Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

5 mogućih zdravstvenih krivaca za debljanje kod žena

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Često nam se događa sljedeće: na dijeti smo, redovno vježbamo, ali kilogrami stoje. Ni gore ni dolje. Ono što slijedi je naše nezadovoljstvo, pad motivacije i odustajanje i od fizičke aktivnosti i pravilne prehrane. Što bi moglo biti uzrok ovome?

Niz je medicinskih stanja koja obično uzrokuju debljanje, a neka od tih stanja imaju malo ili nimalo simptoma. Zbog toga je dobra ideja napraviti pregled i pretrage krvi ako ste probali provoditi primjerenu prehranu i redovito trenirati, a s ciljem mršavljenja, no rezultat je izostao.

Neka od sljedećih stanja, poput sindroma policističnih jajnika i nedovoljno aktivne štitnjače, češća su i kod žena. Dakle, isključite navedene i druge zdravstvene probleme, prije nego što zaključite da je mršavljenje u vašem slučaju nemoguće.

Liječenje postojećih stanja može vam uvelike pomoći da dođete do vitkijeg, zdravijeg tijela. Evo pet najčešćih problema koji uzrokuju debljanje, a mogu ostati neotkriveni.

stitnjaca

1. Nedovoljno aktivna štitnjača i njezin utjecaj na debljanje

Ne čudi činjenica da usporena štitnjača može biti krivac za debljanje, jer je upravo ova žlijezda glavni regulator našeg bazalnog metabolizma, navode Sanyal i sur. Usporena i neaktivna štitnjača, odnosno stanje nazvao hipotireoza, česta je kod žena nakon menopauze.

Najčešći uzrok hipotireoze je Hashimotov tiroidizam, autoimuna bolest tijekom koje imunološki sustav napada štitnjaču. Srećom, postoje učinkovita terapija u liječenju ovih poremećaja.

Uz debljanje, drugi simptomi usporednog rada štitnjače uključuju:

 • Suha koža
 • Stalni osjećaj hladnoće
 • Gubitak kose
 • Moždana magla
 • Umor
 • Zatvor
 • Depresija

Međutim, možete imati usporenu štitnjaču i uz debljanje, bilježiti samo još pokoji simptom. Najbolji način na koji možete saznati koliko dobro funkcionira vaša štitnjača je test krvi kojim se mjeri koliko hormona proizvodi vaša štitnjača. Posavjetujte se s liječnikom oko ovih testova te analizirajte rezultate koji će možda otkriti uzrok vašeg zadržavanja tjelesne težine ili debljanja.

2. Depresija

Iako depresija može biti krivac i za debljanje i za mršavljenje, umjerena depresija se češće povezuje s gomilanjem kilograma, navode Fuller i sur.

Depresivne osobe često posežu za hranom kao utjehom. Nakon toga, nakon unosa namirnica punih šećera i praznih kalorija čest je pad motivacije za bilo kakvom aktivnošću. Dodatno, lijekovi za depresiju često doprinose debljanju. Na kraju, kod osoba koje su depresivne, često su povišene razine hormona stresa, a i san je nerijetko jako loš i isprekidan. Dakle, radi se o začaranom krugu koji sa svih strana doprinosi debljanju.

depresija

3. Sindrom policističnih jajnika

Žene u periodu prije menopauze često boluju od sindroma policističnih jajnika, a čak 10% žena ni ne znaju da imaju ovaj zdravstveni problem.

Sindrom policističnih jajnika uzrokovan je viškom androgenih učinka, a mnoge učinke, uključujući debljanje, uzrokuje previše androgena, vrste muškog spolnog hormona, navode Ndefo i sur. Iako i žene imaju androgene u tijelu, žene sa sindromom policističnih jajnika ih imaju previše. Ostali učinci previše androgena uključuju pojačano izbijanje akni i rast dlaka na licu.

