Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Odlazak najpoznatijeg fitness gurua Jack Lalanne-a

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Jedini način da štetite svome tijelu je da ga ne koristite! Ovo je samo jedna u nizu poznati rečenica Jacka LaLannea, legende koja je u svijetu poznatija kao otac modernog fitnessa te tvorac najdugovječnije televizijske emisije posvećene vježbanju, dok ga u Hrvatskoj pamtimo ponajviše po reklami za sokovnik.

Jack Lalanne

Ovaj pionir američkog fitnessa i TV ikona, koji je 2006. godine izjavio da si ne može dozvoliti smrt jer bi to pokvarilo njegov imidž, preminuo je u nedjelju, 23. siječnja u 97. godini, u svom domu u kalifornijskom Morro Bayu, od respiratornih problema nakon što je obolio od upale pluća. Njegov agent Rick Hersh je rekao da je otac modernog fitnessa do svog posljednjeg dana vježbao te se hranio zdravo.

Jack Lalanne, rođen je 26, rujna 1914. u San Franciscu te osim što je bio cijenjen kao najpoznatiji fitness trener, motivacijski govornik te stručnjak za prehranu, kroz svoju karijeru stekao je mnoga priznanja za dostignuća iz područja kiropraktike i bodybuildinga.

Kao dijete, bio je ovisnik o šećeru i brzoj i nezdravoj hrani, što mu je zadavalo brojne emocionalne i fizičke probleme. Život mu se promijenio kad je s 15 načuo Paul Braggov govor (poznati američki nutricionist ) o zdravlju i zdravoj prehrani, što je na Jacka ostavilo snažan dojam te ga motiviralo da se usredotoči na vlastite prehrambene navike i vježbanje. Rekreacija je postala njegov život te je počeo je živjeti za tjelovježbu.

Jack LaLanne karijeru je počeo 1936. kao fitness trener u Oaklandu, u vrijeme kada je bilo nezamislivo da muškarci dižu utege ili da žene uopće vježbaju. Otvorio je vlastiti fitness centar u sklopu kojeg je postojala dvorana za vježbanje i zdravljak kako bi se mogao u potpunosti posvetiti poticanju ljudi na vježbanje i zdravu prehranu. Bio je to revolucionaran potez jer liječnici tog doba smatrali su da vježbanje s utezima može uzrokovati srčani zastoj te smanjiti seksualni nagon, dok se za žene koje vježbaju smatralo da će izgledati muškobanjasto i postati neatraktivne.

Nakon toga fitness ludilo zahvatilo je cijele Sjedinjene Američke Države. Osamdesetih godina već je bilo više od 200 Jack LaLanne klubova zdravlja u SAD, da bi naposljetku bili prodani tvrtki koja je kasnije poznata kao Bally Total Fitness. LaLanne je razvio i sprave za vježbanje koje se i danas koriste, pojavljivao se u videima i pisao knjige.

S pojavom televizije i njezinih prvih žrtava koje su počele mlohavljeti na kauču, kreće i s pokretanjem vlastite TV emisije u kojoj je domaćicama objašnjavao kako da vježbaju i pravilno se hrane. U svojem programu promovirao je vježbe za koje nije bila potrebna posebna oprema, samo stolica i ručnik. Emisija se emitirala svakodnevno pune 34 godine. U jednoj od tih emisija demonstrirao je svoju snagu tako što je sa 43 godine napravio 1000 sklekova u 23 minute, a sa 60 godina plivao od otoka Alcatraz do Ribarskog gata u San Franciscu i to sa lisicama na rukama i brodom privezanim za njega. Deset godina kasnije je izveo sličan performans, samo u luci Long Beach.

Jack Lalanne

Njegova misija oduvijek je bila jednostavna: pomoći ljudima da pomognu sami sebi kako bi se osjećali bolje, izgledali ljepše i živjeli dulje. Tijekom svoje 70-godišnje karijere pomagao je ljudima da unaprjeđenjem vlastitog zdravlja i životnih navika unaprijede svoje živote te bi često ponavljao- "Exercise is king, nutrition is queen, put them together and you have a kingdom!" Također vjerovao je da ako nešto želimo postići u životu da moramo imati ciljeve - "Anything in Life is Possible, if YOU Make it Happen!”.

Globalnu slavu stekao je i sa svojim sokovnikom “Jack LaLanne Power Juice” koji je neumorno promovirao dugi niz godina, ali i time što je zagovarao vrijednosti sirovog voća i povrća.

Bivši kalifornijski guverner Arnold Schwarzenegger rekao je kako je LaLanne zaslužan zbog toga što je vježbanje postalo popularno u kućama.

Objavljeno 26.01.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!