Kantarionovo ulje (gospina trava) – liječi depresiju i pomaže u zacjeljivanju rana

Image

Kantarion je biljka koju nalazimo u našoj narodnoj medicini pod više različitih imena: gorač, rupičasta pljuskavica, kantarijon, Gospina trava, bogorodična trava, gospino zelje, sentjanzovka, sentjanzevka, a najčešće je se koristi u obliku tableta ili kapsula u kojima je ekstrakt ove biljke ili u obliku ulja kada je namijenjeno za vanjsku uporabu. Kantarionovo ulje se dobiva maceracijom svježih cvjetova kantariona maslinovim uljem.

Kantarionovo ulje se primjenjuje u nizu kožnih problema, no treba imati na umu da se njegovo nekontrolirano korištenje može izazvati niz problema jer je ovo ulje izrazito osjetljivo na sunce.

Kantarion je biljka koju krase žuti zvjezdoliki cvjetovi, a nalazimo ga u Europi, Americi, Australiji te istočnom dijelu Azije. Biljka uspijeva u područjima koja su bogata suncem, ali i dovoljnom količinom vlažnosti.

kantarion

Nutritivna vrijednost kantariona

Kantarion je prava riznica vitamina C te karotena i različitih tanina. Osim toga, u kantarionu nalazimo kalij, kalcij, magnezij i željezo. Također prisutni su i mangan, bakar, cink, kobalt, molibden, krom, aluminij, selen, nikal i stroncij, kadmij, olovo i bor.

Najvrjedniji dio kantariona su različiti spojevi među kojima se ističu hiperflorin, karotenoidi, steroli, eterična ulja, katehini, kvercetin i dr.

kantarion

Kako djeluje kantarion?

S obzirom da kantarion može izazvati interakciju s određenim lijekovima u nekim zemljama ga je moguće kupiti samo uz liječnički recept. Njegovo najčešće korištenje povezuje se s depresijom te drugim simptomima koji uz ovakva psihička stanja idu, od nervoze, umora, slabog apetita te problema sa spavanjem. Niz je snažnih znanstvenih dokaza koji potvrđuju učinkovitost kantariona u liječenju slabijih do umjerenih depresija.

Kako potvrđuju studije niz je kemikalija koje nalazimo u kantarionu, a koje doprinose poboljšanju raspoloženja. Jedna od njih je hiperflorin koji djeluje kao pošiljatelj poruke živčanom sustavu koji regulira raspoloženje.

Dakle, ekstrakt kantariona dokazano poboljšava raspoloženje te smanjuje osjećaj nervoze i umora koji su povezani s depresijom. Kantarion je u ovom učinku djelotvoran jednako kao drugi lijekovi koji se u ovakvim dijagnozama propisuju.

Osim navedenoga, kantarion može imati pozitivan učinak u liječenju simptoma povezanih s menopauzom te u zacjeljivanju rana. Osim toga, kantarion se često propisuje i za manjenje menstrualnih tegoba te simptoma menopauze, poput iznenadnih vrućina i promjena raspoloženja.

kantarion

A kako kantarionovo ulje?

Kantarionovo ulje se najčešće koristi kao masažno ulje, a mnogi ga koriste i za tretiranje porezotina, manjih opeklina, umornih mišića i sličnih kožnih oštećenja.

Ozljede kože, opekotine i iritacije uslijed manjih rezova mogu se izliječiti primjenom kantarionovog ulja. Kantarionove kreme su također dostupne za liječenje tih problema, ali ulja djeluju bolje jer pružaju osjećaj olakšanja, bez ostavljanja ožiljaka. Antibakterijska i protuupalna svojstva ove biljke koži pružaju olakšanje kod ovih iritantnih stanja.

kantarion

Sigurnost uzimanja kantariona

Kantarion je siguran kada ga se uzima oralno u trajanju do 12 tjedana. Zabilježeni moguće nuspojave su rijetke, a uključuju probleme sa spavanjem, nervozu, želučane smetnje, umor, suha usta, glavobolju, svrbež kože i proljev.

Ne preporučuje se uzimati kantarion u dozama većim od propisanih jer može izazvati ozbiljne reakcije na koži. Također, zbog mogućih indikacija s drugim lijekovima ne preporučuje se uzimati kantarion osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti, bipolarnim poremećajem, ADHD-om, shizofrenijom te osobama koje su pred operativnim zahvatom.

Ukoliko se odlučite za ulje ili bilo koji drugi proizvod od kantariona, svakako se prije toga savjetujte sa svojim liječnikom kako vam ovaj proizvod ne bi naštetio.

Objavljeno 22.11.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!