9 kratkih savjeta za pravilan način trčanja!

Image

Poboljšavanje vašeg načina trčanja može vam pomoći da trčite brže, efektnije i s manje pritiska na vaše tijelo. Slijedite ove savjete da biste usavršili svoj način trčanja.

Gledajte naprijed

Vaše oči trebale bi biti fokusirane na tlo oko 3 do 6 metara ispred vas. Ne zurite u vaša stopala. Ne samo da je ovo pravilan način trčanja, nego je i sigurniji način trčanja jer možete vidjeti što nailazi.

Trčite sredinom stopala

Nemojte trčati na prstima ili na petama. Ako trčite na prstima, vaši će se listovi brzo stisnuti ili umoriti i može vam izazvati bol u potkoljenici. Ako doskočite na pete znači da ste napravili prevelik korak i da se lomite, što troši energiju i može izazvati ozljede. Pokušajte trčati sredinom stopala i onda se krećite prema prednjem dijelu prstiju.

Trčanje

Držite ruke u visini struka

Pokušajte držati svoje ruke u visini struka, na mjestu gdje bi mogle lagano dodirivati kukove. Vaše bi ruke trebale biti pod kutem od 90 stupnjeva. Neki početnici imaju tendenciju da drže ruke visoko pokraj prsiju, pogotovo kad se umore. Ironično, tako se zapravo više umarate i počinjete osjećati zatezanje i tenzije u ramenima i vratu.

Opustite ruke

Dok trčite, opustite ruke što je više moguće. Možete lagano stisnuti šake, kao da držite jaje i ne želite ga razbiti. Nemojte čvrsto stisnuti šake jer to može dovesti do zatezanja u rukama, ramenima i vratu.

Provjerite stav

Držite vaš stav ravnim i uspravnim. Vaša glava bi trebala biti podignuta, leđa ravna i ramena u ravnini. Provjerite vaš stav s vremena na vrijeme. Kada ste umorni pri kraju trčanja, često se događa da se malo savijate, što opet može dovesti do bolova u vratu, ramenima i donjem dijelu leđa. Kada se osjetite mlitavima, isprsite se i uspravite.

Opustite i svoja ramena

Vaša ramena trebala bi biti opuštena i u pravilnom okviru ili da su usmjerena prema naprijed, a ne savinuta prema unutra. Ako ih previše zaokružite unaprijed, pluća vam se mogu stisnuti i otežati vam disanje.

Rotirajte ruke iz ramena

Trebali biste zamahivati vašim rukama naprijed i nazad iz vašeg ramenog zgloba, a ne iz lakta.

Trčanje

Nemojte poskakivati

Pokušajte držati vaš korak bliže tlu i fokusirajte se na brzu izmjenu koraka. Previše kretanja gore-dolje je potraćena energija i može teško pasti na vaš donji dio tijela. Što se podižete više od tla, veći ćete šok trebati upiti kada doskočite na tlo i noge će vam se brže umoriti.

Držite ruke sa strane

Izbjegavajte zamahivanje rukama s jedne strane na drugu. Ako vam ruke prelaze preko prsa, veća je vjerojatnost da ćete osjetiti mlitavost, što znači da ne dišete dovoljno. Zamislite vertikalnu liniju koja vaše tijelo dijeli napola – vaše ruke ne bi je trebale prijeći.

Objavljeno 21.03.2011.

Fitness.com.hr trgovine i webshop

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva potražite u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu i u Fitness.com.hr webshopu. Najveća ponuda rekvizita, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!