VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Kako se možete sami izmasirati i trenutačno umanjiti bol u vratu i ramenima (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bol u vratu i ramenima zahvaća uglavnom osobe koje izvode isti pokret gornjim ekstremitetima ili dugo zadržavaju isti pokret u gornjem dijelu tijela. Napetost i stres mogu također uzrokovati bol u spomenutom području. Jedna od opcija da smanjite bol u vratu i ramenima je svakako masaža u kombinaciji s ciljanim vježbama.

Masiranjem problematičnih točaka i mjesta smanjit će se napetost, a ako prakticirate savjete iz ovog članka kontinuirano, možete znatno umanjiti probleme bolnog vrata i ramena. Masirati možete vrhovima prstiju, palčevima, teniskim lopticama ili nekim drugim pomoćnim sredstvima kojima možemo stvoriti pritisak. U slučaju da vas nakon masaže boli mjesto gdje ste masirali (pri tome mislim na onu nelagodnu, pretjeranu bol) vjerojatno ste pritisnuli previše.

Kod osoba koje se rijetko masiraju postoji veća mogućnost da se javi bol zbog prilagodbe na natisak prilikom masaže.

Bol u vratu i ramenima

Rješenje problema ne leži naravno sam u masaži, već se radi o nizu akcija koji uključuju masažu. Biomehanika tijela i držanje se ne može ispraviti u nekoliko mjeseci vježbanja, za to je potrebno puno više i uključuje više faktora; bolje držanje kroz svakodnevno funkcioniranje, veća aktivnost, zauzimanje položaja koji opuštaju mišiće nakon dugotrajnog sjedenja ili stajanja, masaža, istezanje, nadomjestak minerala te vježbe jačanja onih mišićnih skupina koje opterećeni mišići istežu.

Masažom ćete potaknuti mikrocirkulaciju u problematičnom mišiću i oslobodit će se toksini koji će  izaći putem mokraće iz organizma. Međutim, ponekad nam masaža nije dostupna ili je vremenski ili financijski ne možemo sebi priuštiti. Tada dolazi na red da sami sebe izmasiramo.

Zašto se javljaju bolna mjesta na mišićima?

Trigger točke su pretjerano iziritirani dijelovi mišićnih snopova (sarkomera), a najčešće se javljaju na trbuhu mišića iako to nije pravilo. Karakteristika im je da (uglavnom) uzrokuju referentnu bol koja je kao takva dislocirana od izvora boli. Pod prstima se osjeća zadebljanje, kvržica ili čvor iako to nije nužno. Postoje aktivne i latentne trigger točke. 

Aktivne su bolne cijelo vrijeme. One u mirovanju  odašilju bol u drugi dio tijela, a mogu uzrokovati i lančanu reakciju latentnih trigger točaka. Latentne ne odašilju bol i bole lokalno, na mjestu pritiska  ili pri naporu kada se problematičan mišić aktivira. Kada se trigger točke aktiviraju pokret će biti smanjenog opsega, javit će se bol u ramenima i vratu ili glavobolje.

Triger točke javljaju se zbog pretjeranog opterećivanja mišića, tj. naprezanja mišića do razine na kojoj bi moglo doći do oštećenja mišića ili zgloba. Da bi se mišić zaštitio od štetnog djelovanja i pretjeranog naprezanja i da bi zaštitio zglob od pretjeranog pokreta on se jednostavno skrati. Tijelo se nakon takvog događaja može regenerirati i vratiti mišić na funkcionalnu razinu.

Međutim, kad se ne uspije regenerirati nastaje trigger točka. Uzroci nastanka tih točaka ne moraju nužno biti neki nagli pokreti, trigger točke mogu nastati zbog lošeg držanja, pri pogrešnoj biomehanici tijela.

Uz malo proučavanja trigger točaka možete vrlo lako naći kritične točke i samomasažom riješiti se napetosti, naravno za neke ćete ipak trebati pomoć stručnjaka.  Na sljedećoj fotografiji pogledajte prikaz Trigger točaka za m. trapeziusu:

trigger tocke

Gdje pritisnuti i gdje masirati

Bolja komunikacija i uspjeh u pronalaženju trigger točaka se ostvaruje kad masirate sami sebe, tako u milimetar možete pogoditi točku gdje treba izvršiti pritisak i zbog toga ova masaža može biti vrlo učinkovita. Ne mora nužno biti riječ o čvoru i zadebljanju, ako ste pronašli mjesto koje je izrazito bolno i od prilike se slaže s mapom koju sam prikazala u članku – na pravom ste mjestu. 

Može se javiti i referentna bol, odnosno bol u nekom drugom području vrata, glave ili leđa, to je znak da ste naišli na aktivnu trigger točku i zbog toga joj posvetite malo više pažnje. Naime, temelj tretmana trigger točaka je upravo taj, da problem u određenom dijelu mišića može uzrokovati bol koja je na drugom mjestu u odnosu na izvor.

Koliko dugo masirati i koliko pritisnuti

Kada locirate trigger točku možete pritisnuti i zadržati pritisak od 10 do 90 sekundi. Ako vam odgovara masaža, odnosno osjećate olakšanje prilikom masiranja produžite masažu, ali ne više od 5 minuta. Masirajte dva puta dnevno. Nakon pritiska promasirajte uzduž mišićnih vlakana cijeli mišić, jer u tim slučajevima se postiže bolji efekt.

Izuzetno je važna jačina pritiska, potrebno je jače pritisnuti, odnosno izmasirati.  Masaža je komunikacija između mišića i neurološkog sustava te da bi efekt bio pozitivan ne smije se pritisnuti prejako ni premalo da efekt ne bi izostao. Na skali od 1 do 10 pritisak bi trebao biti između 4 i 7.

Kako znate da ste postigli dobar efekt

Vrlo je jednostavno. Cilj masaže je da osjećate rasterećenje i da je tkivo koje je bilo tretirano mekše i opuštenije, te da pokret koji je bio problematičan je sada lakše izvoditi. Može se dogoditi da je područje koje ste masirali bolnije nego ranije iako niste ništa krivo napravili i teoretski uspjeli ste masažom osloboditi napetost u drugim dijelovima tijela. U tom slučaju pravi efekt će doći nakon nekoliko dana.

Dobar pritisak je često povezan s „ugodnom boli“, nakon koje se osjeća olakšanje, a u tom slučaju je veća vjerojatnost da ćete postići pozitivan učinak masaže.

U videu pogledajte kako se možete sami izmasirati i trenutačno umanjiti bol u vratu i ramenima:

Rekvizite za masažu možete naručiti klikom na pojedinu sliku ispod:

SKLZ AccuBall - masažno pomagaloSKLZ AccuRoller - masažer

Objavljeno 10.02.2017.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!