Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Stručnjaci predviđaju: 10 trendova koji će dominirati fitnessom u 2019!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Američki koledž za sportsku medicinu već 13. godinu zaredom provodi veliko istraživanje među fitness profesionalcima o trendovima u fitness industriji. Prateći rezultate, iz godine u godinu, može se proučavati način razvoja ove brzorastuće industrije, ali i porast ili smanjenje interesa za pojedine grane fitnessa. Često je upravo ovaj izvještaj smjernica stručnjacima u fitness industriji u koje grane treba ulagati, kako bi se ubuduće stekla komparativna prednost pred konkurencijom.

Istraživanje se svake godine objavljuje u časopisu Health & Fitness Journal. U istraživanju je sudjelovalo preko 2000 fitness stručnjaka, a istraživanje je trajalo šest tjedana.

Za razliku od prošle godine, ove godine se na popisu 20 najvećih trendova koje očekujemo u 2019. nisu našli mnogi programi i metode vježbanja, a njihov interes zaista s prolaskom tekuće godine opada. 

fitness sat

10 fitness trendova u 2019.

Ovo je prvih 10 trendova koji će dominirati fitness svijetom u 2019. godini:

1. Fitness uređaji

Pod fitness uređajima podrazumijevaju se fitness uređaji, pedometri, pametni satovi, monitori otkucaja srca i uređaji za praćenje GPS-a. Ovi uređaji koriste se u praćenju treninga, a po mnogima su i izvrsna dodatna motivacija za aktivniji način života.

2. Grupni trening

Voditelji drugih treninga uče, vode i motiviraju polaznike grupnog treninga kroz planirane trenažne jedinice. Njihov cilj je učinkovita tjelesna aktivnost primjerena različitim razinama fitness spremnosti, pri čemu se trener prilagođava različitim pojedincima i njihovim specifičnim zahtjevima.

3. HIIT

Ova vrsta treninga podrazumijeva, kako im samo ime kaže, visokointenzivne intervalne treninge nakon kojih slijede kraći periodi pauze. Znanost je potvrdila da je upravo HIIT najučinkovitiji trening za topljenje viška masnoga tkiva, što dodatno doprinosi njegovoj popularnosti u zadnjim godinama.

hiit

4. Fitness programi za starije osobe

Fitness je prestao biti aktivnost kojom se bave samo mlađi naraštaji, budući da je potvrđen pozitivan utjecaj ove vrste fizičke aktivnosti na produljenje životnog vijeka i vitalnosti. Programi namijenjani starijim populacijama poboljšavaju kvalitetu njihovog života i čuvaju ih od bolesti povezanih sa starenjem.

5. Trening vlastitom težinom (bodyweight)

Bodyweight trening, odnosno trening vlastitom težinom je kombinacija varijabilnog treninga snage vlastitom težinom i neuromotoričkih pokreta. S obzirom da za ovu vrstu treninga nije potreban niti jedan rekvizit, jako je popularan u osmišljavanju treninga kod kuće.

6. Zapošljavanje certificiranog fitness trenera

U sve velikom broju fitness trenera s više ili manje obrazovanja, certificirani fitness treneri s različitim vrstama certifikacija sve više dobivaju na cijeni jer se ističu pred komkurencijom svojim znanjem te razinom i širinom obrazovanja.

joga

7. Joga

Joga je već nekoliko godina „hot“ tema u fitness svijetu, a predviđa se da će tako ostati i u sljedećoj godini. Pod ovim se podrazumijevaju različite forme joge, od power joge, jogilatesa, hot joge i sl.

8. Osobni trening

Ovaj trend nastavlja biti jako značajan u fitness svijetu posebno od uvođenja online treninga čime je ova vrsta vođenja postala dostupna puno širem broju ljudi. Rad „1 na 1“ uz provedbu mnogih testiranja i individualiziran oblik rada i dalje je izbor mnogih jer podrazumijeva i dodatnu motivaciju i odgovornost koju imaju i klijent i trener.

9. Funkcionalni trening

Korištenje treninga s ciljem poboljšanja ravnoteže, koordinacije, snage i izdržljivosti koje su primjenjive u svakodnevnim aktivnostima je ono što je dominantna karakteristika funkcionalnog treninga. Ova vrsta treninga posebno je tražena u radu sa starijim osobama jer im olakšava svakodnevno funkcioniranje koje može biti otežano.

10. Trening je lijek

Pod ovim nazivom poznata je globalna inicijativa koja naglasak stavlja na obrazovanju i obuci liječnika primarne zdravstvene skrbi da uključe fizičku aktivnost i smjernice o njenoj provedi kao dio terapije u liječenju i prevenciji niza bolesti. Također, inicijativa potiče uključivanje liječnika u aktivnosti na lokalnoj razini koje povećavaju svijest građana o važnosti fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu.

osobni trener

Na pozicijama 11-20. nalaze se: zdravstveni/wellness coaching, trening za gubitak viška kilograma, vježbačke mobilne aplikacije, rekviziti za mobilnost/miofascijalnu masažu, zdravstvene promocije i programi treninga na radnom mjestu, mjerenja trenažnih učinaka, aktivnosti na otvorenom, licenciranje za fitness stručnjaka, osobni treninzi u manjim grupama i postrehabilitacijske grupe.

Trendovi koji su bili predviđeni u 2018. godini, a koji su u 2019. ispali s popisa su: trening za djecu, pilates, treningzi bazirani na plesu, grupni treninzi koji se baziraju na borilačkim vještinama, treninzi u vodi i sl.

Izvor:

Objavljeno 15.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!