Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako pobijediti menstrualne bolove  – isprobajte 5 Yoga vježbi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Većina žena tijekom onih dana u mjesecu pribjegavaju pilulama, ne bi li ublažile sve neugodne fiziološke promjene koje ih tada prate, no, bez obzira na jačinu menstrualne boli, postoje i prirodni načini kojima se bol može znatno smanjiti ili barem možete smanjiti napetost koju tada osjećate. Zato isprobajte ovih pet yoga vježbi u nastavku, koje će vam pružiti bolje raspoloženje i veću opuštenost.

Sjedeći pretklon prema naprijed (Paschimottanasana)

Vježba Sjedeći pretklon naprijed, otvara stražnji dio tijela, isteže leđa i stražnju ložu te masira unutarnje organe, što pomaže ublažiti menstrualne bolove. Ujedno smiruje glavobolju i tjeskobu te smanjuje umor.

Vježba:

U sjedećem položaju s ravnim leđima ispružite spojena bedra ispred sebe i zategnite stopala. Kroz udah posegnite dlanovima prema stropu i još više izdužite kralježnicu a na izdah aktivirajte trbuh i spustite se u pretklon prema naprijed i dolje, zadržavajući kralježnicu što više izduženu.

Dlanovima obuhvatite stopala i ostanite u tom položaju 5 dugih udaha i izdaha kroz nos. Kroz udah se vratite u početni položaj.

Ako ne možete ispružiti bedra a da vam kralježnica u sjedećem položaju ostane izdužena, savinite koljena koliko je potrebno ili se sjednite na povišen jastuk ili deku.

Čučanj (Malasana)

Poza jogijskog čučnja otvara kukove i donji dio leđa - što opušta mišićnu napetost  tijekom menstruacije. Ujedno stimulira metabolizam i probavne organe.

Vježba:

U stojećem položaju sa šire razmaknutim bedrima i vanjskom rotacijom od kukova do stopala, polako savijajte koljena - zadržavajući ih otvorenima što više u suprotne strane te spuštajte kukove prema tlu. Dok vam kralježnica ostaje izdužena, postavite laktove s unutarnje strane bedara i lagano ih pritisnite prema van, a dlanove spojite ispred prsnog koša.

U tom položaju s punim stopalima na podlozi, dišite 10 dubokih udaha i izdaha kroz nos.

Ako ne možete održati balans u čučnju, oslonite se s leđima o zid.

Luk (Dhanurasana)

Ova poza je izvrsna u borbi protiv respiratornih tegoba, zatvora te ujedno pomaže ublažiti bolove u leđima, umor, anksioznost i najvažnije - menstrualnu nelagodu.

Vježba Luk isteže cijeli prednji dio tijela: gležnjeve, bedra, prepone, trbuh, prsa i vrat, pomaže poboljšati držanje i jača mišiće leđa. Dodatna prednost je što se njenim izvođenjem čitava težina tijela prebacuje na pupak što stimulira organe trbuha. Ta stimulacija pomaže olakšati grčeve i regulirati protok krvi i iz maternice što ublažava bolove i nadutost koji su uobičajeni u periodu mjesečnice.

Vježba:

Legnite na trbuh i razmaknite bedra širine kukova. Savinite koljena i pokušajte s dlanovima prihvatiti vanjske strane gležnjeva. Kroz udah istovremeno podignite prsa i kukove s poda i imajte osjećaj kao da se protežete u suprotne strane, radije nego da se dižete visoko gore.

Zadržite pozu luka 15-20 sekundi i probajte se opustiti udišući i izdišući kroz nos. Kroz izdah se spustite u početni položaj.

Ako imate visok krvni tlak te ozljede vratne ili lumbalne kralježnice, ne izvodite ovu vježbu.

Deva (Ustrasana)

Deva je savršena za ublažavanje menstrualnih nelagoda jer pomaže kod respiratornih problema i blagih bolova u leđima te pozitivno utječe kod umora i anksioznosti. Baš kao i Luk, Deva predstavlja asanu koja također proteže prednji dio tijela: gležnjeve, bedra, prepone, trbuh i prsa. Ujedno stimulira trbušne organe, povećavajući protok krvi u maternicu, što ublažava bolove i pomaže tijelu da se opusti.

Vježba:

Kleknite na prostirku i čvrsto potisnite potkoljenice u nju. Položite dlanove s prstima rotiranima prema dolje sa svake strane zdjelice. Zatim podvucite trticu dolje i naprijed, dok istovremeno zadržavate gornji dio tijela uspravnim i izduženim te kroz udah lagano zabacite glavu nazad s pogledom prema gore. Nježno se nagnite prema nazad formirajući unutarnji luk s leđima. Ako osjećate da ste u ugodnom položaju, položite dlanove na tabane kako biste osigurali dodatan potporanj i istezanje. Trebali biste osjećati istezanje od brade do prepona.

Zadržite položaj 15-20 sekundi, pa se kroz izdah vratite u početni položaj.

Ako često imate glavobolju, visoki krvni tlak ili probleme s vratnom i lumbalnom kralježnicom, izbjegavajte ovu vježbu.

Riba (Matsyasana)

Ova poza je baš kao i prethodne dvije odlična u borbi protiv umora, menstrualnih bolova i anksioznosti. Pomaže stimulirati želudac i trbuh, što smanjuje probavne smetnje i osjećaj nadutosti. Također isteže mišiće vrata, prsa, kukova i bedara, dajući vam instant olakšanje od mišićnih bolova povezanih s menstruacijom.

Vježba:

Legnite na leđa s ispruženim nogama širine kukova te položite ruke na podlogu s obje strane uz bedra. U isto vrijeme podignite kukove prema stropu i postavite ruke ispod pripadajućeg kuka. Kroz izdah, savinite laktove i gurnite prsa od podloge te lagano zabacite glavu i vrat nazad – pritom pazite na izdužen donji dio leđa i vratnu kralježnicu.

Zadržite pozu pet sporih brojanja – udahom i izdahom kroz nos te se kroz udah vratite u početni položaj.

Ako imate visoki krvni tlak ili probleme s vratnom i lumbalnom kralježnicom, izbjegavajte ovu vježbu.

Kada pred početak mjesečnice, počnete osjećati tjelesne promjene poput nadutosti, laganih bolova ili grčeva, isprobajte ovih 5 yoga vježbi i vratite dobar osjećaj koji zaslužujete.

Objavljeno 07.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!