Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Najnovija studija: Trčanje, čak i vrlo kratko, povezano je s 27% nižim rizikom od prijevremene smrti!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Stotine se studija bavi trčanjem te pozitivnim utjecanjima ove tjelesne aktivnosti na zdravlje i dugovječnost. Osim što doprinosi boljoj kondiciji, gubljenju viška kilograma i aerobnom kapacitetu, trčanje doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava, boljem raspoloženju te ukupno, boljoj kvaliteti života.  

Studija koju su proveli Miller i sur pokazala je da trčanje doprinosi smanjenju stresa te čuva mozak, dok druge studije pokazuju da trčanje usporava starenje.

U najnovijoj studiji provedenoj u Australiji znanstvenici su se pozabavili hipotezom da trčanje može utjecati na produljenje životnog vijeka, ali i pokušali odgonetnuti hoće li više trčanja donijeti bolju zaštitu te koliko i kako trčanje utječe na bolesti popust kardiovaskularnih i karcinoma.

S tim ciljem autori su napravili detaljnu analizu postojećih studija i svoje zaključke iznijeli u uglednom časopisu British Journal of Sports Medicine.

trcanje

Čak i minimalno trčanja je bolje nego ništa

Analiza je uključila 14 studija u kojima je sudjelovalo preko 230 tisuća ispitanika. Kako stoji u zaključku studije, postoji poveznica između čak i najmanje količine trčanja i 27% sniženog rizika od preuranjene smrti, od bilo kojeg uzroka. Ovo otkriće jednako se odnosi na muškarce i žene.

Dodatno, autori su povezali trčanje s 30%-tno smanjenim rizikom od smrti povezane s kardiovaskularnim bolestima te 23%-tno smanjenje rizika od smrti povezane s nekom vrstom karcinoma.

Značajna veza između trčanja i preuranjene smrti odnosi se čak i na osobe koje su trčale samo jednom tjedno, pa čak i manje učestalo. Osobe koje su trčale brzinom manjom od 9,7 km/h te osobe koje su tjedno trčale manje od 50 minuta također su bilježile ove pozitivne utjecaje i smanjen rizik od smrti.

Iako Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje najmanje 150 minuta umjerene aktivnosti ili 75 minuta aktivnosti višeg intenziteta tjedno, ističu autori, čini se da i s manjom količinom trčanja doprinosimo zdravlju.

No, autori ističu da nije potvrđena teza da više trčanja ima i povećane pozitivne učinke, u usporedbi s manjom količinom. Stoga, budući da čak i najmanja količina trčanja tjedno ima pozitivne utjecaje na zdravlje i dugovječnost, izdvojite vrijeme i doprinesite svom zdravlju i duljem životnom vijeku.

trcanje

Reference:

  1. Miller RM, Marriott D, Trotter J, Hammond T. i sur. Running exercise mitigates the negative consequences of chronic stress on dorsal hippocampal long-term potentiation in male mice. Neurobiology of Learning and Memory. Volume 149, March 2018, Pages 28-38
  2. Pedišić Ž, Shrestha N, Kovalchik S, Grgić J. i sur. Is running associated with a lower risk of all-cause, cardiovascular and cancer mortality, and is the more the better? A systematic review and meta-analysis. British Journal of Sports Medicine Published Online First: 04 November 2019.

Objavljeno 12.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!