Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Početnička neugodnost: Zašto me noge svrbe tijekom trčanja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Priznajem, trčim vrlo rijetko, no kad god krenem trčati, vrlo brzo osjećam svrbež u nogama. Najčešće me svrbe natkoljenice. Ako ustrajem u redovnom trčanju, taj svrbež se nakon nekog vremena izgubi, a ako uzmem pauzu od trčanja pa ponovo krenem, ponovo se pojavi.

Naravno, ova pojava me zainteresirala pa sam je prokomentirala s drugim vježbačima i doznala da ih je dosta doživjelo isti osjećaj nakon što su počeli trčati. No, to nije bilo dovoljno pa sam išla „kopati“ po literaturi da doznam što se zapravo događa u mojim nogama da izaziva taj svrbež.

trcanje

Zašto nas noge svrbe tijekom trčanja?

Prije svega valja znati što se događa u ljudskom tijelu kad se krene s provedbom neke nove aerobne aktivnosti. Kad dovoljno intenzivno vježbate da podignete puls i održite ga povišenim neko dulje vrijeme, mišići zahtijevaju više kisika kako  bi mogli odraditi zadatak koji je pred njih stavljen. Da bi se to osiguralo potrebna je ubrzana cirkulacija.

Prvi odgovor tijela na aerobnu aktivnost, u ovom slučaju trčanje, je vazodilacija, odnosno širenje krvnih žila kako bi se veća količina krvi dopremila u tijelo.

Slikovito, zamislite da su krvne žile u vašim mišićima kao gradske prometnice, a kad počnete trčati, na cesti je veći promet i stvara se gužva. Žile nisu mehanički navikle na takvo širenje te bi to moglo dovesti do pritiska na neko živčano tkivo u mišićima ili drugim mehanoreceptorima. To može izazvati taj osjećaj svrbeža.

Baš kao što je to i kod mene slučaj, osjećaj svrbeža se gotovo redovno javlja u nogama jer tijekom trčanja upravo noge odrađuju većinu posla, odnosno mišići nogu zahtijevaju najviše kisika i, sukladno tome, najbrži cirkulaciju.

trcanje

Može li nešto drugi bitu uzrok svrbeža?

Ako vas noge svrbe tijekom trčanja, to je fiziološka adaptacija koja će trajati par tjedana i nakon toga, s vašim redovnim trkačkim treninzima, iščeznuti. Naime, nakon nekog vremena, tijelo se privikne na pojačan pritisak u krvnim žilama, a i tijelo doživi i druge adaptacije, poput promjena na postojećim žilama i stvaranja novih kapilara koje pomažu u smanjenju onih gore opisanih gužvi.

No, ako primijetite da svrbež počinje dugo nakon što ste se već navikli na trčanje - osobito ako primijetite da ga prati i osip - možda imate stanje zvano kolinergična urtikarija (urtikarija izazvana vježbanjem). Iako, liječnici nisu sigurni točan uzrok ovoga stanja, vjeruje se da je povezan s pojačanim odgovorom ili osjetljivošću alergijskih mastocita.

Kolinergična urtikarija se pojavljuje nedugo nakon što srčani otkucaji i tjelesna temperatura krenu rasti tijekom aktivnosti te se osoba krene znojiti. Puno se češće javlja kod bržeg trčanja nego kod umjerene aktivnosti, poput primjerice hodanja.

Uz osjećaj svrbeži, javljaju se vrućina i osip koji najčešće izgleda kao plikovi, crvene mrlje ili žuljevi. Iako se može pojaviti bilo gdje na tijelu, najčešće se ovaj osim javlja na torzu.

Stoga, kako razlikovati običnu tjelesnu adaptaciju na trčanje od kolinergične urtikarije? Upravo je osip najveći znak po kojem se može ovo svoje razlikovati jer je on prvi simptom ovoga stanja. Dodatno, kod adaptacije, svrbež se javlja odmah na početku trčanja, odnosno trkačkih treninga. Istovremeno, urtikarija se javlja nakon što se tijelo već adaptiralo na trčanje, a može se pojaviti i nakon što već mjesecima redovno trčite.

Ukoliko sumnjate na kolinergičnu urtikariju, savjetujem da posjetite liječnika dermatologa kako bi se potvrdilo da ne bolujete od sličnoga, ali puno ozbiljnijeg stanja, vježbanjem uzrokovane anafilakse koja uz svrbež i osip za simptome ima i mučninu, želučane smetnje i slabost.

svrbez

Može li se spriječiti ovaj svrbež tijekom trčanja?

Ako osjećate svrbež u nogama, a nemate nijedan od drugih gore navedenih simptoma te ste tek krenuli s aerobnom aktivnošću, poput trčanja, vjerojatno se radi samo o fiziološkoj adaptaciji na novu vrstu aktivnosti. Već kroz par tjedana redovne aktivnosti, taj osjećaj će nestati, no dok traje jednostavno ga morate pretrpjeti.

Prihvatite da se jednostavno radi o osjećaju koji morate pretrpjeti na putu da budete iskusan i redovan trkač. Kako biste izbjegli da se ovaj osjećaj ponavlja, jednostavno – nemojte uzimati dulje pauze od trčanja, već budite redovni pa ćete, uz sve druge zdravstvene prednosti trčanja, riješiti se i tog neugodnog svrbeža.

Objavljeno 25.07.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!