Kako prepoznati sindrom policističnih jajnika? Iako ne postoji jedan test koji će otkriti ovo stanje, test krvi, ginekološki pregled i ultrazvuk pomažu u postavljanju dijagnoze. Neki liječnici preporučuju oralne kontraceptive u liječenju sindroma policističnih jajnika, a i mršavljenje će bar donekle pomoći u poboljšanju stanja. Stoga, ako imate neke od navedenih simptoma, svakako posjetite liječnika i odradite potrebnu dijagnostiku.

4. Apneja pri spavanju

Apneja pri spavanju je skupina ozbiljnih poremećaja spavanja u kojima osoba koja spava opetovano prestane disati (apneja) dovoljno dugo da se smanji količina kisika u krvi i mozgu, a poveća količina ugljikova dioksida, opis je koji stoji u medicinskom priručniku.

Osobe koje boluju od apneje često su umorne tijekom dana. Osim toga, radi se o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje može uzrokovati rast krvnoga tlaka i srčane tegobe, pa je važno ovo stanje što prije dijagnosticirati i liječiti.

Iako je apneja češća kod pretilih ljudi koji imaju veće količine masnoga tkiva u području vrata i prsa, niz je dokaza koji potvrđuju da ovo stanje može i dodatno doprinijeti debljanju. Jedan od razloga jest upravo u tom štetnom djelovanju na kvalitetu sna – kad ne spavate dovoljno, hormoni povezani s apetitom (leptin i grelin) ne vladaju kvalitetno osjećajem gladi. Uz to, kad se umorni i nenaspavani, mala je šansa da ćete poželjeti vježbati.

nesanica

5. Lijekovi za liječenje stanja koja uzrokuju debljanje

Mnogi lijekovi često uzrokuju debljanje. Neki od najvjerojatnijih krivaca su steroidi, hormonska nadomjesna terapija, kontracepcijske pilule, antidepresivi, neki lijekovi koji se koriste za kontrolu šećera u krvi, beta-blokatori, lijekovi protiv epileptičnih napada, lijekovi protiv migrene i antihistaminici.

Ako uzimate lijekove i debljate se, obratite se svom liječniku i provjerite mogu li vaši lijekovi biti odgovorni. Debljanje povezano s lijekovima prilično je često. Možda postoji lijek koji vam liječnik može propisati, a koji će imati isto željeno djelovanje ali bez debljanja kao neželjene nuspojave.

Zaključak

Navedena stanja nisu jedina koja mogu biti odgovorna za debljanje, ali su među najčešćima kod žena. Nakon što ovladate svojim zdravljem i riješite ove probleme, ponovo se fokusirajte na zdravu prehranu i redovni trening i rezultati neće izostati.

Vodite brigu o svom snu i upravljanju stresom i budite strpljivi. Promjene će vjerojatno biti spore, ali strpljivost se, kad govorimo o zdravlju, baš uvijek isplati!

sklek

Reference:

 1. Fuller NR, Burns J, Sainsbury A, Horsfield S, da Luz F, Zhang S, Denyer G, Markovic TP, Caterson ID. Examining the association between depression and obesity during a weight management programme. Clin Obes. 2017 Dec;7(6):354-359.
 2. Ndefo UA, Eaton A, Green MR. Polycystic ovary syndrome: a review of treatment options with a focus on pharmacological approaches. P T. 2013;38(6):336-355.
 3. Does Sleep Apnea Cause Weight Gain? Here’s What You Need to Know. Dostupno na: Sleep Center of Middle Tennessee. Pristupljeno 28. siječnja 2021.
 4. Baba Y, Refaey M. Polycystic ovarian syndrome. Dostupno na: Radiopaedia. Pristupljeno 28. siječnja 2021.
 5. Sanyal D, Raychaudhuri M. Hypothyroidism and obesity: An intriguing link. Indian J Endocrinol Metab. 2016 Jul-Aug;20(4):554-7.
 6. Murphy JM, Horton NJ, Burke JD Jr, Monson RR, Laird NM, Lesage A, Sobol AM. Obesity and weight gain in relation to depression: findings from the Stirling County Study. Int J Obes (Lond). 2009 Mar;33(3):335-41.

Objavljeno 15.02.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!