Vrbovica - moćan prirodni lijek za prostatu

Image

Vrbovica (Epilobium pariflorum L.), u narodu poznata i kao svilovina, mala ili bijela mlječika, kiprovina, crveni noćurak te vrbova ružica još je jedan moćan prirodni lijek, na glasu kao najkvalitetniji biljni pripravak za liječenje poremećaja prostate (različitih oblika upala, infekcija te karcinoma) kod muškaraca po čemu je cijenjena u cijeloj Europi, a posebno u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Francuskoj.

Njena ljekovita svojstva u svijetu su poznata od davnina pa su je tako koristili mnogi drevni narodi u razne svrhe, od liječenja vojnika na teritoriju stare Njemačke, Rusije, Tibeta te Mongolije, do zaštite kože i čaja protiv zatvora kod američkih Indijanaca. Unatoč tome, ova vrijedna biljka tijekom vremena pada u zaborav iz kojeg ju izvlači austrijska travarka Marija Treben te je ponovo stavlja na sam vrh ljekovitih biljaka.

Vrbovica raste na području Sjeverne Amerike i istočnih i središnjih dijelove Europe. Dolazi nam u više vrsta pa je jako rasprostranjena biljka, a potrebno je dobro razlučiti koje su od tih vrsta ljekovite. Cvate tijekom ljetnih mjeseci, i to pretežito na šumskim čistinama, među borovima uz šumske putove, uglavnom u crnogoričnim i listopadnim šumama. Krase je cvjetovi roze boje u različitim nijansama, od žarko roze do skoro bijele boje.

vrbovica

Ljekovita svojstva vrbovice

Ova biljka nije bez razloga toliko cijenjena - u sebi sadrži veliku količinu ljekovitih tvari koje preko svojih antivirusnih, antibakterijskih i protuupalnih svojstava djelotvorno utječu na naš organizam.

Tako vrbovica sadrži:

 • bioflavonoide
 • kvercetin
 • miricetin
 • sitosterol
 • karoten
 • veliku količinu vitamina C

Bioflavonoidi pomoću svojih antioksidativnih svojstava usporavaju razvoj karcinoma, kvercetin svoje moćno djelovanje ostvaruje kod upala i srčanih oboljenja, sitosterol snizuje visoki kolesterol, a vitamin C uz keratin, nosi zasluge za pravilan razvoj tkiva te zdravlje kože i očiju.

vrbovica

Zbog navedenih moćnih svojstava, vrbovica se pokazala uspješnom u liječenju:

 • benigne hiperplazije prostate,
 • prostatitisa, akutnog prostatitisa
 • inkontinencije
 • bolesti mjehura i bubrega (upale, tumori itd.) te bolnih menstruacija kod žena
 • upornih bakterijskih infekcija u mjehuru i mokraćnim kanalima

Naročito se pokazala efikasnom kod problema s mokrenjem kao posljedicom uvećanja i upale prostate, ali pomaže i kod drugih tegoba vezanih za prostatu, posebno kod akutnog prostatitisa izazvanog bakterijama te tijekom postoperativnog perioda za brži oporavak od operacije.

Također, pokazala se izuzetno djelotvorno kod oba spola pri rješavanju problema inkontinencije, odnosno nekontroliranog mokrenja, a iako se najčešće koristi kao čaj za liječenje prostate dokazano je da pomaže i ženama pa se tako u posljednje vrijeme sve češće preporučuje za ublažavanje bolnih menstruacija i drugih ženskih tegoba.

Iako je djelotvorna i sama, vrbovica se dobro snalazi i u raznim čajnim mješavinama, i to u onima s listom i korijenom koprive, kantarionom te kamilicom.

Osim navedenih dobrobiti kojima se diči, ova zanimljiva biljka još je jedna u nizu biljnih čuvara zdravlja kože pa nam za njeno čišćenje služi mast ili tonik koji se izrađuju od iste. Ipak, najčešće se koristi čaj koji se za probleme s prostatom, ali i bubrezima pokazao učinkovitijim od čaja od brusnice, poznatog po svojim pozitivnim učincima na urinarni trakt.

vrbovica

Čaj od vrbovice

Osim što se najčešće koristi za liječenje prostate, najčešćeg zdravstvenog problema kod muškaraca u zrelijoj dobi, te kod raznih problema s bubrezima, čaj od vrbovice koristi se i za rješavanje problema s probavom pa je tako koristan u slučajevima krvarenja iz debelog crijeva, a može rješiti i problem proljeva i iritacije crijeva. Također, čaj se preporučuje ženama za smanjivanje tegoba u fazi menstrualnog ciklusa.

Sama priprema čaja vrlo je jednostavna. Ako već imate iskustva s branjem biljaka te želite sami ubrati listove vrbovice kako bi ste ga pripremili, potrebno ih je ubrati tijekom ljetnih mjeseci pa sve do listopada.

Tako ubrane cvjetove treba sušiti na toplom i prozračnom mjestu u hladu, nakon sušenja ih usitniti te pohraniti u staklenu posudu. Ako smatrate da se nećete dobro snaći sami, gotove sušene listove možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane ili biljnim ljekarnama.

Čaj pripremite tako da 1 čajnu žličicu suhe vrbovice stavite u 2 dcl vruće vode te pustite da odstoji 5 minuta, nakon čega ga procijedite i zasladite po želji. Dobro je piti 2 šalice dnevno, ujutro natašte i navečer prije spavanja.

Kao što je to čest slučaj kod biljnih pripravaka treba biti oprezan pa se čaj od vrbovice ne preporučuje trudnicama i dojiljama te maloj djeci. Ako iz nekog razloga niste sigurni u sigurnost konzumacije ovog pripravka, prije se posavjetujte s vašim liječnikom ili ljekarnikom.

Objavljeno 18.10.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!