Akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Vježbe za cirkulaciju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Naporno radite, po cijele dane tijelo vam je u istim položajima, a o tjelovježbi u teretani sanjate već mjesecima? Niste jedini, današnja užurbanost tjera nas da u uredima provedemo i više od 12 sati, a ukoliko firma u kojoj radite nije opremljena teretanom u kojoj se možete izgubiti sat vremena i poraditi na fizičkom zdravlju, vaš je organizam u opasnosti da atrofira, da vas uhvate bolovi u kralježnici, utrnulost ekstremiteta i loša cirkulacija (između ostalog).

Probleme možete smanjiti laganim vježbama istezanja kojima ćete potaknuti cirkulaciju, za koje je dovoljno izdvojiti petnaestak minuta dnevno, ne zahtjevaju previše napora, a pomažu vam da se osjećate (daleko) bolje!

Protezanje

Ujutro kad se probudite nemojte odmah izletiti iz kreveta na zvuk budilice; sjetite se kako ste se protezali kad ste bili dijete – istegnite ruke i noge i protegnite se kao mačka. Naravno, nemojte pretjerati da vas poslije bole mišići, dakle ne idite iza granica mogućnosti, nego zadržite istezanje na uživanju.

Vježbanje vrata

Ukočen vrat, bolovi u vratu i ramenima posljedica su stalnog gledanja u računalo sa iste pozicije, pognutost glave i nerazgibanost mišića u vratu. Svaki je od ovih problema riješiv ukoliko svakoga dana razgibate vrat i tako potaknete cirkulaciju.

Započnite tako što ćete glavu polako okretati prema lijevom pa desnom ramenu naizmjence brojeći do deset. Vježbu nastavite vrteći glavu ukrug, na jednu pa na drugu stranu brojeći do 15; osjetite li pucketanje u vratu, ne brinite, to je u redu čuti znači da vježbu radite ispravno, to viču ukočeni ligamenti koji se razgibavaju. Završite vježbu tako što ćete gledati ispred sebe i polako spuštati glavu dok bradom ne dotaknete prsa; kad osjetite da vam se zatežu mišići brojite do 10. Isto tako, nagnite glavu unazad i zadržite položaj brojeći do 10. Opustite.

Ruke i noge

Stanite na noge, raskorak neka vam bude u širini ramena i vrtite prvo jednom pa drugom rukom u oba smjera iz ramena, ponovite 15 puta svaku vježbu. Vrtite i šakama u oba smjera po 15 ponavljanja kako bi razgibali zglobove šake i potaknuli cirkulaciju u rukama.

Kako biste to isto učinili s nogama, stanite prvo na lijevu nogu pa vrtite stopalo desne noge prvo na jednu, a zatim na drugu stranu. Stanite na desnu nogu i ponovite vježbu. U svaku stranu koju vrtite ponovite vježbu 15 puta.

Stojeći na nogama, stanite na prste i spuštajte se na pete osjećajući mišiće u listovima kako se zatežu. Vježbu ponovite 10 puta, dodajući svaki idući tjedan tri ponavljanja.

Sklekovi

Prije jutarnjeg tuširanja priuštite si jednu seriju od 10 sklekova (ili manje ukoliko niste još fizički spremni za više); sklekovi su vježbe za cijelo tijelo, za svaku boljku; jačaju mišiće leđa kako bi bolje držali kralježnicu, jačaju prsa, ruke, stražnjicu i vrat. Pomažu cirkulaciju, daju vam snagu.

Svaki tjedan dodajte tri komada, dok ne dođete do 15 komada, a onda prijeđite na dvije serije. Jutarnje vježbanje završite bacivši se pod tuš s naizmjenično toplo-hladnom vodom i započnite drugačiji dan!

U uredu

Tko kaže da cijeli dan morate provesti u istom, dosadnom ukočenom položaju? Dok sjedite za radnim stolom možete ponavljati vježbe za vrat, za ruke i šake; čak i ispod stola vrtiti stopalima. Ustanite svaki put kad vam posao dozvoljava i protegnite se. Stanite i savijajte se prema naprijed, pošavši dotaknuti pod. S vremenom ćete se dovoljno razgibati da to možete. Stanite na sred ureda, stopala u širinu ramena, ruke na bokove i okrećite se prema lijevoj strani 15 puta pa prema desnoj strani isto toliko.

Vježbajući ove lagane vježbice potaknut ćete mišiće, time i cirkulaciju pa ćete se osjećati bolje. Nije nužno da pretjerujete s vježbanjem. U početku je dovoljno da ih izvodite tri puta tjedno, a kad se osjetite spremni povećajte broj. S vremenom ove će vam vježbe postati rutina, jutarnji ritual poput tuširanja i ispijanja kave koji čini da se osjećate bolje.

Objavljeno 20.11.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!