Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Žučna dijeta - prehrana bolesnika sa žučnim kamencima i drugim žučnim bolestima

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U svakodnevnoj brizi za zdravlje vodimo računa o srcu, plućima, zglobovima, koži i mnogim drugim organima. No, rijetko se čuje da netko nešto čini kako bi „sačuvao ili održavao zdravu žuč“. No, to ne znači ni da je žuč nevažni ni da se o njoj ne treba brinuti.

Jetra i žučni mjehur

Jetra i žučni mjehur nalaz se u gornjem desnom dijelu trbuha i povezani su žučnim vodovima. Iako su povezani, njihova je funkcija prilično različita; jetra je, što se metabolizma tiče, najvažniji organ u ljudskom tijelu u kojem se obavljaju mnoge za život važne funkcije dok je žučni mjehur tek spremnik za žuč, tekućinu koju jetra proizvodi.

jetra

Što je žuč?

Žuč je zelenkastožuta, gusta tekućina koja se proizvodi u jetri, a čija je funkcija emulgacija masti i vitamina topivih u uljima iz hrane u probavni sustav. Ako se analizira sastav žuči, u njoj nalazimo vodu, elektrolite, žučne soli, fosfolipide, kolesterol, bilirubin i druge tvari koje su uneseni izvana.

Kada osoba jede, žučni mjehur se steže i izlučuje žuč u crijevo gdje ova tekućina pomaže u probavljanju masti i vitamina topivih u mastima. Također, žuč pomaže ukloniti otpadne proizvode iz tijela – pigmente  iz razorenih eritrocita i višak kolesterola.

U slučaju bolesti žuči i žučnog mjehura, funkcije žuči su ugrožene i oslabjele, a to se direktno manifestira na druge životne procese i ukupno funkcioniranje organizma.

bolest zuc

Bolesti žučnog mjehura

Bolesti žučnog mjehura uglavnom se povezuju s debljinom, starijom dobi, ženskim spolom, obiteljskom anamnezom, zapadnjačkom prehranom, šećernom bolesti i sl. Žučni kamenci mogu izazvati tipične žučne napadaje, koji se javljaju nakon masnih obroka, mogu dovesti do ozbiljnih problema i ugroziti život (upala žučnjaka, opstruktivna žutica, upala gušterače...), ali isto tako mogu godinama biti prisutni bez ikakvih tegoba, ističu u Poliklinici Sunce.

Među najčešćim bolestima žučnog mjehura, prema Medicinskom priručniku za pacijente, su:

 • Žučni kamenci - kristala u žučnom mjehuru ili žučnim vodovima (žučni sustav). Kada su prisutni žučni kamenci u žučnom mjehuru, takvo se stanje zove kolelitijaza; kada su žučni kamenci u žučnim vodovima stanje se zove koledokolitijaza.
 • Akutni i kronični kolecistitis - upala stjenke žučnog mjehura koja obično nastaje zbog kamenca u cističnom vodu a uzrokuje napadaj nagle, izvanredno jake boli.
 • Tumori žučnih vodova – uz kamence, najčešći uzrok začepljenja žučnih vodova. Većina karcinoma proistječe iz glave gušterače kroz koji prolazi zajednički žučni vod. Rjeđe karcinomi proistječu iz samog žučnog sustava na spoju između zajedničkog žučnog voda i pankreatičkog voda, iz žučnog mjehura ili jetre.

Liječenje bolesti žučnog mjehura započinje se provedbom žučne dijete koja zahtijeva korekcije prehrambenih navika, a često se, zbog mogućih komplikacija, prilazi i operativnom odstranjivanju žučnjaka. U slučaju izostanka tegoba koje zahtijevaju operativni zahvat, liječnici savjetuju samo žučnu dijetu.

vocni sokovi

Žučna dijeta

Žučna dijeta je prehrana bolesnika s bolestima žučnog mjehura. U akutnom stanju bolesti savjetuje se drastična dijeta koja podrazumijeva isključiv unos ugljikohidrata – voćne sokove, čaj, kašastu i pasiranu hanu od krumpira, riže, krupica, tjestenine te pasirano povrće – špinat, cvjetaču, korabu i pasirano voće.

Sa smirenjem akutnoga stanja, prelazi se na umjereniju prehranu koja podrazumijeva i nekoliko savjeta, ističu u Poliklinici Sunce:

 • Hrana i pića ne smiju biti prevruća
 • Treba jesti više puta na dan, manje obroke
 • Poslije jela treba leći 30-ak minuta
 • Prednost se daje ugljikohidratima u prehrani

carbs

Dozvoljena hrana i piće:

 • Juhe: nemasna juha od mesa, juha od povrća sa zaprškom na maslacu ili ulju - u juhu se mogu staviti sve vrste tjestenine, riža, pšenična krupica - griz.
 • Meso: teletina, bijelo meso od peradi, riba, blijeda šunka.
 • Povrće: krumpir - pire kuhan u slanoj vodi i poliven maslacem ili u ljusci kuhan, špinat, cvjetača, mrkva, koraba, šparoga, buča, tikva, blitva, rajčica - sve kao varivo i to najbolje kuhano i pasirano, poliveno maslacem ili uljem, ili zapečeno na maslacu ili ulju.
 • Tjestenine: bijeli kruh - prepečen ili dvopek, stare žemlje, kifl i baškot, pereci, palačinke, drobljenac, sve kuhane tjestenine koje treba pripremati s malo jaja, bez kvasca te s malo maslaca. Osim toga dozvoljene su tjestenine s krumpirom ili brašno s krumpirom kao tzv. krumpirovo tijesto.
 • Slatka jela: nabujak od krupice ili riže bez jaja i kvasca, marmelada, slatko, džem, med.
 • Ostala jela: krupica, riža, svježi kravlji sir, kukuruzno brašno, zobene pahuljice.
 • Salate: zelena, blitva, rajčica, cvjetača, cikla - sve pripremljene s limunovim sokom i/ili uljem.
 • Voće: sve vrste voća - kuhano, bez kore, voćni sokovi.
 • Pića: čaj, kakao, kava ne prejaka, mlijeko.

crveno meso

Zabranjena jela i pića:

 • Meso: slanina, suho meso, kobasice, pečeno i pohano meso, svinjetina, govedina, divljač, masne patke i guske, guščja jetra, salama, hrenovke, konzerve, kavijar, sardine.
 • Umaci: umak od češnjaka, luka, krastavaca, kopra i svi umaci od pečenja.
 • Mliječni proizvodi: svi sirevi zreli i oπtri po ukusu, masni, ili sušeni, lički sir.
 • Voće: dunje, dinje, lubenice, bademi, orasi, lješnjaci.
 • Žitarice: kruh i tijesto s kvascem i mnogo maslaca i jaja.
 • Povrće i začini: paprika, feferoni, salata od graha i kupusa, mirodije - papar, paprika, cimet, klinčić, muπkat, krumpir pečen ili restan, grah, leća, rotkva, krastavci, kelj, kupus, repa.
 • Alkoholna pića: sva alkoholna pića, osobito rakija i hladno pivo.
 • Ostale namirnice: jaja, svinjska i guščja mast, margarin, loj.

Žučna dijeta nije namijenjena mršavljenju već je način prehrane koji se savjetuje osobama koje boluju od bolesti žučnog mjehura i žučnih vodova, te joj je cilj održavanje ili povrat zdravlja i nikako je ne bi trebalo provoditi bez uputa i nadzora liječnika i specijaliste.

Objavljeno 17.08.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!