Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

10 promjena životnih navika za dobrobit vaše djece

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pomaganje djeci u gubljenju težine zahtijeva predanost cijele obitelji. Vašem će djetetu biti lakše prihvatiti – možda čak i prigrliti – promjene u prehrambenim navikama i razini aktivnosti ako kroz to ne prolazi samo.

Ovi savjeti nisu samo za obitelji koje se bore s pretilošću. Svi mogu profitirati od zdrave prehrane i fizičke aktivnosti.

1. Krećite se 1h dnevno

Pomognite djeci da u dnevni raspored uključe barem 60 minuta aktivnosti svaki dan. To može biti 20 minuta šetnje u i iz škole, 15 minuta igre na igralištu i 25 minuta npr. košarke. pobrinite se da dijete ima svu potrebnu opremu (kao što su štitnici, kaciga i sl.), ali i zapamtite da većina aktivnosti zahtijeva malo ili ništa opreme.

Rolanje žena i dijete

2. Napravite zalihe voća i povrća

Ohrabrite dijete da jede 5 ili više puta dnevno. Na taj ćete način zamijeniti nezdrave grickalice obrocima punim vitamina i antioksidanata. Pokušajte «dugin izazov»: koliko voća i povrća različitih boja može pojesti u danu, tjednu.

3. Budite uzor

Ukažite djetetu vlastitim primjerom tako što ćete izabrati zdravu prehranu i baviti se tjelovježbom. Ne morate postati maratonac preko noći, ali šetnja nakon večere ili tečaj joge pomaže. Izazovite sami sebe da se što manje koristite autom, a što više biciklom i nogama.

4. Izbacite zaslađena pića

Zamijenite gazirana pića za vodu, mlijeko ili juice (ali ograničite količine juicea na 1dcl do 2dcl jer sadrži prirodne šećere i pun je kalorija).

5. Ograničite vrijeme pred ekranom

Ugasite TV (ili kompjuter, igraću konzolu) nakon najviše 2h dnevno. Na taj način imate više vremena za fizičke aktivnosti.

6. Doručkujte svaki dan

Doručak znači da djeca neće pribjeći grickalicama koje su pune praznih kalorija jer su gladna. Jutarnji bi obrok trebao sadržavati: žitarice od punog zrna, voće i proteine. Preskakanje obroka nikome ne pomaže.

7. Izbacite TV iz spavaće sobe

Djeca koja imaju TV u sobi češće provode vrijeme pred njim nego da se vani igraju. Televizoru je mjesto u zajedničkoj prostoriji gdje lakše možete nadzirati korištenje. Još bolja opcija je da ga premjestite u kabinet s vratima koji ćete otvarati samo po potrebi.

8. Jedite kući

Da, možete se zdravo hraniti u restoranima i čak i u lokalima s brzom hranom, ali lakše je paziti na masnoće i kalorije koje konzumirate ako hranu sami pripremite.

9. Redefinirajte tjelovježbu

Fizička aktivnost ne mora značiti samo organizirani sport. Kućanski poslovi, poslovi u vrtu, igranje na igralištu, sve to drži djecu u pokretu.

Djeca uče plivati

10. Navijajte za svoje dijete

Curicama je potrebno više ohrabrivanja da ostanu aktivne i u pokretu. Hvalite djecu za male napore i uložen trud, ne samo za rezultate.

Objavljeno 26.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!