prehrane ili dijetama s niskim unosom ugljikohidrata.

Sastojci:

  • 80 g badema
  • 80 g lješnjaka
  • 120 g suncokretovih sjemenki
  • 100 g kokosovog brašna
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 60 g zobenih posija (mekinja)
  • 1 čajna žličica soli
  • 125 g maslaca
  • 300 ml vode
  • cimet, po želji

Priprema:

Maslac izvadite iz hladnjaka i ostavite na sobnoj temperaturi. Lanene sjemenke izmeljite u mlincu za kavu te ih stavite u posudu s 150 ml vode i pustite da zakuha te ih potom sklonite s izvora topline. Zobene posije stavite u posudu i prelijte sa 150 ml vode te pustite 10-ak minuta da odstoje. Bademe, lješnjake i suncokretove sjemenke ubacite u blender (ili mlinac za kavu) i sameljite.

U veću posudu stavite maslac i uz miješanje mikserom dodajte lanene sjemenke koje su se u vodi pretvorile u gel, natopljene zobene posije te samljevene lješnjake, bademe i suncokretove sjemenke. Na kraju dodajte 100 g kokosovog brašna i sve miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Smjesu istresite na papir za pečenje koji ste stavili na protvan. Pustite da se peče 40 minuta.

Zdravi Francuz

Zdravi Francuz

Francuz je odličan kruh za pripremu malih kanapeića i zalogaja s kojima ćete dočekati goste. U ovom slučaju, ovaj Francuz ima visok udio zdravih masti, a nizak ugljikohidrata, a radi se bez nezdravog brašna i s vrlo malo sastojaka.

Sastojci:

  • 50 g lanenih sjemenki
  • 100 g sezamovih sjemenki
  • 50 g badema
  • 1 žlica psylliuma
  • 1 jaje
  • 50 ml vode
  • sol, po želji

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva, a na protvan stavite papir za pečenje. U blenderu ili mlincu za kavu usitnite lanene sjemenke, 50 g sezamovih sjemenki i bademe. Sve suhe sastojke (osim preostalog sezama) istresite u veću posudu i promiješajte. Dodajte 1 cijelo jaje i pola dl vode. Izmiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Smjesu istresite na papir za pečenje te oblikujte u dugačku usku štrucu, poput klasičnog Francuza. Smjesu uvaljajte u preostali sezam pa potom stavite na papir za pečenje. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva.

Autorica: Ozana Nemčanin
Izvor: LCHF Svaki Dan
 
Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kruh, peciva i štapići u zdravoj i niskokaloričnoj varijanti x 48
    Zaželjeli ste se ugljikohidrata, u onom svom najraširenijem obliku. Jednom riječju hoćete žvakati kruh, pecivo, pekarski proizvod! Ovaj tekst je onda za vas. Kako utažiti glad za kruhom, a ujedno osta...
  • Kulinarsko putovanje svijetom x 5
    Hrvati sve više vole uživati po restoranima, ako se isključe mjesta koja poslužuju hamburgere i sličnu hranu, većina obroka dolazi iz etničkih restorana, mjesta gdje je hrana dobra, no ne znamo uvijek...
  • Orašasto voće - sve pozitivne i negativne strane x 84
    Skupini orašastog voća pripadaju orasi, kesteni, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacija i mnoge podvrste koje ne rastu u našem podneblju, kao npr. makadamijski i brazilski orah i sl. S obzirom na dost...
Na forumu ima 6 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Recepti za zdravi kruh (bez bijelog brašna)

moj prvi pokušaj "ups kruha" se upravo hladi u kuhinji i iskreno - ne izgleda baš kao ovdje na slici. :)))
Anaaa
03.05.15. u 23:40
line
ni moj nije prvi put tako izgledao ;) slobodno podijeli s nama svoju fotku!
ZorroRi
04.05.15. u 09:21
line
Joj, nisam se sjetila uslikat! Uglavnom, ispalo je izgledom kao malo deblje palaèinke, a ne kao kruhiæi i okusom ne znam kakvo je trebalo biti, ali bilo je prilièno jajastog okusa i meni malo preslano. veæ dok sam radila mi je palo na pamet da moram pitat ovdje koji toèno krem sir (abc?) i kolika je ta žlièica kojom mjeriš prašak za pecivo? Ne znam što je drugo moglo zeznuti stvar.
Anaaa
04.05.15. u 09:59
line
ja sam stavljala onaj Milbona posni sir iz Lidla, ali mislilm da u original recept ide ABC. Meni se cini najveæi problem taj dio gdje sur sa zutanjcima miješaš u bjelanjke koji su u šlagu a pritom se to sve ne smije baš razmljackati veæ treba što više ostati kao šlag. onda taj šlag žlicom prebacuješ kao pogaèice u protvan pa dobiješ ovaj oblik kao na slici
ZorroRi
04.05.15. u 10:06
line
Probala sam "ups kruh koristila i ABC krem sir i ispalo je tako grozno da ono. Stvarno užasno, a sve sam radila kako piše...
lanita98
06.05.15. u 20:26
line
Ja sam radila taj ups kruh sa posnim sirom i bilo je stvarno dobro. Ne sjeæam se omjera sastojaka jer sam radila odokativno
never-give-up
07.05.15. u 07:10
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.04.2015
Piše:
Zorana Jagodić